2 günlük bebeğin bağırsakları dikildi

16 Temmuz 2013 15:34

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bir ilk yaşandı. Nagihan ve Mustafa Bilgin çiftinin ilk bebekleri doğumdan 2 gün sonra ince bağırsağının delinmesi ve karında şişlik, kusma şikâyetleri nedeniyle acilen ameliyata alındı. Başarılı geçen operasyon sonrası bebek taburcu edildi.

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ilk defa gerçekleştirilen ve başarıyla tamamlanan bir ameliyatın heyecanı yaşanıyor. Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Mustafa Çelik ilk kez yapılan bu ameliyatla Bilgin bebeğin bağırsaklarının birbirine dikildiğini ve karın bölgesindeki bağırsağın içinin temizlendiğini söyledi. Bu rahatsızlığın çok nadir görüldüğünü ifade eden Çelik, ameliyatın başarılı geçtiğini bildirdi.

Bilgin bebeğin2.170 gramolarak düşük doğum ağırlıklı dünyaya geldiğini ifade eden Çelik, bebeğin çeşitli sorunlar nedeniyle yeni doğan servisinde izlemeye alındığını belirtti. İzlem sırasında 2. günde bağırsak delinmesine bağlı genel durum bozukluğu, karında şişlik ve kusma şikâyetlerinin gelişmesi nedeniyle durumun çocuk cerrahisine bildirildiğini kaydeden Çelik, “Hasta acilen ameliyata alındı. Ameliyatta ince bağırsağın son kısmında delinme olduğu ve geniş bir alanda açılma olduğu görüldü. Buna bağlı olarak bağırsak içeriği karın içerisine boşalıyordu.  Karın içini temizlenip, bağırsağın bu alanı çıkartılıp, bağırsaklar tekrar bir araya getirildi. Ameliyat başarıyla sonlandırıldı. Ameliyattan sonra hasta yeni doğan yoğun bakıma alındı. Göreve yeni başlayan yeni doğan uzmanımızın katkıları ve ekibimizin üstün gayreti sonucunda hastamız kısa sürede toparladı. Hastamız beslenir duruma geldi. Bugün (dün) itibariyle de taburcu oluyor. Ailenin ilk bebeği. İlk defa bebek beklerken böyle bir durumla karşılaşmaları onları tedirgin etti. Bizde kendilerine sağlıklı bir şekilde bebeklerini teslim edeceğimiz için çok mutluyuz” dedi.

NADİR KARŞILAŞILAN BİR DURUM

Bağırsağın yeni doğan döneminde kendiliğinden delinmesinin çok nadir karşılaşılan bir durum olduğunu ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi: “Sadece özel durumlarda ortaya çıkan bir olay. Şansızlık olarak bu bebeğimizde böyle bir durum gelişti. Burada önemli olan çok erken fark edilip, erken müdahale edilmesi. Geç müdahale döneminde karın içerisine boşalan bağırsak içeriği genel durum bozukluğu gibi kötü olaylara neden olmakta.”

DİKİŞLERLE BİRBİRİNE BAĞLADIK

Öte yandan ameliyatla ilgili bilgi veren Op. Dr. Fuat Güler, Bilgin bebeğin karnı üzerinde yaklaşık 7-8 cmboyundaki açıklıktan delinen bağırsağın yerini bulduklarını bildirdi. Güler, “Oradan ölü dokuları çıkaran sağlıklı bağırsak dokularını tekrar dikişlerle birbirine dikerek, bağırsağın devamlılığını sağladık. Karın içerisine boşalan bağırsak içeriğini de temizleyerek, operasyonumuzu sonlandırdık. Operasyonumuz yaklaşık 1 saat gördü.  Hastamızı 3. gününde beslemeye başladık. Hastamız şuanda 12 günlük. Annesinden beslenme başladı. Hastamız sürekli olarak bize gelerek, kontrol olacak” şeklinde konuştu.

GENELDE PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLÜYOR

Yeni Doğan Uzmanı Dr. Defne Ergür ise, hastanın doğumdan sonra 36 hafta prematüre yoğun bakım ünitesinde izlemeye alındığını belirterek, “Bebeğimiz ilk geldiğinde solunun sıkıntısı vardı. Daha sonra solunum sıkıntısı geriledi ve bebek annesini emmeye başladı. Ancak 2. gününde ani gelişen bir durum bozukluğu yaşadı. Bu durum çok sık görülmüyor ama genelde prematüre bebeklerde görülüyor. Yeni doğan, bir ekip işi. Ekibimiz acil olarak bebeğe  müdahale etti” dedi.

HERŞEYE HAZIRLIKLI OLMAMIZ İSTENDİ

Nagihan ve Mustafa Bilgin çifti de, ilk çocuklarının böyle bir durum yaşaması sonrasında çok üzüldüklerini ifade ederek, hastane çalışanlarına teşekkür ettiler. Nagihan Bilgin, “her şeye hazırlıklı olmamız söylenmişti. Şuanda bebeğimiz iyileşti. Çok mutluyuz” dedi.  Bilgin çifti Bilgin bebeğin adını Duygu Naz koymak istediklerini bildirdi.

Bu haber 5479 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...