Isparta’da bebek ölüm hızı azaldı

10 Haziran 2013 19:04

Halk Sağlığı Müdürlüğü, Isparta'da bebek ölüm hızı oranlarını açıkladı. 2009'da binde 12, 2010'da binde 10, 2012'da binde 7,6, 2013 yılında ise binde 9 olarak gerçekleşti. Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Sedat Balım, TÜİK verileri ve ilimiz verileri kıyaslandığında farklılar göze çarptığını söyledi.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Sedat Balım, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çocuk Ergen Daire Başkanlığı Bebek Ölümlerini Önleme Çalışmalarını özenle yürütmektedir. Bu kapsamda;

Yürütülen programlar sonucunda Bebek Ölümlerinde önceki yıllarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük başarılar elde edilmiştir. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sağlık İstatistikleri Yıllığına dâhil edilmek üzere tüm İller verilerini düzenli aralıklarla göndermektedir. Bu veriler doğrultusunda İlimize ait 2009-2012 yılları arasında gerçekleşen Bebek Ölüm Hızı oranları (1000 Canlı Doğumda) aşağıdaki gibi tespit edilmiştir.         

BEBEK ÖLÜM HIZI

İLİMİZ VERİLERİNE GÖRE

                        2009    2010    2011    2012

TÜRKİYE       13,8     12,0     11,7     11,6

ISPARTA        12        10           7,6      9

Ancak Türkiye İstatistik Kurumu 2009-2012 yılı Sağlık İstatistikleri İllere göre Bebek ölüm hızı yıllığı verileri ile İlimize ait veriler kıyaslandığında farklılıklar göze çarpmaktadır. Bu veri farklılığının nedeni ise İlimiz de Sağlık Hizmetlerine erişilebilirliğin, sağlık hizmetlerinden faydalanmanın ve hizmet kalitesinin yüksek olması sebebiyle diğer İllerden tedavi amacıyla gelen ve Aile hekimlerimize kayıtlı olmayan bebek sayılarından kaynaklanmaktadır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüz temel sağlık göstergelerinden kabul edilen bebek ölümlerini önleme çalışmaları kapsamında,

-Ölüm nedeni Konjenital Anomali olan bebeklerin “Genetik Danışmanlık Merkezlerine” yönlendirilmeleri yapılmaktadır. Amaç bir sonraki gebeliğin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesidir.

-Annelerin Sağlıklı doğum ve sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri amacıyla Valilik Makamının 13.07.2012 tarih ve 2861 sayılı onayı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı görüş onayı ile İlimizde “Doğum Koçluğu Projesi’’  çalışmaları başlatılmıştır. Amacımız İlimizdeki tüm gebelere ulaşılarak doğum öncesi, doğum, doğum sonrası eğitim ve bilgilendirmeler doğrultusunda sağlıklı nesiller yetiştirmektir.

-Elverişsiz hava ve yol şartları maddi imkân yetersizliği sebebiyle risk altında olan gebelerin daha güvenli merkezlerde konaklamalarını ve hastane ortamında doğum yaparak sağlıklı anne, sağlıklı bebekler amacıyla “Misafir Anne Projesi”  yürütülmektedir.

-Şartlı Nakit Transferi Projesi kapsamında İlimizde ekonomik güçlükler nedeniyle sağlık yardımı ihtiyacı olan gebe, bebek ve çocukların düzenli sağlık kontrolünün yapılarak yoksul ailelere yardım sağlanmaktadır.

-Her yeni doğan bebeğe tarama programlarımız kapsamında; Neonatal Tarama Programı, Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ve Prematüre doğan bebeklere de Perinetal Retinopati Tarama Programı ve tedavileri yapılmaktadır. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan aşı takvimi doğrultusunda bebeklere aşı uygulamaları da devam etmektedir.

-Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, İlimizdeki tüm gebe ve bebeklere Demir ve D vitamini yönünden destek programları yapılmaktadır.

- Tüm bu çalışmalar doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’nın Altın Bebek Dostu İl olma kriterlerini tamamlayarak 27.12.2011 tarih ve 6073 sayılı Sağlık Bakanlğı’nın komite kararlarıyla Altın Bebek Dostu İl Ünvanı ile ödüllendirilen İlimiz;  Fiziksel ve ruhsal sağlığı sağlam nesiller yetiştirmek adına “Altın Bebek Dostu İl Isparta” unvanının getirdiği  sorumluluk bilinciyle  çalışmalarını sürdürmektedir”.

 

Bu haber 801 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...