SD Fen Lisesi göğsümüzü kabarttı

7 Haziran 2013 16:53

Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri yerli madenimiz ponzayı kullanarak hazırladıkları proje ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda gıda alanında Türkiye birincisi oldu. Geliştirilen proje sayesinde meyve ve sebzelerin muhafaza süreleri artıyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’nda Isparta’yı temsil eden Süleyman Demirel Fen Lisesi birincilikle döndü. Çevre, enerji, gıda, sağlık, turizm ve ulaşım olmak üzere 6 branşta gerçekleştirilen yarışmada 663 proje yarışırken, gıda alanında Süleyman Demirel Fen Lisesi büyük bir başarıya imza attı.

HERŞEY GAZETE KUPÜRÜYLE BAŞLADI

10’uncu sınıf öğrencileri Elif Kuşçu, Ayşegül Garip, Mine Öcal, Duygu Gözkaya ve Berkay Çığrı’nın gıda alanında hazırlamış olduğu proje ilk olarak 188 proje arasına seçildi. Yapılan değerlendirme sonucunda da 1. olmaya hak kazandı.  Grup sözcüsü Elif Kuşçu, her şeyin 2 yıl önce bir gazete küpürüyle başladığını belirterek, projenin meyve ve sebzelerin muhafaza sürelerinin artırımına yönelik olduğunu bildirdi.

PONZAYI KULLANDILAR

Proje hakkında bilgi veren Kuşçu, “2010 yılında meyve ve sebze sektöründe büyük bir üretim yapılmış ancak 4’te 1’i çöpe atılmış. Buna çözüm olmak istedik. Cevap aramaya başladık. Ponza taşı buna cevap verdi. Yapmış olduğumuz deneylerle muhafaza süresini 2 katına çıkardık ve su kaybını minimum düzeye indirdik.  Projemiz sayesinde meyve ve sebzeler sıcakta solmayacaklar, soğukta da donmayacaklar” dedi.

ÇİFTÇİ VE SATICI MUTSUZ

Ponza madeninin dünyada birçok sektörde kullanıldığını ifade eden Kuşçu, rezerv bakımından ülkemizin daha ön planda olması gerekirken, bu değeri iyi kullanamadığımızı söyledi. Kuşçu, “Ponzayı yok pahasına yurtdışına ihraç etmektense kendi içimizde değerlendirmek istedik. Çiftçi mutsuz, alıcı mutsuz, satan mutsuz. Bu noktada ponza buna cevap veriyor

PONZA KESMEYİ ÖĞRENDİK

Projenin ilk haliyle son hali arasında çok fark var. Halcilerle konuşuyoruz.  Onlarında görüşlerini alıyoruz. Ponza taşını kesmek için dağa çıktık. Onun da nasıl kesilebileceğini öğrendik. Kasaları daha inovatif hale getirebileceğimizi öğrendik. Bu konuda da yurtdışına bağlı kalmamalıyız. Kendi içimizde değerlendirmeliyiz. Meyve ve sebze sektörüne daha çok destek vermek gerekir. Ponzalı kasada bu ihtiyacı karşılayacak” ifadelerini kullandı.

ISPANAKLA DENEDİK

Bu arada projenin ilk denemesini ıspanakla yaptıklarını ifade eden Kuşçu, şunları kaydetti: “Çünkü ıspanak çok çabuk su kaybeden bir sebze. Ispanağın normal bir kasada 5 gün içerisinde su kaybı yüzde 14 oluyor. Ponzalı kasada ıspanağı sakladığımız zaman 5 gün içerisinde yüzde 8 su kaybı oldu ve tazeliğini korudu. Deneyimimize devam ettiğimizde muhafaza süresini 10 güne çıkarabildik. Su kaybı da minimum düzeyde kaldı.”

İNANCIMIZLA BAŞARI ELDE ETTİK

Proje Rehberlik Öğretmeni Arzu Şelçuk ise, projenin temelini 2 yıl önce Kimya öğretmeni Yücel Gök tarafından öğrencilerle birlikte atıldığını bildirdi. Gök’ün bilim alanında projeyi geliştirdiğini ifade eden Selçuk, “Girişimcilik ayağında da benim daha önceden almış olduğum eğitimleri de katarak, TÜBİTAK’ın bu projesine katılmaya karar verdik. Öğrencilerimizin isteği ve hevesi de bunda etkili oldu. İşin içine inancımızı da katarak, yola çıktık ve birincilikle geri döndük” dedi.

İNANDILAR VE BAŞARDILAR

Süleyman Demirel Fen Lisesi Müdürü Mehmet Çete de, bu projenin Isparta ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını belirtti. Çete, “Gerekçesiyle, sonucuyla mükemmele yakın ve patent alınarak korunması gereken bir proje. Öğrencilerimize ve rehber öğretmenimize teşekkür ediyorum. İnandılar ve başardılar” şeklinde konuştu.

Bu haber 3278 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...