“ÇILGIN projeler üretelim!”

27 Haziran 2013 16:16

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen bir araya gelerek Isparta’nın markalaşma yolunda yapması gereken çalışmalar hakkında beyin fırtınası yaptı. Başdeğirmen, gül üreticilerinin SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi’nin (GÜLAR) ürün satmasından rahatsız olduklarını ve Bilim ve Bahar Şenliğinin Isparta merkezde yapılmasını teklif etti. Rektör İbicioğlu da “Üniversitemiz öğrenci kapasitesi ile şehrin ekonomisine dinamik bir süreç getiriyor. Üniversite şehri, şehir üniversiteyi ihmal edemez ve etmemeli. Biz birbirimize mahkûm ve mecburuz” dedi.

Ankara çıkarmasının ardından yeniden bir araya gelen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Isparta’nın markaları üzerinden sıçraması için yeni fikirler üretti.

GÜLAR’IN ÜRÜN SATMASINDAN RAHATSIZIZ!

Öncelikle rahatsızlık duydukları konular hakkında açıklama yapan ITSO Başkanı Başdeğirmen, gül ve kozmetik sektörü temsilcilerinin SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Merkezi’nin (GÜLAR) ürün satmasından, ticarete girmesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Ispartalı esnafın ve sanayicinin üniversite ile işbirliği yapmak istediklerini de aktaran Başdeğirmen, bu konuda özel ilgi beklediklerini söyledi. GÜLAR’ın sadece araştırma ve ürün geliştirme yapmasını ve patent satmasını istediklerini bildiren Başkan Başdeğirmen, “GÜLAR’ın sadece Araştırma ve Geliştirme Merkezi olduğunu düşünüyoruz. ‘1 ayda 25 ürün üretiyoruz’ diyorsunuz. Biz gül ürünleri ve kozmetik üreticilerinin sesiyiz. Hepsi GÜLAR’ın ürün satmasından rahatsız. Gül üreticilerimizin sorunlarını sizlere aktardık, GÜLAR’ın ürettiği ürünlerin satılmamasını istemiştik. GÜLAR’ın ürün satmasına karşıyız. GÜLAR patent satsın, araştırma yapsın, ürün geliştirsin. Gül üreticilerimiz patentlerini alsın. Yeni ürün fikirlerinden yararlansınlar” dedi.

MARKALAŞIRKEN ÇILGIN PROJELER GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da üniversite öğrencilerinin şehrin ekonomisine dinamik bir süreç getirdiğini bu nedenle Isparta’nın da küçük ölçekli olmasından dolayı üniversite şehri, şehrin de üniversiteyi ihmal etmemesi gerektiğini ifade etti. SDÜ’nün ITSO’suz ITSO’nun da SDÜ’süz yapamayacağına vurgu yapan İbicioğlu, “Biz sizsiz, siz bizsiz yapamayız. Biz birbirimize mahkûm ve mecburuz” diye konuştu.

GÜL VADİSİ ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Öte yandan gül ve kozmetik sektörü Isparta’nın okunun ucunu sivriltmesi açısından önemli imkânlar sunduğunu belirten İbicioğlu, “Gül konusunun ciddi ciddi değerlendirilmesi gerekiyor. Biz gülle ilgili olarak tüm değer artırıcı ortamlar oluşturalım. Örneğin gülden bahsediyoruz ama buraya başka illerden hatta başka ülkelerden gelen insanlar gülün bahçesini bile göremiyor. Üniversitemizin her yerine gül dikelim. Gül Vadisine insanları getirelim, gülden haberi olmayanlara gül toplatalım dedik. Gül Vadisi’nin içinde 8 bin metrekarelik bir kapalı alan yapıp 12 ay burası açık olsun ve insanlarımız burada gül bulabilsin, gül kulemiz olsun. Gül seyir tepeleri olsun gül müzemiz olsun, gül kür merkezimiz olsun, Ar-ge merkezimiz olsun dedik. Bunun yanı sıra bir kozmetik kümelenme merkezi yapalım burada gül ile ilgili kozmetik ürünlerinin tüm analizini yapalım istiyoruz. Başka yere gitmesine engel olalım, geniş kapsamlı laboratuar kuralım. Markalaşırken çılgın projeler gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.

ECZACILIK FAKÜLTESİ’NDE “KOZMOTOLOJİ” VE “FARMOKOZMOTOLOJİ” BÖLÜMÜ TEKLİFİ

Diğer taraftan ITSO Meclis Üyesi Süha Kaya tarafından kozmetikle ilgili Ar-ge ve insan kaynağı ihtiyacı karşılayacak özel bir yapının Eczacılık Fakültesi altında bölüm olarak beklendiğinin belirtilmesi üzerine Rektör Prof. Dr. İbicioğlu, Eczacılık Fakültesi bu bölümlerin açılarak gelecekte Isparta’nın kozmetik Ar-ge ve üretimini başkenti olacağını söyledi.

BİLİM VE BAHAR ŞENLİĞİ ISPARTA MERKEZDE YAPILSIN

Bu arada ITSO Başkanı Başdeğirmen her yıl düzenlenen Bahar ve Bilim Şenliğinin Isparta merkezle Isparta Halkıyla iç içe düzenlenmesini talep etti. Bir de mezuniyet töreni, askeriyenin yemin töreni ile gül festivalinin aynı tarihe çakıştırılmasının Ispartalı işadamlarını mağdur ettiğini daha çok kazanç sağlanacakken zorluk çekildiğini bu konuların istişare edilmesini istedi. Rektör Prof. Dr. İbicioğlu talepleri olumlu bulduklarını belirtti.

 

Bu haber 713 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...