Ağrı kesiciyi bile reçetesiz alamayacağız!

7 Haziran 2013 16:52

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Mart ayında yayınladığı genelge ile reçetesiz satılamayan ilaçların listesini genişletti. Buna göre basit bir ağrı kesici bile artık reçetesiz satılamayacak. Durumu değerlendiren Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, eczanelerin reçetesiz ilaç satmaması yönündeki kararın, ilaçların kontrolü açısından son derece önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yeni düzenlemesi vatandaşın cebini yine yakacak. Buna göre ağrı kesici bile artık reçetesiz satılmıyor. Ülkemizdeki ilaçların halen daha 1960 yılında çıkan kanun doğrultusunda reçete ile satıldığını ifade eden eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “İlaç kutularında da ‘reçete ile satılır’ yazıları var. Ancak ülkemizde sistem böyle işlemiyordu” dedi.

LİSTEYE 4 KALEM DAHA EKLENDİ

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayınladığı genelge ile alerji, kaşıntı ilaçları, antibiyotikler, bazı nörolojik ilaçlar ve grip ilaçlarını Türkiye’de kontrole tabi ilaç listesine alındığını ifade eden Garğın, “Böyle olduğu zaman biz reçeteyi alıyoruz ve kayıt tutuyoruz. Bu durumda ilaçlar reçetesiz satılamıyor. Önceden bir vatandaş eczaneye gelerek grip ilacı alabiliyordu. Şimdi hekime yönlendiriyoruz ve reçete yazdırmasını istiyoruz. Vatandaş belki de 1-2 liralık bir ilacı muayene ücreti ve katkı paylarıyla 8-10 lira ödemek durumunda kalıyor. Tabi ilaçların reçeteyle satılması son derece önemli” diye konuştu.

BAKANLIK YENİ DÜZENLEME YAPABİLİR

Bu arada konuyla ilgili Sağlık Baklanlığı’nın yeni bir düzenleme yapabileceğini bildiren Saygın Garğın, reçetesiz satılan ilaçların fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Garğın, “Örnek olarak bebek pişik ve yanıklarda kullanılan bir krem devlet öderken 2.5 TL idi, şimdi 9,25 TL. Bunun arkasında mutlaka vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak noktaya gelindi.    Daha önceki tecrübelerimizle bunu söyleyebiliriz” dedi.

ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN

15. Bölge Isparta-Burdur Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, televizyonlarda reklamlar aracılığı ile bitkisel ve gıda takviyesi adı altıdan birçok ürünün satıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu ürünler satılabilirken, güvenliği ispatlanmış ilaçların reçete ile satılması ayrı bir ironi.  O ürünlerin güvenliği yok, bu yönde kamu spotları da var. Biz onları ilaç olarak sınıflandırmıyoruz. Ama Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlı gıda takviyesi olarak geçiyor. Ama içerisinden ilaç çıkıyor. Bunlar televizyon reklamları ile satılabiliyor. Biz bu işin uzmanıyız, eğitimini almışız, basit bir ağrı kesiciyi reçetesiz satamıyoruz. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor.”

VATANDAŞIN CEBİNDEN AZ PARA ÇIKMALI

Öte yandan sosyal hakların anayasal hak olduğunu belirten Garğın, “Vatandaşın cebinden çıkan paranın az olmasını isteriz. Eğer bir Sosyal Güvenlik Kurumu’na bir prim ödüyorsanız, bunun karşılığında da sağlık hizmeti ücretsiz almak istersiniz.  Sistem doğru, uygulamada da eksiklikler var diyebiliriz.

ALINAN ÜCRETLER AZALTILMALI

Bugün çalışan yüzde 20, emekli yüzde 10 olarak bilinen hasta katılım payları yüzde 50’leri geçmiş durumda. Devlet vatandaşına şöyle demek zorunda;  ‘sen bu ilacı kullanıyorsun. Ama bunun bir ücreti olduğunu bil. İğneyi kendine çuvaldızı da bana batır.’ Ama bu rakamlar yüzde 50’yi geçtiği zaman iğne ile çuvaldız yer değiştiriyor. İğne bu sefer devlete, çuvaldız vatandaşa batmış oluyor. Vatandaşlardan alınan bu rakamların azaltılması lazım. 12 çeşit alınan ücret var. Bizde vatandaşa bu ücretleri açıklama da zorlanıyoruz.

EN UCUZ İLAÇ TÜRKİYE’DE

Tüm Avrupa ve Ortadoğu’da en ucuz ilaç şuanda Türkiye’de.  İspanya’da 100 Avro olan bir ilaç Türkiye’de 36 Avro olarak fiyatlanıyor. Yaklaşık yüzde 70 daha ıskontolu. Türkiye’den Avrupa ve Ortadoğu’ya hatta Amerika’ya kadar ilaç ticareti var. Sağlık otoriteleri, kontrolsüz olarak giden ilaçların kontrol altına alınmasını istiyor Sağlık Bakanlığı’ndan. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı da ilaçlar için reçete talep ediyor. Vatandaşlarımızın reçeteli ve reçetesiz ilaçlarla ilgili bir sorun yok. Bir ilaç zehirlenmesi duymuyoruz, intihar haricinde. Yürüyen bir sistem vardı. Ama mutlaka bir çözüm üretilir. Dünyadaki örneklerine bakmamız gerekir, nasıl yürütülüyor diye. Avrupa’da reçetesiz satılan ilaçlar var.”

 

Bu haber 801 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...