Esnaf, Devlet Hastanesi’nin Bölge Hastanesine dahil olmasını istemiyor

12 Temmuz 2013 17:30

BASA, Devlet Hastanesi’nin Bölge Hastanesi’ne taşınması halinde çevresindeki işletmelerin düşüncelerini tespit etmek için bir araştırma hazırladı. Katılımcıların yüzde 82’si hastanenin bugünkü yerinden memnun. Araştırmada en çok medikalciler endişeli. En dikkat çekici husus ise katılımcıların hastanenin taşınması durumunda yerine yüzde 36 ile en çok okul yapılmasını istemesi.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) Devlet Hastanesi çevresinde bir araştırma yaptı. Çalışmada hastanenin Bölge Hastanesi’ne taşınması durumunda çevre esnafın ne tepki vereceği ölçüldü. 153 iş yeri ile görüşüldü ve 35 soru yöneltildi.

ESNAF HASTANEYİ MEVCUT YERİNDE İSTİYOR

Görüşülenlerin faaliyet alanı olarak şu anki yerlerini seçmelerinde % 37,4 merkeze yakınlık, % 28,6 hastaneye yakınlık, % 19,7 hareketlilik, % 8,8 mülkiyet, % 4,8 diğer faktörler etkili oldu. Katılımcılar yer seçiminde hastane ve merkez olguları etrafında yoğunlaştı. Katılımcıların % 82,2'si hastanenin bugünkü yerinden memnun görünüyor.

İŞLETMECİLER FAALİYET ALANLARINI BELİRLERKEN

HASTANEYE YAKINLIĞA DİKKAT ETMİŞ

Faaliyet alanını seçerken hastaneye yakınlığı göz önünde bulunduranların oranı % 52,3’tür. Faaliyet alanını hastaneye yakınlığa göre belirleyen iş yerlerinin başında % 100 ile gözlükçüler geliyor. Onu % 94,4 ile medikalciler, % 69,7 ile eczacılar, % 50 ile çiçekçiler, % 28,8 ile bakkallar ve son olarak % 8,3 ile muayenehaneler izliyor.

HASTANENİN TAŞINMASI HASTANE

ÇEVRESİNDEKİ İŞ YERLERİNİ ETKİLEYECEK

İşyeri sahiplerinin % 48'i hastane taşınırsa kazancının azalacağını düşünüyor. % 44,7'si kazancının değişmeyeceğini düşünürken, %6,7'si bu konuda fikir sahibi olmadığını belirtti. Gelirinin artacağını düşünenlerin oranı ise % 0,7.

EN FAZLA MEDİKALCİLER ENDİŞELİ

Devlet hastanesinin taşınmasının kazancını azaltacağını düşünen faaliyet alanı en fazla % 83,3 ile medikalciler. Onu % 61,5 ile çiçekçiler, % 60 ile gözlükçüler, % 53,1 ile eczacılar 34,6 ile bakkallar izliyor. Bu konuda muayenehanelerden biri hariç tümü kazancının değişmeyeceğini beyan etti. ‘Hastane bugün taşınacak olsa iş yerini taşımayı düşünür müsünüz?’ sorusuna medikalciler % 57,9 ile yarıdan fazla evet cevabı veren tek faaliyet kolu oldu.

HASTANE TAŞINIRSA YERİNE NE YAPILMALI

Hastanenin taşınması durumunda, katılımcıların %36,8'si yerine okul yapılırsa işlerinin artacağını düşünüyor. % 24,3 alışveriş merkezi, % 17,4 konut, % 14,6 kent ormanı, % 6,9 otopark tercihinde bulundu.

HASTANENİN TAŞINMASININ KENTE NE TÜR ETKİLERİ OLUR

Son olarak devletin taşınmadan kaynaklı zararları tazmin etmeyeceğini düşünen katılımcıların tek kaygıları kendileri ile ilgili değil. Hastane taşınırsa mağaza çeşitliliğinin azalacağını, bölgedeki ATM’lerin kalkacağını, kiraların artacağını ve şimdiki yerinin ulaşım açısından avantajlı olduğunu beyan etti. Katılımcılara göre taşınma gerçekleşirse en büyük fayda özel hastanelere olacak.

 

Bu haber 649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...