Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
“Tarım şehri Isparta kendi sonunu hazırlıyor!”
18 Haziran 2013 19:09Isparta Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı (ISLAB) sorumlusu Burcu Korucu, bugüne kadar farklı yerlerden aldıkları toprağın analiz sonuçlarının kendilerini bile şaşırttığını söyledi. PH oranının çok yüksek çıktığına şahit olduklarını belirten Korucu, “PH oranının yüksek çıkması toprağı verimsizleştiriyor. Bir de bunun üzerine çiftçimiz bilinçsiz gübreleme ve ilaçlama yapıyor toprak iyice köreliyor. Böyle devam ederse ‘Tarım şehri Isparta’ ibaresini ilerleyen zamanlarda göremeyeceğiz” uyarısında bulundu.
“Tarım şehri Isparta” olarak övündüğümüz ve üzerinde yaşadığımız toprakta tehlikeli bir gerçek ortaya çıktı. Isparta Toprak ve Bitki Analiz Laboratuvarı (ISLAB) sorumlusu Burcu Korucu, Isparta’nın çeşitli bölgelerinden aldıkları toprakları analiz ettiklerini ve ortaya çıkan sonucun kendilerini bile şaşırttığını söyledi.
TOPRAĞIMIZDA KİREÇ VE PH YÜKSEK
Isparta’nın genel toprak yapısı itibariyle kireç ve PH oranının yüksek olduğunu belirten Korucu, bunların da toprağı verimsizleştirdiğini bildirdi. Özellikle sert toprak yapısının ilimizde hâkim olmaya başladığını ve bunun da hem kireç ve PH’tan hem de bilinçsiz kullanılan gübre ve ilaçtan olmaya başladığını ifade eden Korucu şunları söyledi; “Bunu çitçimiz ya da toprakla uğraşan kimseler bilmiyor. Ama bizim çiftçimiz ne yapıyor? ‘Toprak verimsiz’ diye bilinçsiz bir şekilde toprağı gübreye boğuyor. Ancak bu şekilde toprağın köreltildiğinin farkında değiller. Gübre için yüksek paralar harcanıyor. Ama belki de toprağın gübreye ihtiyacı yok. Aslında gübreye hiç gerek yok. Toprağın genel yapısıyla devam edilmesi gerekiyor. İnsanoğlu olarak toprağın doğal yapısını bozuyoruz. İnsanların artık beyinlerinde yerleşmiş, kalıplaşmış gübreler var; 18-40 gibi. Belli aylarda bu gübreleri veriyorlar.
FAZLA GÜBREDEN TOPRAĞIMIZ SERTLEŞMEYE BAŞLADI
Bir ağaç almak istediği kadarını alır. Ağaç aldıktan sonra fazlası toprakta kalıyor. Örneğin çiftçimiz ‘toprağım çok sert’ diye geliyor. ‘Çapa girmiyor’ diyor. Girmez çünkü sürekli gübreleme yapıyorsun, sertleştiriyorsun. Toprağı analiz ediyoruz. Mikro, makro elementleri tahlil ediyoruz. Toprağın yapısını inceliyoruz. Daha sonra bizim gübre tavsiye programımızı veriyoruz. Onlara da ‘Toprağında kalsiyum eksik, ya da şunu yapman gerekli’ diyoruz.
BİLDİĞİMİZİ OKUYAN BİR YAPIMIZ VAR
Geçtiğimiz günlerde Keçiborlu tarafına bir günümüzü ayırdık. Anonslar yaptık. Bir tane toprak, bir tane de yaprak örneği geldi. Bilinç yok maalesef. Ama gerçekten bilgili olan çiftçilerimiz de var. Bizden daha bilgili çiftçilere de rastladık.
Bilinçli değiliz. Bildiğimizi okuyan bir yapımız var.
İHRAÇ ETMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ ULUBORLU
KİRAZI DA BUNDAN NASİBİNİ ALIYOR
Deregümü tarafında seralardan örnek aldık. Bu anlamda Deregümü seracılık için çok uygun bir bölge. Eğirdir’de elma, Uluborlu’da kiraz var. Bu alanlarda iyi ürün yetiştiriliyor. Uluborlu tarafında kireç ve PH çok yüksek çıkıyor. Uluborlu kirazı şu haliyle bile güzel olabilir ama toprağa doğru davranılırsa bu ürün daha kaliteli hale getirilebilir. Öte yandan bilinçsiz gübre yapıldığında ağaçların dengesi de bozuluyor. Seralar dışında Isparta’daki toprakların PH’ları hep yüksek çıkıyor.
İÇ ANADOLU OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ
Toprak analizi yaptırmadan direkt ezbere gübreleme yapılırsa topraklarımız verimsizleşir. Göller bölgesinin İç Anadolu bölgesinden farkı kalmaz. Nitekim bölgemiz de bu yönde hızlı bir şekilde ilerliyor. Aslında Isparta’yı ciddi anlamda bir tehlike bekliyor. Göller Bölgesinin içinde verimsiz toprakta tarımla uğraşmaya çalışıyoruz. Tarım şehri Isparta deniliyor ama bu şekilde bilinçsizce ilerlenirse sanırım bu ibareyi bir daha göremeyeceğiz.
ANALİZ NASIL YAPILIYOR?
Çiftçi1 kgkadar toprak getiriyor. Biz onu eliyoruz. Daha sonra kurutuyoruz ve mikro ve makro değerlerini çıkarıyoruz. Sonrasında da cihazlarda okuma yapıyoruz. Bir analiz 10 günden fazla sürüyor. Rapor programımız var. Değerleri giriyoruz. Ziraat Mühendisimiz raporları inceliyor. Toprağın durumuna göre çözüm yolu öneriyoruz.
ANALİZ 80 TL’YE YAPILIYOR
Bu arada toprak analizinin 80 TL’ye yapıldığını belirten Korucu, “80 TL’yi çok bulanlar var. Hatta bu yüzden analiz dahi yaptırmayanlar olabiliyor. Ancak öbür türlü tarlasına yaptığı ilaç masrafı ona binlerce TL’ye mal oluyor. Bitki analizini de 50 TL’ye yapıyoruz” diye konuştu.