Yeni bir telesiyej daha kuruluyor

16 Temmuz 2013 15:40

Akdeniz Bölgesi’nin parlayan yıldızı Davraz Kayak Merkezi, sürdürülebilir turizm çalışmasını yürüten ve önüne gelecek hedefi koyan Türkiye’deki 26 kayak merkezi arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın örnek gösterdiği 2 kayak merkezi arasına girdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, kayak ve kamp alanının dağın diline uygun olarak yeniden planlanarak yatırımcı çekmeye gayret ettiklerini bildirdi.

Isparta’nın turizmde lokomotifi olması hedeflenen Davraz Kayak Merkezi, bir kez daha göğsümüzü kabarttı. İl Kültür ve Turizm Müdür Abdullah Kılıç, Davraz’ın Bakanlık nezdinde Türkiye’de örnek gösterdiği ve takdir ettiği iki tesisten biri olduğunu söyledi. 

PALANDÖKEN VE DAVRAZ

İki tesisten birinin Erzurum’daki Palandöken diğerinin de Isparta’daki Davraz olduğunu ifade eden Kılıç, kış sporlarının yanında257 hektarolarak bilinen Kul Ovası’nda 17 olimpik, 24 spor dalında tesisler yaparak, Davraz’ı bir kamp ve eğitim merkezi yapmak üzere planlama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

DAVRAZ YAZ ETKİNLİKLERİYLE

CAZİBESİNİ İYİCE ARTIRDI

Öte yandan yaz aylarının gelmesiyle birlikte Davraz’ın futbol kulüplerinin yine gözdesi konumunda olduğunu ve bunun da cazibesini artırmaya yettiğini ifade eden Kılıç, şunları söyledi: “Trabzonspor, Antalyaspor kampa geldi. Ayrıca İzmir ve Alanya’dan da futbol kulüpleri geliyor. Ülkemizdeki takımların yanı sıra Ukrayna, Azerbaycan ve Rusya’dan takımlar buraya gelip, kamp kurmaya başladılar. 1/1000 uygulamalı imar planı, 1/5000 nazım imar planı ve 1/25000 çevre düzen planları revize edildiği takdirde Davraz Kayak Merkezi, ciddi manada hem kayak merkezi hem de spor turizm merkezi olacak.

BÖLGENİN LOKOMOTİFİ OLACAK

Bununla ilgili planlama çalışmaları tamamlandığı takdirde gerek kamu gerekse özel sektör aracılığıyla spor tesislerinin yapılması gerçekleştirilecek. Orada imar planında bulunan yapılmış olanlar hariç yapılmayan turistik otel alanları daha da büyütülüyor. Davraz Kayak Merkezi’nde eğer biz sürdürülebilir turizm oluşturabilirsek, bu şekilde turizmi 12 aya yayabilirsek, sadece Isparta’nın değil bölgenin de ciddi anlamda lokomotifi olacak. Dünyanın birçok yerinden her spor dalından takımlar gelecekler. Türkiye’deki 26 kayak merkezi arasında Davraz, öncelikli olarak bunu yapıyor. Bu kayak merkezleri arasında bu planlamayı yapan 2 kayak merkezinden birisi Davraz’dır. Davraz’daki dağın diline uygun olarak alanın yeniden planlanması mevcut planda revize etme çalışması devam ediyor. Bu yıl çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz.

YATIRIMCIYI KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ

Davraz’a kampa gelen takımlar 6 Mart Atatürk Stadyumunda müsabakalar düzenliyorlar. Bu ilimizin tanıtımı açısından önemli. Davraz Kayak Merkezi’nde bu imar planları spor turizmi oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen bu planlar bittiği takdirde ve açık, kapalı spor tesisleri yapıldığı zaman Davraz Kayak Merkezi çok ciddi yol kat edecek. Bu şekilde yatırımcılarda gelmiş olacaklar. Davraz’da 3 ay değil 12 ay sürdürülebilir turizm oluşturduğumuz takdirde diğer otellerde yatırım yapacaklar. Buradaki turizm bu şekilde de çeşitlenmiş olacak. Daha çok yatırımcı gelecektir. Kamu kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimler olarak Davraz Kayak Merkezi’nin tanıtımında işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor.

HAVAALANIMIZI KAYBETMEYİP

AKTİF KULLANMALIYIZ

Bir yerde turizmin gelişmesi için havalimanının da çalışması gerekir. Süleyman Demirel Havalimanı’nı yaşatmak için Isparta olarak, hava girişlerimizi artırmamız gerekir. Isparta turizmin gelişmesi için hava ulaşımının da gelişmesi lazım. Eğer böyle olursa kışın daha çok turist gelecektir. Turizmin en önemli unsurlarından birisi de ulaşımdır.”

YENİ MEKANİK TESİS KURULUYOR

Bu arada Davraz’da turistlerin mekanik tesisleri daha rahat kullanmaları ve sıkışıklığı önleme adına yeni bir mekanik tesis daha kurulacağının müjdesini veren Kılıç, “Yeni mekanik tesis yapımı var. Bu tesis birinci telesiyejin yanındaki otellerin bulunduğu noktadan birinci telesiyeje paralel olarak2060 muzunluğunda yeni bir telesiyej yapımı olacak. Bakanımız kış aylarında Davraz Kayak Merkezi’nde o bölgede oluşan yoğunluğu azaltmak için yeni bir telesiyej planını 2012 yatırım programına koymuştu.  Bunun için 2 milyon TL 2012 yılında gelmişti. Bu yılda 2,5 milyon TL geldi. Davraz Kayak Merkezi’ne yeni telesiyej için toplam 4,5 milyon TL ödenek gönderilmiş oldu. Proje tutarı yaklaşık 13 milyon TL tutuyor. İhale yapıldığı takdirde daha değişik olabilir. Bakanlığımız ödenekleri gelecek yıllarda da aktaracak. Yeni telesiyejle yukardan aşağı ve aşağıdan yukarı yığılmalar önlenmiş olacak. Bu bizim için çok önemli” diye konuştu.

 

Bu haber 721 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...