Tek tuşla tüm araziler sulanabilecek

9 Temmuz 2013 18:43

Deregümü Köyü’nde 2 bin dönüm (2 milyon m2) arazi için İl Özel İdaresi tarafından 1,5 milyon TL maliyetle damlama sulama sistemi hayata geçirildi. Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, Proje Müteahhidi Hüdayi Şahin ve Köy Muhtarı Mustafa Büber, sistemin birçok ilde olmayan bir teknoloji ile çalıştığını belirterek, cep telefonundan bir tuşla sulamanın yapılabildiğini bildirdiler.

Tarım kenti Isparta şu anda birçok İlde kullanılmayan son teknoloji damla sulama sistemini kullanmaya başladı. Seracılığın yoğun olarak gerçekleştirildiği Deregümü köyünde İl Özel İdaresi’nin 1,5 milyon TL maliyetle kurulan sistem sayesinde cep telefonu yardımıyla tüm arazi tek tuşla sulanabilecek. İlk etapta 2 bin dönüm (2 milyon m2) alanı kapsayan bu sistem ilerleyen zamanlarda tüm Isparta’da kullanılmaya başlanacak.

TAM OTOMATİK SİSTEM

Damlama sulama sistemi hakkında bilgi veren Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı,  sistemin tam otomatik olduğunu belirterek, internet kanalıyla da yönlendirilebildiğini bildirdi. Haymanalı, “Sistem lokal olarak manüel de yönetilebiliyor. Türkiye’de kaç yerde var bilmiyorum ama Isparta’da tek” dedi.

1,5 MİLYON TL’LİK PROJE

Proje maliyetinin 1,5 milyon TL olduğunu belirten Haymanalı, DSİ’nin 15 yıl sıfır faizli kredi verdiğini söyledi. Proje ihalesinin İl Özel İdare tarafından yapıldığını kaydeden Haymanalı, “Ayrıca İl Özel İdare projenin yapım aşamasını tamamladı. Şuanda sistem çalışmaya başladı” diye konuştu. Haymanalı,  “Daha önce burada hiçbir sulama yoktu.  Geriye kalan yaklaşık 1400 dönümde salma sulama ile sulanan bir bölgeydi. Orayı da bu şekilde aldık. Projenin uygulandığı yer Deregümü’nün alt tarafı bir ucu Kayıköyü, Çünür diğer ucu da dağ tarafına dayanıyor. Kullanılmayan toprakları şuanda sulanır duruma getirdik.

400 DÖNÜM KALDI

Haymanalı, son proje sonrasında Deregümü’de damlama sulama yapılmayan yaklaşık 400 dönümlük arazinin kaldığını belirterek, şunları söyledi: “Bu projeyle birlikte Deregümü’deki damlama sulama ile sulanan alan 6 bin dönüm oldu. Daha önce 2 bin 800 dönümünü muhtarlık ve kooperatif işbirliği ile 4 yıl yaptırmıştık.  Yüzde 95’ini damlama sulama sistemi ile suluyoruz.”

TEK TUŞLA SULAMA

Proje Müteahhidi Şahin Tarım Yöneticisi Ziraat Mühendisi Hüdai Şahin ise yapılan sistem hakkında teknik bilgiler aktardı. Sistem sayesinde cep telefonunun tek tuşuyla 2 bin dönüm arazinin sulanabildiğini ifade eden Şahin, “2 bin dönüm yaklaşık 4 kuyudan sulanıyor. 4 kuyunun kendi içerisinde 40 tane selonaid vanası var, onu besliyor. Her kuyudan kendi programını yapabiliyorsunuz. Onun haricinde radyo frekansı ile merkezi otomasyon merkezine veriler aktarılıyor. Otomasyon binasından da tüm sistemin otomatik sistemini ayarlayabiliyor ve programlayabiliyorsunuz. Aç, kapa işlemlerini de gerçekleştirebiliyorsunuz.  Ayrıca internet vasıtasıyla cep telefonu ile 2 bin dönümlük arazi tek tuşla sulanabiliyor” diye konuştu.

SİSTEM İNTERNET ARACILIĞIYLA ÇALIŞIYOR

Cep telefonu uygulamasının internet vasıtasıyla çalıştığını ifade eden Hüdai Şahin, “Pompalardan, kuyulardan radyo frekansı ile merkez binaya geliyor. Merkez binada ama bilgisayar sistemi, programımız var. O programdan da internet vasıtasıyla cep telefonuna bağlantı yapıyoruz. Bağlantı ile de tüm sistemi cep telefonu ile çalıştırabiliyoruz” dedi.

KÖYÜMÜZ İÇİ GURUR KAYNAĞI

Köy Muhtarı Mustafa Büber ise, 2 bin dönüm arazinin damlama sulama sistemi ile sulanmasının köy açısından gurur kaynağı olduğunu ifade etti. Birçok ilde olmayan sistemin uygulandığını bildiren Büber, “Sistem hem manüel olarak hem de elektronik olarak çalışıyor. Cep telefonu ile sistem açılıp, kapatılabiliyor. Devlet yetkililerimize de böyle bir sistemi bize kazandırdıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Bu haber 1329 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...