Halk, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne tam not verdi

28 Haziran 2013 18:28

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün Mayıs 2012 yılında uygulamaya koyduğu ‘birçok hizmeti tek personelle verme sistemini’ anket çalışmasıyla değerlendirdi.BASA Genel Koordinatörü Mustafa Geysoğlu, 350 kişiyle yapılan anket sonuçlarının şaşırtıcı düzeyde olumlu olduğunu ve vatandaş memnuniyet oranının birçok özel sektör kuruluşunun dahi yakalayamadığı düzeyde gerçekleştiğini bildirdi.

Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nün Mayıs 2012’de uygulamaya koyduğu yeni sistem için Isparta halkının nabzını tuttu. Anket çalışmasında 253’ü erkek, 97’si kadın olmak üzere toplam 350 kişiyle yüz yüze görüşüldü. Ankette vatandaşların Isparta Nüfus Müdürlüğü’ndeki eski sistem(banko sistemi) ile 2012 Mayıs ayında geçiş yapılan yeni sistem (birimlerin kaldırıldığı ofis sistemi) arasında mukayese yapmaları istendi. Anket sonucuna göre Isparta halkı yeni sistemi oldukça başarılı bulurken, neredeyse tam not verdi.

KAMU REFORMUNA UYGUN BİR ÇALIŞMA

BASA’nın yaptığı anketin sonuçlarını değerlendirmek üzere Valilik Toplantı Salonu’nda dün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Muhsin Demir ve BASA Genel Koordinatörü Mustafa Geysoğlu katıldı. Yeni sistemi değerlendiren Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, uygulamanın 2009 yılında yapılan kamu reformuna da uygun olduğunu bildirdi. Canan, “Hükümetimiz kamu reformu çalışmalarını başlatmıştı. Bu çalışmaların en temel amacı, vatandaş memnuniyetinin kamu kurumlarında artırılması, vatandaşımıza hizmetlerin en kolay, hızlı ve saydam bir şekilde sunulması ve vatandaş memnuniyeti artırmaya yönelikti. Bununla ilgili 2009’da kamu hizmetlerinde verimliliğin artırılmasına yönelik bir genelge yayınlanmıştı. Bu genelge doğrultusunda ilimizde bir dizi çalışmalar yapıyorduk. Bunlardan en önemlisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğümüzde yapmış olduğumuz çalışmadır” dedi.

İLİMİZ AÇISINDAN ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Muhsin Demir ve ekibinin yapmış olduğu güzel bir fiziki düzenleme çalışmasıyla yeni uygulamanın yürürlüğüne girdiğini ifade eden Canan, “Böylece sıra beklemeden hizmet alınması sağlandı. Bunun vatandaş nezdinde sonucunu BASA araştırdı. Anket çalışmasıyla sonuç ortaya koyuldu. İlimiz açısından örnek bir çalışma. Tüm kamu kuruluşlarının uygulamasını, küçük düzenlemelerle halkımıza daha hızlı, daha kolay, vatandaş memnuniyetini artırıcı çalışmaları görmüş olacağız. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

MEMURUNUZ İŞİMİ YAPMIYOR

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Muhsin Demir ise, yeni uygulamaya nasıl karar verdiklerini yaşadığı bir olayla anlattı. Demir, “Bir gün odamda otururken, nüfus işlemi için bir vatandaşımız geldi. ‘Ben sıra bekliyorum. Memurunuz oturmuş benim işimi yapmıyor’ dedi. Acaba biz gerçekten mi düşüncesiyle gittik. Baktık ki, memur işi yapmıyor. Sebebini sorduk. Memurumuz da ‘bir önceki yıl görev dağılımında o işe görevliydim, şimdi başka bir görevim var. O işlem benim görevim değil’  dedi.

BENİM GÖREVİM DEĞİL ARTIK YOK

Bizim yapmamız gereken ‘benim görevim değil’ diyerek vatandaşı geri çevirmeyi ortadan kaldırmaktı. Çalışmalara başladık 17 masa oluşturduk. Tek bir merkezden yönetiliyor. Vatandaşımız numarasını alıyor, sıra beklemeden hangi masaya giderse gitsin, tüm işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Bu çalışmanın vatandaş memnuniyetini biz görebiliyorduk ancak BASA yetkilileri bize gelerek, ‘Isparta ilinde bir yıl içerisinde en çok değişiklik gösteren kurum olarak nüfus müdürlüğünü gördük. Burada bir anket çalışması yapmak istediklerini bildirdiler. Valiliğimizden izin alarak, bu çalışmanın yapılmasını sağladık. Bu sistem de vatandaşlarımız oturarak hizmet alıyor. Hiçbir memur ‘benim işim değil’ diyerek vatandaşı geri çevirmiyor” dedi.

350 VATANDAŞA SORULDU

BASA Genel Koordinatörü Mustafa Geysoğlu da yapılan anket çalışmasıyla ilgili teknik bilgileri paylaştı. BASA’nın Nisan ayında Nüfus Müdürlüğü’nde işlem yaptıran 350 vatandaş ile Nüfus Müdürlüğü’nün son 1 yıldır uyguladığı yeni sistemi değerlendirdiğini ifade eden Geysoğlu, “BASA’nın vermiş olduğu verilere göre, işlem yaptıran vatandaşlar arasından rastlantısal olarak seçilen 253’ü erkek, 97’si kadın vatandaşa yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Ankette vatandaşların Isparta İl Nüfus Müdürlüğü’ndeki eski sistem (banko sistemi) ile 2012 Mayıs ayında geçiş yapılan yeni sistem (birimlerin kaldırıldığı ofis sistemi) arasında mukayese yapmaları istenmiştir.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ YOĞUNLUĞU OLAN KURUMLARIN BAŞINDA GELİYOR

Nüfus Müdürlükleri, resmi kurumlar içerisinde vatandaşın doğumundan ölümüne kadar birçok defa uğramak zorunda olduğu yerlerin başında gelmektedir. Nüfus cüzdanı çıkarma, değiştirme, yenileme, adres değişikliği, ikametgâh işlemleri, evlenme, boşanma, doğum, ölüm sonrası gibi nüfus işlemlerin yapıldığı müdürlük, yaptırılan işlem yoğunluğu bakımından resmi kurumlar sıralamasında en başlarda yerini almaktadır” dedi.

İLGİ ÇEKEN TARAFI; BİRÇOK İŞLEM TEK YERDEN YAPILIYOR

Mustafa Geysoğlu, Nüfus Müdürlüğü’nün büyük riskler alarak getirdiği Türkiye’de ilk ve tek olan bu yeni sistemin en ilgi çekici tarafı ise, birçok işlemin tek yerden yapılabilmesi olduğunu bildirdi. Geysoğlu, “Doğum, cüzdan, kayıt örneği, ölüm servisi, yerleşim belgesi ve evlenme servislerinden oluşan servislerin kaldırılarak, bunun yerine her personelin, vatandaşın bütün işlemlerini servisler arasında dolaşıp vakit harcamasına ve yorulmasına izin vermeden ofis sistemi ile tek seferde yapılabiliyor. Vatandaşın neredeyse hiç sıra beklemediği bu sistemde bir saatte ortalama 150 vatandaşın işlemini sonuçlandıracak kapasiteye ulaşılmıştır.

ISPARTA HALKI DEĞİŞİMDEN MEMNUN

Anket çalışmasında vatandaşlara 4 soru yönelttiklerini ifade eden Geysoğlu, sonuçları şu şekilde paylaştı: “BASA’nın yapmış olduğu araştırmada vatandaşa sorulan “Eski halinde gerçekleştirdiğiniz işlemlerde ortalama ne kadar beklemeniz gerekiyordu?” sorusuna vatandaşların %74,1 ’i yarım saat ile üç saat arasında değişen cevaplar vermişlerdir. Yeni sistemle beraber ise bekleme süresindeki azalıştan memnuniyet konusunda yöneltilen, “Yeni sistemle beraber bekleme süresi azalmıştır”  ifadesine katılan vatandaşların oranı %97,13’tür.

SİSTEMLE BERABER HİZMET KALİTESİ ARTMIŞTIR

Yeni sistem, hizmet kalitesinin çok büyük oranda arttığını da gözler önüne sermektedir. “Yeni sistemle beraber hizmet kalitesi artmıştır” fikrini destekleyenlerin oranı %95,70 gibi yüksek bir orandır.

AYAKTA DEĞİL OTURARAK HİZMET ALMAKTAN MEMNUNUM

Daha önceleri tüm işlemlerinin ayakta yaptırmak zorunda olan vatandaş yeni sistemle beraber oturduğu yerden hizmet almaktan da çok memnun. BASA’nın fikirlerini belirtmelerini istedikleri “Ayakta değil oturarak hizmet almaktan memnunum”  düşüncesine katılan vatandaşların oranı ise %97,99 ‘dur.

KENDİMİ DEĞERLİ HİSSEDİYORUM

Yine bu yeni sistem vatandaşın kendisini daha değerli hissetmesinde de etkili olmuştur. “Yeni sistemle beraber kendimi daha değerli hissediyorum” ifadesine katılan vatandaşların oranı %89,63 olarak ölçülmüştür.

ISPARTA NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ MODEL OLACAK

BASA’nın araştırmasında kullandığı SERVPERF ölçeğinde kapsamlı bir müşteri tatmini ölçümü de gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar şaşırtıcı derecede olumludur. Vatandaşın memnuniyet düzeyi özel sektörde dahi birçok kuruluşun yakalayamadığı düzeydedir. 5 boyuttan oluşan ölçekte vatandaşın eksiklik olarak tanımladığı unsurlar sadece binanın fiziksel şartları ile ilgili olmuştur. Diğer boyutlar olan güvenilirlik, duyarlılık, heveslilik ve itimat boyutlarında Isparta İl Nüfus Müdürlüğü, 5 üzerinden değerlendirildiğinde neredeyse tam not almıştır. 

YENİ SİSTEMİN YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Aynı zamanda Isparta İl Nüfus Müdürlüğü çalışanlarının iş tatmini düzeyi de eski sistemle kıyaslayarak ölçülmüştür. Bazı çalışanlar değişimi tepkiyle karşılamış olmakla beraber iş tatminlerinde bir düşüş gözlemlenmemiştir. BASA yetkililerinin yorumuna göre, çalışanların iş yükü artmadan iş çeşitliliğinin artması, monoton iş temposundan kurtardığı için uzun vadede değeri anlaşılabilecek önemli bir kıymettir. Elde edilen sonuçlar, Isparta İl Nüfus Müdürlüğünde gerçekleştirilen dönüşümün tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılabilmesi adına Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne rapor edilmiştir. Bürokrasinin hantal yapısından sıyrılmak adına ortaya konan bu çabanın takdir edileceği ve yaygınlaşacağı ön görülmektedir. “

Bu haber 1841 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...