“Günaydın Başkan olunca vizyonel bir şehir olacağız diye umuyorduk..”

26 Haziran 2013 18:05

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, Gökçay’da inşaatı devam eden Etnografya Halı ve Kilim Müzesi için “Benim çok mutsuz olduğum bir yapı. Keşke hiç yapılmasaydı” değerlendirmesinde bulundu. Günaydın’ı bu konuda eleştiren Kuyu, “Isparta’ya mimar başkan geldi diye havamızı atmış ve vizyonel bir şehir olacağız diye düşünmüştük. Ancak istişare yapılmadan projeler üretiliyor. Bu da bizi üzüyor” dedi.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, inşaatı devam eden ve Gökçay girişinde bulunan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi konusunda değerlendirmede bulundu. Bu konuda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı eleştiren Kuyu, müze için “Benim çok mutsuz olduğum bir yapı” değerlendirmesinde bulundu. Her şehirde uzmanlardan oluşan bir Estetik Kurulun olması gerektiğini savunan Kuyu, “Kent siluetini etkileyen her yapıyla alakalı muhakkak kişilerden bağımsız kurullar oluşturulması gerekir. Bu estetik kurul tarafından bilimsel bakış açısıyla karar verilmesi gerekir. Yönetmelik bunu söylüyor. Mimarlık Estetik Kurulu’nun kurulmasıyla alakalı yeni planlanan tip imar yönetmeliğinde belediyelere tavsiye niteliğinde öngörü girmiş. Keşke Halı, Kilim Müzesi de böyle olsaydı. Benim çok başarısız bulduğum bir çalışma” dedi.

FONKSİYON AÇISINDAN MANTIK DOĞRU

Müze için fonksiyon açıdan halı, kilim ve etnografya mantığını olumlu bulduğunu belirten Merve Kuyu, ama yapının dikey olarak uygulanmasının tartışılması gerektiğini savundu. Kuyu, “Seyir tepesi oluşturmak istiyoruz tarzında bir tanımlama olmuş. Arka tarafındaki Sidre Tepesi’ni ve Kirazlıdere’yi düşündüğüm zaman herhalde kentin seyir terasına ihtiyacı olmayan tek noktası. Dere Mahallesi’nden inerken baktım Davraz manzarasını mahvetmiş. Çayboyu’ndan çıkarken baktım Kirazlıdere ve Sidre Tepesi’nin kent siluetini çok etkilemiş” diye konuştu.

BU NOKTAYA BERABER GELİNMEDİ Mİ?

Bu arada il dışından gelen konukların müze projesi için çok şaşırdıklarını belirten Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, “Belediye başkanımızın mimar olduğunu söyleyince bu noktaya beraber gelinmedi mi diyorlar. Bu da bizi üzüyor. Ortak çalışma birliktelikleri sağlandığı zaman daha iyi kararlar alınacağını düşünüyoruz. Belediye başkanımızda muhakkak ki, güzel işler yapmak istiyor. Gül heykeli yapılırken de ilk halini biz beğenmemiştik, şuanda çok da güzel oldu. Şehrin değişik yerlerinde tekrarlanabileceğini de ifade ediyoruz” diye konuştu.

HAVASINI ATMIŞTIM

Günaydın’ın başkan seçildiği zaman gurur duyduklarını dile getiren Kuyu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isparta artık mimari açıdan vizyonel bir şehir olacak diye düşünmüştük. Biraz da havasını atmıştım. Bizim isteklerimiz ben iyisini bilirim noktasından uzaklaşmak, burada istişare ortamlarından çıkan projeleri ben yaptım, oldu, bitti değil de mümkün olduğunca istişare ortamlarında sağlamak. Biz mümkün olduğunca özellikle projelerin yarışmalarla ortaya çıkmasından yanayız. Özellikle kamu yapılarında bunu çok öneriyoruz.”

 

 

Bu haber 932 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...