Bölgemiz için örnek işletme: "Arısüt Hayvancılık"

12 Haziran 2013 18:43

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ve beraberindeki heyet tarafından, Yalvaç İlçesi Celeptaş Köyünde faaliyet gösteren "Arısüt Hayvancılık Ltd. Şti." ziyaret edildi. Şölen, söz konusu işletmenin Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak günümüz imkânlarını sonuna kadar kullanan örnek bir işletme olduğunu ifade etti.

Şölen’in konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Hayvancılık işletmelerine ziyaretleri devam ediyor. Bu ziyaretler vasıtası ile yetiştiricilerimizin problemleri dinlenmekte ve İl Müdürlüğümüzce çözülebilecek olan sorunlar çözüldüğü gibi diğer sorunların çözümü içinde İl Müdürlüğümüz gereken çalışmaları yapmaktadır.

Bu çalışmalar kapsamında 29.05.2013 tarihinde Yalvaç İlçesi Celeptaş Köyünde faaliyet gösteren "Arısüt Hayvancılık Ltd. Şti." ziyaret edilmiştir. İşletme, "Devlet Destekli Hayvancılık Kredilerinden" istifade ederek sıfır faizli kredi ile kurulmuş. Bu kredi ile yetinmeyen işletme, "Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan" hibe projesi kullanarak kapasitesini artırmış ve böylece, Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak günümüz imkânlarını sonuna kadar kullanan örnek bir işletme olduğunu göstermiştir.

Hayvancılığın günümüzde gelmiş olduğu rekabetçi ortamda güçlerini birleştirerek rantabl işletme örneğini sunan Arısüt Hayvancılık işletmesinin sorumlu müdürü ve ortağı Mehmet Pancar'dan diğer ortaklarının Süleyman Önal, Emine Karacan ve D.Ali Güneş olduğunu öğrendik. İşletme de halen 90 sağmal inek, 60 gebe düve ve 55 buzağı bulanmakta. Bu hayvanların kaba yem ihtiyacını 500 dekarlık arazilerinden karşıladıklarını, sadece kesif yem ihtiyacını dışardan temin ettiklerini belirtmişlerdir. İşletme alınan hibe kredisi ile yaptığı yeni padoklarla hızla kapasitesini artırmakta ve kurmuş olduğu modern sağım merkezi, sürü yönetimi sistemli ve verim kayıtlarını sağmal ineklerin ayaklarında ki cipleri okuyarak ana bilgisayara kaydettiği gibi elde edilen sütlerden hayvancılığın en önemli iki problemi kızgınlık tayini ve mastitisi anında analiz etmektedir. İşletme sağım merkezinde elde edilen sütü direkt soğutucu tanka el değmeden döktüğü için kaliteli süt elde ettiğinden piyasa fiyatlarının üstünde gelir elde etmektedir. İşletme verim ortalaması ve süt satışlarından elde edilen gelirler, Avrupa Birliği fonlarından en üst düzeyde faydalanma ile hayvancılığın karlılıkla yapıldığının gerçek bir örneğini göstermektedir.

Hayvancılık işletmelerine ziyaretler tüm ilçe, köy ve kasabalarım da kapsayacak şekilde düzenli olarak devam edecektir”.

 

 

Bu haber 736 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...