Destek istedik nasihat aldık

21 Haziran 2013 18:15

Isparta’nın tüm yöneticilerinin katılımıyla oluşan Birlik Hareketi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başta olmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ve milletvekillerini şaşırttı. Yılmaz ve Hisarcıklıoğlu, hiçbir ilin bu şekilde Ankara’ya gelmediğini belirtti. Bakan Yılmaz, kendinden destek isteyen Isparta Birlik Hareketine önemli tavsiyelerde bulundu: “Kalkınmada nitelikli insanı yetiştiren, koruyan, cezbeden şehirler gelişecek büyüyecek. Böyle olun. Öte yandan eğitim, sağlık ve enerji yatırımlarına 5. bölge desteği veriyoruz. Isparta gibi nitelikli bir şehirde 5. bölge yatırımlarına yoğunlaşın.”

Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde oluşturulan Isparta Birlik Hareketi günlerdir Ankara’ya yapacağı çıkarma öncesi ilimizin öncelikli sorunlarını tespit etti. Büyük gün geldiğinde Isparta Birlik Hareketi ve basın mensupları sabahın erken saatlerinde Ankara’nın yolunu tuttu. İlk buluşma TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile oldu ve ara elaman ihtiyacının karşılanması noktasında Isparta’ya Teknik Meslek Lisesi yapılması için protokol imzalandı.

SDÜ REKTÖRÜ İBİCİOĞLU’NDAN MAHCUP EDEN HAREKET!

Protokolünün tam imzalanacağı sırada Isparta Birlik Hareketinin içinde bulunan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’ndan beklenmeyen bir davranış geldi. İbicioğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na “Sayın Başkanım. Bizim yaptığımız araştırmalar neticesinde Isparta’ya teknik meslek lisesinden ziyade Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nun kurulması daha doğru olacak. Bu anlamda yapılacak okulun MYO’ya dönüştürülmesini istiyoruz” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU BİLE ŞAŞIRDI!

Rektör İbicioğlu’nun bu talebi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere tüm Isparta heyetini üzdü. Hisarcıklıoğlu, Rektör İbicioğlu’na bu talebinin ardından “Sayın hocam keşke bu talebinizi daha önceden söyleseydiniz de ona göre davransaydık. Ama mümkün değil” dedi. Bu anların yaşandığı sırada salonda soğuk rüzgarlar esti. Ancak Birlik Hareketi okulu Isparta’ya kazandırmanın sevinciyle buradaki ziyaretini tamamladı.

TBMM’DE MİLLETVEKİLLERİ ZİYARET EDİLDİ

Öte yandan Isparta Birlik Hareketi TOBB ziyaretinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine gelerek milletvekillerimizle buluştu. Burada okul protokol törenine katkı sağlayan vekillerime plaket verildi.

KALKINMA BAKANI MUTLU OLDU

Diğer taraftan TBMM ziyaretini tamamlayan heyet Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la olan randevusu için bakanlığa geçti. Bakan Yılmaz, Isparta’nın tam kadro geldiğini duyunca çok mutlu oldu.

VALİ OĞUZ’DAN İLİM DERSİ

Bakan Yılmaz ziyaretinde ilk konuşmayı heyet önderi Vali Memduh Oğuz yaptı. Vali Oğuz, her platformda dile getirdiği ilim şehri Isparta’yı Bakan Yılmaz’a anlattı. Oğuz, “ Isparta’nın tamamını temsil eden bir grupla buradayız. TOBB bize Teknik Endüstri Meslek Lisesi yapmayı taahhüt etti. Onun için geldik. Isparta halkı buna alıştı ama sizler de duyun. Dünyada son 10 yıldır var olan ilim şehirleri ilan ediyorlar. Isparta ilimle görevli. Hem tabiattan hem de tarihten aldığımız gerekçeler var. Ayrıca sosyal politika ve sağlık bakımından Türkiye’nin öne gelen şehirlerinden. Ülkeyi kalkındıracak gerekçeleri içimizde bulunduruyoruz. Türkiye 100. yılında birkaç ilini ilim şehri ilan edecek. Isparta ilk ilim şehri olsun. Isparta kalkınmada ilimle önceliklidir denirse güzel olur” dedi.

KIZILDAĞ’DAKİ BİNA TURİZM OKULU OLMALI

Ardından Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı H. Hüseyin Özdemir söz aldı. Özdemir, Şarkikaraağaç ilçesinde bulunan Kızıldağ Milli Parkındaki atıl vaziyette olan binanın akıbeti hakkında bilgi verdi. Özdemir, “Kızıldağ milli parkımız var. Burada yüzde 48 oksijen oranı olduğu söyleniyor ve Türkiye’nin akciğeri konumunda. Turgut Özal’ın başlattığı bir bina vardır. En son Turizm Okulu olarak açılması planlanıyordu. Durumu ne oldu? Burası otel olabilir. Turizme kazandırılabilir” diye konuştu.

KOZMETİK SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİREBİLMEK

İÇİN LABORATUVURA İHTİYACIMIZ VAR

Öte yandan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın gülünü kurtarmak ve kazanımlarımızı artırmak amacıyla Bakan Yılmaz’dan Gül Analiz Laboratuvarı talep etti. Başdeğirmen, “Isparta’yı 2 markasıyla tanıyacağınızı biliyoruz ama maalesef halıcılığımızı kaybettik. Sadece ismi kaldı. Gülcülüğümüz var. Önde gelen markamız ancak aynı halıcılık gibi kötüye giden bir süreç izliyoruz. Kozmetikte ucuz mal kullanılıyoruz. Sanayi ürünü olmasını istediğimiz bir gülümüz var ama süs bitkisi olarak geçiyor. Türkiye’de üretilen birçok ürün yüzde 1 KDV ile değerlendirirken bizim gülümüz yüzde 18 ile değerlendiriyor. Fransa 20 milyon dolarlık gül yağını alıyor ve dünyaya 2 milyar dolara satıyor. Kozmetik sektörünü geliştirebilmek için laboratuvura ihtiyacımız var. Kendimiz bunun tahlilini yapamıyoruz. En büyük beklentimiz laboratuar sizlerden. Bu laboratuarın asıl olması gereken yer Isparta. Biz söz alıp gitmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

OSB’MİZDE ÇALIŞAN SAYISI 5 YILDIZLI

BİR OTELİN ÇALIŞAN SAYISIYLA AYNI!

Diğer taraftan Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Isparta’da sanayi olmadığını hatta mevcut Organize Sanayi Bölgesinde çalışanların 1000 yataklı bir otelde çalışan sayısıyla eşit olduğunu bildirdi. Isparta’nın teşvikte hak etmediği yerde olduğunu ve gereken düzenlemelerin yapılmasını isteyen Bilgiç, “Eğitim düzeyi iyi noktada. Ancak yatırım ihtiyaçları var. Hastane doktor sayısında iyiyiz. 61 parametrik bir gelişme endeksimiz var ama bunun içinde olumlu taraflarımız kullanılıyor. Merkez nüfusu 200 bin olan bir şehirde 45 bin öğrenciden bahsediyorsak internet kullanımımızın yüksek olmasından daha doğal bir şey olamaz. Lisansüstü eğitim yapmış kişi sayısının yüksek olduğu doğru. Bizim var olan şeyimiz tarım hayvancılık. Ama sanayi noktasında biz yokuz. OSB’de toplam çalışan sayısı 2000. 1000 yataklı otelin çalışanına eşit bu. Birçok ilde 5-6 OSB var. Deri organizemiz var ve 1 senedir bunu karma organizeye çevirmede kavga ediyoruz. Yüzde 25 dolu olan deri OSB’nin arıtmasını çalıştırması mümkün değil. Masa başında bunları anlatamıyoruz. Afyon 4, biz 2. bölgedeyiz. Jeotermal kaynağı koysanız Afyon da biz de 3’e gideriz. İlk defa 5 yıldızlı otelimiz oldu doluluk oranının yüzde 15’in üzerine çıkaramadık. Çünkü sanayimiz yok. Eğitimde sağlıkta üst noktada olabiliriz ama sanayileşme ve işsizlik konusunda ciddi sıkıntıları var. Dinar tamamen bizle işle yapar ama işletmelerimiz ve fabrikalarımız Afyon’a ve Burdur’a kaymaya başladı. Isparta-Burdur arasının 15 dakikaya inmesi demek tüm yatırımların oraya gitmesi demek. En azından Burdur’la eşit olmamız gerekiyor” dedi.

1 MİLYAR DOLARIN ISPARTA’YA GELMESİ GEREKİYOR

Öte yandan Uzay ve havacılık konusunda da taleplerinin olacağını bildiren Bilgiç, “Türkiye’de uçak klasöründe 700 seviyesine gelmesi planlanıyor. Ciddi anlamda döviz kaybediyoruz. 230 milyonun üzerinden yolcu taşımacılığından bahsedildi. 3. Havalimanı yapılıyor İstanbul’da. İstanbul’ bakım üssü yapılması planlanıyor. Hinterlant oluşturduğu için bunun Isparta’da kurulmasını arzuluyoruz. Altyapıya sahibiz. Büyük uçakların rahatça inebileceği bir pist alanımız var. Kalkınma Bakanlığı bu işlerin planlanmasında öncüdür. Mutfak burası. 1 milyar dolardan bahsediyoruz. Bu Isparta’ya gelmeli. Isparta’nın önü açık biraz desteğe ihtiyacımız var” ifadelerinde bulundu.

ISPARTA TÜRKİYE KOZMETİK İHRACATININ YÜZDE 41’İNİ OLUŞTURUYOR

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı hemşerimiz Dr. Ercan Şimşek ise Isparta’nın Türkiye kozmetik ihracatında önemli bir yerinin bulunduğunu açıkladı. Gelişen ve değişen dünyada kozmetik ihtiyacının yeni nesle göre şekillendiğini ve bunun içinde laboratuara ihtiyaç olduğunu belirten Şimşek, “44 ilde kozmetik üretimi yapılıyor. Kozmetik sektörü katma değeri fazla bir sektör. Isparta’nın kozmetikte yeri ihracatın yüzde 41’ini oluşturuyor. Bu konuda önde gelen şehirlerden.  Gül Vadisi Projemiz var. Bu kapsamda araştırma laboratuvarının kurulması gerekiyor. Kozmetik ürünler çeşit bir sektör. 250 bin çeşit kozmetik üründen bahsediyoruz. Ispartalı üreticilerimiz güle bağlı ürünler üretiyorlar ama yeni nesil başka şeyler istiyor. Kaliteli ürünler sunabilmemiz için bu laboratuarımıza ihtiyacımız var. Bu sorun Türkiye kozmetik üreticilerinin genel sorunu. İhracat yapamıyoruz. Laboratuarlarımızın çoğunda akreditasyon yok” diye konuştu.

İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Isparta Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı da Isparta sanayisinde ciddi bir eksik olduğunu ve bunu kapatmak için 2 yıldır karbonfiber ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Karbonfiber’in uçak ve uzay sanayi gibi geleceğin plastiği denilebilecek önemli bir olay olduğunu bildiren Pınarcı, “Yatırıma karar verdik. İhtisas Sanayi Bölgesini oluşmasını istiyoruz” dedi.

BİLİM KENT İÇİN ALTYAPI OLUŞTURUYORUZ

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Gül Vadisi Projesi’ni hayata geçirmek üzere olduklarını açıkladı. Bu projenin gülün markalaşma projesi olduğunu belirten İbicioğlu, “Gül Vadisi Projemiz var. Konuları birleştirirsek laboratuar çöplüğü olmadan katkı sağlanır. Gül vadisi Projesi gülün markalaşma projesidir. Üniversitemiz Isparta’nın amiral gemisidir. Ancak Araştırma ve Uygulama Hastanemizde denizi geçip derede boğuluyoruz. Yeni alanların faaliyete geçmesi gerekiyor. Ufak bir ittirmeyle rahat hareket edebileceğiz. SDÜ diğer sektörlere uyarıcı konumda. Bilim Kent uygulamasına bir altyapı hazırlıyoruz. Bu konuda 7 milyon TL’lik katkı istiyoruz” şeklinde konuştu.

ISPARTA’NIN KÜMELENME MERKEZİ OLMASI İÇİN HEDEFLERİMİZ VAR

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta’yı uçak ve uzay sanayi merkezi yapma konusunda önemli hedeflerinin bulunduğunu bildirdi. Hatta bugüne kadar yaptıkları projelerin Türkiye’de örnek çalışmalar olarak gösterildiğini ifade eden Engin, “BAKA, Isparta’ya ciddi anlamda katkı sağlıyor. 100’den fazla projeye destek sağlandı. Sürekli iç içe çalışıyoruz. Güzel bir yapımız var. Bölgesel kalkınma açısından Gül Vadisi Projesini hazırladık. Örnek bir proje, prestij projesi. Laboratuar kurulması kalite açısından şart. Öte yandan havacılık konusunda Isparta önemli bir yer kazanıyor. Kara Havacılık Okulu geliyor hem de 2000 teknik personeliyle birlikte. Hava limanımız var, uçak şirketi var. Türkiye’de pilot yetiştiren 8 okulun biri Isparta’da. Kümelenme merkezi olması için uçak sanayi konusunda hedeflerimiz var” ifadelerini kullandı. 

ISPARTA’YI SAHİPLENEN BİR YAPI OLUŞTURMUŞSUNUZ TEBRİK EDİYORUM

Tüm istek ve destek taleplerinin ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Isparta’ya önemli tavsiyelerde bulundu. öncelikle tüm Isparta’nın destek istemek için birlik olup gelmesinin çok önemli olduğunu ve çok mutlu olduğunu belirten Bakan Yılmaz, “Isparta üniversitesinin temelleri sağlam. Türkiye’de çok sayıdaki üniversitemizde altyapı oluşturduk. Bir taraftan da laboratuar çöplüğüne dönmememiz lazım. Etkin çalışması lazım. Kapasitemizi iyi bilmemiz lazım. Dolayısıyla bu tür bir yatırım fikrini geliştirirken diğer laboratuarlara bakmamız lazım. Bu arada Isparta’yı geniş kitle ile burada gördüğüm için mutluyum. Isparta çok önemli bir şehir. Bugünkü Türkiye’de önemli roller oynuyor. Isparta’daki birliği beraberliği gösteriyor. Bir ilin kalkınmasında birlik çok önemli. Potansiyel ne olursa olsun harekete geçemez yoksa. Tebrik ediyorum sizleri. Şehirler önemli” dedi.

BUNDAN SONRA NİTELİKLİ İNSANI YETİŞTİREN,

KORUYAN, CEZBEDEN ŞEHİRLER GELİŞECEK

Öte yandan yeni Kalkınma Planını Meclise sevk ettiklerini ve bundan sonra 10’uncu 5 yıllık Kalkınma Planını tartışacaklarını bildiren Bakan Yılmaz, “Temel eksenlerimizden biri de şehirleşme meseleleri. Bugünkü dünyada kalkınmanın birinci şartı şu; Kaliteli insanları cezbeden bir şehir olursanız kalkınıyorsunuz. Bunun ortamını oluşturamıyorsanız gelişemiyorsunuz. Bu çok önemli. Nitelikli insanı yetiştiren, koruyan, cezbeden şehirler gelişecek büyüyecek. Isparta’nın bu anlamda büyük bir avantajı var. Gelenekleri olan, huzur ortamı olan, farklılıklara anlayışla yaklaşan bir şehir. Kalkınmanın özünde nitelikli insan var. Uygun ortamda derken, trafiğinden eğitimine, iletişimine kadar her şeyinden bahsediyoruz. ‘Hangi ortamda yaşamak istersin?’ sorunusun cevabı aslında bu” diye konuştu.

ISPARTA’NIN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KALKINMAYA AKTARMALIYIZ

Isparta’nın önüne önemli hedefler koyduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, şunları söyledi; “Isparta’nın bu üstünlüğünü kalkınmaya aktarmalıyız. Tüm sektörler bir İlde olmalı. Ama her ilin bir sektörde üstünlüğü var. Kimi denizde, dağlarıyla, tarihleriyle öne çıkabiliyor. Bunları tespit edip kalkınma stratejimizi belirlememiz gerekiyor. Bunun için kalkınma ajanslarını oluşturduk. Diğer taraftan Kalkınma Kurulu diye bir yapı kurduk.

ISPARTA GİBİ NİTELİKLİ BİR ŞEHİRDE 5. BÖLGE YATIRIMLARINA YOĞUNLAŞIN

Öte yandan Sosyo-gelişmişlik ekonomi endeksi var. Isparta çok şükür en üste çıkan illerden biri. Keşke bütün illerde bu çıksa.  Yaşam kalitesinin yüksek olması önemli. 61 kriter var. Sübjektif davranılmadı bunda. Ulaşabildiğimiz tüm kriterleri aldığımızda bu sonuç çıkıyor. Yeni dönemde bunlar değişebilir. Teşvik sistemimizi etkileyen bir unsur. Yeni teşvik sisteminde farklı bir mantık getirdik. Daha önce 1500 dolar sınırı koymuştuk ve altına teşvik var üstüne yok demiştik. Eskiden böyleydi. Stratejik sektörler var. İthalata bağımlı olduğumuz alanda projeleri en üst düzeyde değerlendiriyoruz. Eğitim, sağlık, enerji yatırımlarına 5. bölge desteği veriyoruz. Isparta gibi nitelikli bir şehirde 5. bölge yatırımlarına yoğunlaşın. Isparta’nın daha nitelikli istihdam oluşturması lazım, cezbetmesi lazım. Nitelikli sermayeyi cezbetmelisiniz. Akredite laboratuvardan, havacılıktan, uzaycılıktan, kompozitten bahsediyorsunuz. Isparta belli bir eşiği aşmış. Daha nitelikli bir seviyeye sıçrama konumuna gelmiş. Bunları desteklememiz lazım. Bunları fizibilitelerle destekleyeceğiz. Fikir olmadan proje olmuyor. Projelerinizi gözden geçirip fizibil olanları değerlendireceğiz. Isparta huzur şehri. Gelir gelmez bunu hissediyoruz. Laboratuvar konusunda da özenle çalışacağım.”

 

Bu haber 715 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...