SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi göz bankası ruhsatı başvurusunda bulundu

12 Temmuz 2013 17:42

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi insanlık adına çok önemli bir merkezi hayata geçirmek için göz bankası ruhsatı başvurusu yaptı. Türkiye’de sayılı yerde bulunan göz bankası-Kornea nakli merkezi için SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin girişimleri olumlu sonuç verdi.

Isparta sağlık alanında önemli bir merkeze kavuşmak üzere. Türkiye’de sayılı yerde bulunan Göz Nakil Merkezi için SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi harekete geçti. İlk girişimleri olumlu sonuçlanan merkez için Başhekim Prof. Dr. Tuğrul Sezer, merkezin kurulması adına tüm kriterleri sağladıklarını belirtti. Sezer,  göz nakli merkezinin kısa bir süre içinde hizmete başlayacağını da müjdeledi.

BİRKAÇ AY İÇİNDE GÖZ NAKLİ

YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ

Kurulacak merkez hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Tök, göz kliniğinin bölgede itibarlı bir klinik olduğunu ifade ederek, çevre illerden çok sayıda hasta çektiklerini söyledi. Sadece göz naklini yapamadıklarını ifade eden Tök, “Bununda gerçekleşmesi için de keratoplasti dediğimiz kornea nakli ameliyatının yapılması lazım. Bunun yapılabilmesi için de kuruluş olarak göz bankası statüsünde olmanız gerekir. Hastanemiz için bu bir eksiklikti. Şuanda göz bankasının kuruluşuyla ilgili personel ekibimizi ve her türlü teknik başvuruyu tamamladık. Birkaç ay içinde göz bankası ruhsatı alıp, kornea nakli yapabilir hale geleceğiz” şeklinde konuştu.

1,5-2 YIL SIRA BEKLİYORLARDI

Bu arada Kornea nakli işlemi için hastaları büyükşehirlere sevk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Tök, 1,5-2 yıla kadar bekleme sırası olduğunu bildirdi. Bu noktada hastaların mağduriyetinin oluştuğunu dile getiren Tök, “Ama çok yakın bir zamanda Isparta’da olacak. Artık dışarı yönlendirdiğimiz ve göz nakli gerektiğini düşündüğümüz hastalarımızın sorunlarını da acil olarak burada çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

NAKİL; HASTA GÖZÜ ALIP, SAĞLAM

GÖZÜ KOYMA ANLAMINA GELMEZ!

Göz nakli demek, gözün her türlü sorununu çözen, sağlam bir gözü alıp, hasta gözün yerine koyma anlamına gelmez. Göz siniri kuruduğunda ya da gözün arka bölümündeki sorunlarda göz naklinin bir anlamı yok. Göz (kornea) nakli gözün önündeki şeffaf kornea tabakasının bulanıklığı ile seyreden ya da incelmesi, delinmesi gibi riskler taşıyan bu durumlarda korneanın kadavradan değiştirilmesidir. Sadece ön segment dediğimiz kornea ile ilgili problemleri çözer. Bunlarda daha çok kaza, darbe, enfeksiyon hastalıkları, lens kullanımı sonrasında korneanın incelme ve bulanıklaşmasıyla sonlaması sonucu oluşur. Buna sebep olan çok hastalık var.

AİLESEL ŞEKİL BOZUKLUKLARI OLAN

HASTALIKLARDA GÖZ NAKLİ ÇÖZÜMDÜR

Keratokonus dediğimiz şiddetli astigmatla seyreden ve korneanın şekil bozuklukları vardır.  Zamanla incelme olur ve korneanın delinmesine sebep olabilir. Keratokonus dediğimiz ailesel şekil bozuklukları olan hastalıklarda göz nakli çözümdür. Bu da ayrı bir hastalıktır. 

EKİP HAZIR

Kornea bankası Göz Ana Bilim Dalına bağlı çalıştığı için merkezimizde Ana Bilim Dalı Başkanımız Doç. Dr. Özlem Tök ve sorumlu öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Alime Güneş görev alacak. Öğretim üyelerinin bu konuda bilgi, tecrübe ve sertifikaları mevcut. Kendileri yetkililer. Ancak korneanın kadavradan alınması ve hazırlanması aşamasında gerekli olan 2 teknik eleman ve bir laboratuar sorumlusu şuanda eğitimdeler. Göz naklini yapacak kalifiyeli ekip hazır.”

KADAVRALAR DEĞERLENDİRİLMİYORDU

Öte yandan Isparta ve çevre illerde kadavralarda kornea gibi dokuların kullanılmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Levent Tök, “Bu konuda kadavralar değerlendirilip, korneaları değerlendirilir hale gelecek. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere yönlendirilen hastalar artık Isparta’da bu sorunu çözebilecekler” diye konuştu.

 

Bu haber 1184 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...