Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı

Isparta ekonomisine 10 milyon TL’lik katma değer sağlaması bekleniyor
12 Temmuz 2013 17:43Isparta’nın bir diğer markalarından biri olan Deregümü domatesinin hasat dönemi birkaç güne kadar başlayacak. Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, domateste bu yıl 15 bin ton civarında üretim beklediklerini belirtti. Köy Muhtarı Mustafa Büber ise Deregümü domatesinin ekonomiye 10 milyon TL’lik katma değer sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Domates son zamanlarda en çok pahalanan ürünler arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte pazarda fiyatlar biraz daha katlandı. Ancak Isparta’da Deregümü domatesinin hasadı henüz başlamadı. Hasadın birkaç güne kadar başlaması beklenirken, şuanda 2 ila 4 TL arasında değişen domates fiyatının da biraz aşağı düşeceği tahmin ediliyor. Üzüm de ise üreticinin yüzü gülecek.
1,5 TL’NİN ALTINA DÜŞMEZ
Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, Deregümü domatesi çıktığında Isparta pazarlarında fiyatların biraz düşeceğini ifade ederek, genel itibariyle domatesin fiyatının 1,5 TL’nin altına düşmesini beklemediklerini söyledi.
SICAK DOMATESİ YAKTI
Domates güvesi olarak bilinen tuta ile sıcakların olumsuz etki yarattığını ifade eden Haymanalı, “Sıcakların domatesi yaktığı söyleniyor. Bu kötü bir haber. Dışarıdan takviye edilmediği sürece örtü altından talep ne kadar karşılanır bilemiyorum. Biz üretici olarak afakî rakamlara çıkmasını beklemiyoruz” dedi.
15 BİN TON ÜRETİM BEKLENİYOR
Öte yandan Deregümü’de 1000 dönüme yakın alanda domates üretimi yapıldığını bildiren Haymanalı, “Bu yıl yaklaşık 15 bin ton civarında domates üretimi bekliyoruz. Geçen yıla göre domates üretimine yaklaşık 200 dönüm arazi daha ilave oldu. Yeni açılan sulama bölgeleriyle bu devam edecek” diye konuştu.
ÜZÜM DE VERİM İYİ
Diğer taraftan Deregümü’de üzüm bağlarının da bu yıl çok verimli olacağını kaydeden Haymanalı, rekoltenin üzerinde üzüm üretimi beklediklerini dile getirdi. Haymanalı, “Bağlarımızda çok şükür herhangi bir hastalık yok şuana kadar. Döküm ve salkımlarımız çok iyi. Belirli bölgelerde yüksek asma dediğimiz alfa son, red globe cinsinin bağlarda 4’üncü yılları. Onlarda da verim artacağını bekliyoruz.
3 ay boyunca günlük 8-10 kamyon üzüm çıkıyor. Genelde Ankara, Konya, Kayseri talep ediyor.
MODERN ÇİFTÇİLİK YAPILIYOR
Babadan görme çiftçilik bitti. Bu saatten sonra bu köylü modern çiftçiliği öğrendi. Gerek seralarda gerekse arazilerde modern çiftçilik yapılıyor. Birlik ve muhtarlık olarak daha iyiyi yapabilmek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
10 MİLYON TL’LİK KATKI
Deregümü Köy Muhtarı Mustafa Büber ise, domates üretiminde Türkiye ekonomisinde 10 milyon TL’lik katma değer beklediklerini belirterek, talebin daha çok Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri’den geldiğini bildirdi. Büber, bu yıl domates üreticisinin beklediğinden fazlasını bulabileceğini ifade etti.