EXPO 2016 ve 2014-2023 Bölge Planı masaya yatırıldı

1 Temmuz 2013 18:37

Bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimler olmak üzere Antalya’dan 50, Isparta’dan 26 ve Burdur’dan 24 üyeden oluşan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Kalkınma Kurulu, 2013’ün ikinci toplantısını hazırlık çalışmaları devam eden 2014- 2023 Bölge Planı taslağı gündem maddesiyle Isparta’da gerçekleştirdi. EXPO 2016 ve Antalya, Burdur ile Isparta’nın kalkınmada yol haritası olacak 2014-2023 Bölge Planı hakkında bilgilendirilen Kalkınma Kurulu üyeleri, günboyu Bölgenin Vizyonu, taslak Bölge Planı’ndaki gelişme eksenleri ve gelişme eksenleri altında yer alan stratejilerle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Kalkınma Ajansı’nın yıllık faaliyet ve iç denetim raporlarını görüşmek, değerlendirmek ve yönetim kuruluna önerilerde bulunmak ile bölgenin sorunlarına ve çözüm önerilerine, tanıtımına, potansiyeline ve önceliklerine yönelik olarak yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak görevleri bulunan Kalkınma Kurulu üyeleri, Isparta Barida Hotels Konferans Salonu’nda toplandı. Bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimler olmak üzere Antalya’dan 50, Isparta’dan 26 ve Burdur’dan 24 üyeden oluşan Kalkınma Kurulu’nun toplantısı; saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kalkınma Kurulu Başkanı Akdeniz Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof.Dr. Muharrem Certel, EXPO 2016 Tanıtım ve Etkinlik Direktörü Ebru Özdemir’e söz verdi.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI İLK EXPOSU

2016’da Antalya’daki Botanik EXPO’sunun Türkiye’nin ilk uluslararası EXPO’su olduğuna dikkat çekerek ülke ve bölge için önemli olduğunu vurgulayan Ebru Özdemir, bin 121 hektarlık alanda yürütülecek ve 100 ülkenin katılım sağlamasının beklendiği organizasyon için çiçek ve çocuk temasının seçildiğini hatırlatarak, yerli ve yabancı 8 milyon ziyaretçinin gelmesinin beklendiğini söyledi.

EXPO 2016’nın Antalya-Alanya karayolunun 17. km’sindeki alanda 25 bin ağacın, orman, göl, kule, tarım ve çevre müzesi, teknoloji bahçesi gibi çeşitli yapıların yer alacağını söyleyen Tanıtım ve Etkinlik Direktörü Özdemir, EXPO 2016’nın Antalya’nın marka sürdürülebilirliğini sağlayacağına dikkat çekti ve EXPO 2016 Ajansının faaliyetleri konusunda kalkınma kurulu üyelerini bilgilendirdi.

TR61 Düzey 2 Bölgesi (Antalya, Burdur ve Isparta) 2014-2023 Taslak Bölge Planı hakkında bilgiyi kurul üyelerine BAKA Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan sundu. Yeni bölge planını hazırlık çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Pehlivan, paydaş analizlerinin yapılmasının ardından ilçelerde geniş katılımlı toplantıların, il merkezlerinde çalıştaylarla birlikte tüm çalışmaların dikkate alınarak mevcut durum analizinin yapıldığını söyledi.

Kalkınma Kurulu üyelerine, bölge planının önemli bir kısmını teşkil eden mevcut durum analizi kapsamında elde edilen ve taslak bölge planında yeralan bölgenin mevcut nüfus yapısı, 2023 nüfus projeksiyonu, eğitim, sağlık ve sosyal göstergeler, bölgenin ihracat ve ithalat değerleri, ihracatın yapıldığı ülkeler, ihracatın sektörel dağılımı gibi çeşitli başlıklara ilişkin bilgiler verildi.

‘KONAKLAMA TURİZM’ İLE ‘TARIM HAYVANCILIK’

Batı Akdeniz’de öne çıkan sektörlerin tespiti için yapılan üç yıldız analizinde ‘Konaklama ve Turizm’ ile ‘tarım ve hayvancılık’ sektörlerinin ön plana çıktığına dikkat çekilen kurul üyelerine, özellikle tarımsal üretimin bölge için önemli olduğu, belirli ürünlerde Türkiye üretiminin önemli bir kısmının bölge tarafından karşılandığı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yoğun olduğu ve en fazla süt üretiminin gerçekleştirildiği yerleşim birimleri hakkında bilgiler aktarıldı.

Bölge planına katkı sağlamak üzere bir önceki toplantıda Kalkınma Kurulu’nda oluşturulan teknik komisyonların önerileri doğrultusunda taslak bölge planında gelişme eksenleri ana başlıklarının “’Tarımsal Gelişme ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması’, ‘Turizmin Çeşitlendirilmesi ve Alternatif Turizmin Yaygınlaştırılması’, ‘Ulaşım ve Lojistik Altyapısının Artırılması’, ‘Sanayide Rekabetçiliğin Artırılması’, ‘Sürdürülebilir Çevre’ ile ‘Yaşam Kalitesinin Yükseltilmesi’ olduğu belirtildi.

Bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ile yerel yönetimlerden üyeleri oluşan ve aralarında işbirliğini geliştirmek ile ajansı yönlendirmek üzere oluşturulan Kalkınma Kurulu üyelerinin, Bölgenin Vizyonu, Taslak Bölge Planındaki gelişme eksenleri ve gelişme eksenleri altında yer alan stratejilerle ilgili görüş ve önerileri alındı.

BAKA Kalkınma Kurulu, yenilenen üyeleriyle gerçekleştireceği bir sonraki Kalkınma Kurulu toplantısının kurul başkanlığı ve divan üyelerinin seçimi gündemiyle Burdur’da yapılmasına karar verdi.

 

Bu haber 859 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...