“Bırakınız çocuklarımız kendi geleceklerini kendileri belirlesinler”

19 Haziran 2013 19:22

İl Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, eğitim öğretim yılının kapanmasıyla birlikte öğrencilerin bir sonraki dönem seçmeli derslerini belirlemeleri için 1 haftalık süre tanındığını ifade etti. Derslerin belirlenmesinde velilerin kararı öğrencilere bırakması gerektiğini bildiren Can, “Biz uzun yıllar seçmeli derslerin handikabının çok acısını çektik. Bırakın çocuklarımız kendi geleceklerini kendilerini belirlesinler. Emin olun onlar da yetişkin kadar sağlıklı düşünüyorlar” dedi.

2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılının sona ermesiyle birlikte öğrenciler bir sonraki dönemin seçmeli derslerini belirlemeye başladı. Bu konuda okullar, öğrencilere seçmeli ders listelerini vererek, seçim yapmalarını istedi. Konuyla ilgili bir haftalık seçim süresi tanındığını öğrenildi. Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, seçmeli ders konusunda velilere kararın öğrencilere bırakılmasını istedi. Seçmeli derslerin olma sebebini ‘çocukların kendilerini eksik hissettikleri veya ilgi duydukları alandaki dersi seçmek’ olarak açıklayan İlyas Can,  “Biz uzun yıllar seçmeli derslerin handikabının çok acısını çektik” dedi.

SEÇMELİ DERSLERİN OLDUĞUNU SONRADAN ÖĞRENDİK

Daha önce uygulamanın okullarda veli ve öğrenciye sormadan işlediğini belirten Can, “Burada daha çok elindeki eğitim kadrosuna bakarak dersler seçiliyordu. Bu doğru bir şey değildi. Bizim öğrenciliğimizden bu tarafa seçimlik dersleri vardı. Ancak biz seçimlik derslerin olduğunu çok uzun zaman sonra öğrendik. Bu dersler bizim adımıza birileri tarafından seçilip, uygulamaya koyuluyormuş” diye konuştu.

REHBER ÖĞRETMENLERİNDEN DESTEK ALABİLİRLER

Seçmeli derslerin öğrenciler tarafından seçilmesi gerektiğine vurgu yapan Can, daha önce yaşanan yanlışlığın bir versiyonunun tekrar yaşanmamasını diledi. Can, “Milli Eğitim olarak veya herhangi bir kurum kuruluş, yetkili bir yönlendirmede bulunmamalı. Okullarımızda rehber öğretmenlerimiz var. Öğrenciler rehber öğretmenlerin yanına giderek, destek alabilirler. Ama burada rehber öğretmende yönlendirici olmayacak. Rehber öğretmen öğrencilerin özelliklerini bildiklerinde yardımcı olabilir. Rehber öğretmen kesinlikle yönlendirici olmayacak. Alternatif seçenekleri ortaya koyacak, bilgilendirme çalışması yapacak. Burada seçim yine öğrencinin olacak. Böyle de olmalı. Rehber öğretmenleri 1 Temmuz’a kadar okullarda olacaklar” dedi.

VELİLERİ ANLIYORUM

Kendisinin de bir veli olduğunu ifade eden Milli Eğitim İl Müdürü İlyas Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Veliler çocuklarıyla ilgili gelecek kaygısı taşıdıklarından dolayı çocuklarının sağlıklı karar veremeyeceğini düşünüyorlar. Onların menfaatine karar vermeye çalışıyorlar. Onları anlayabiliyorum. Keşke seçme hakkını çocuklarına bıraksalar. Demokrasi eğitiminden bahsediyoruz. Temeli de burada atılıyor. Çocuğun kendisiyle ilgili hiçbir müdahale etmeden çocuğun kararına saygı duyabilirsek, orada bunu da içselleştirmiş oluruz.

ÇOCUK DEMEMEK GEREKİYOR

Çocuklara, çocuk dememek gerekiyor. Onlara arkadaş diye hitap etmek gerekiyor. Biz onlardan belli bir yıl önce dünyaya gelmiş olmakla onlardan daha iyi düşündüğümüz anlamına gelmez. Bazen onlar bizden daha sağlıklı düşünebiliyor ve kararlar verebiliyorlar. Çocuklara güvenirsek, onların da bizim kadar sağlıklı kararlar vereceklerini düşünüyorum.”

 

Bu haber 614 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...