“Isparta’ya kent kimliği lazım”

7 Haziran 2013 16:50

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak. Taslağa göre, hava kirliliği, yeşil alan yokluğu, iç içe yapılaşma, görüş alanı darlığı, dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enkazlar, gelişigüzel atıklar, levha ve tabelalardaki oransızlık gibi kentlerde kirlilik oluşturan görüntülerin engellenmesine yönelik tedbirler alınacak.

Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağını değerlendirdi. Taslağa göre görüntü kirliliği oluşturan çanak anten, tabela, uyumsuz dış cephe, atık ve enkazlar konusunda düzenleme yapılacak. Ayrıca Bakanlık, belediye, valilik ve sivil toplum kuruluşlarından kentleri insanların psikolojisine göre, estetik ve yöresel mimariye uyumlu tasarlanmasını istedi. Bu doğrultuda Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler yalnızca insanların biyolojik gereksinimlerini karşılayan işlevsellik değil aynı zamanda toplumların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerine cevap veren estetik nitelikler de taşıyacak.

İLİM ŞEHRİ DEDİĞİMİZ ISPARTA’DA ENTELEKTÜEL

BİR ÇALIŞMA YAPILMASI DOĞRU OLUR

Bugüne kadar Isparta için ‘çocuk kenti şehir, kadın dostu şehir, kısmi bölgelerde sakin şehir’ gibi tanımlamaların yapılması gerektiğini sürekli söylediğini belirten Mimarlar Odası Başkanı Kuyu, “Entelektüel şehir de bunların arasına girebilir. Kimlikli kent tanımı. Bu anlamda belirli bölgelerde çalışma alanlarının düzenlenmesi gerekir. Bu çalışmalarda Isparta’nın zenginleştirilmesi gerekir. Entelektüel şehir ile alakalı Isparta’da bir çalışma yapılması başarılı sonuç verir. Çünkü ilim ve bilim şehri diyoruz. Bu tanımlamaya uygun bir çalışma ürünü olabilir” dedi.

MİMARİ YAPIMIZ ESTETİK ANLAMDA ZAYIF

Diğer taraftan Isparta’nın genel anlamda mimari yapısının estetik anlamda zayıf olduğunu dile getiren Kuyu, “İmar planlarının düzenlenmesi gerekiyor. Mimarların özel yapılara yönelmesi gerekiyor. Müteahhitlerin maddi açıdan daha çok harcama yapması gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte uygulamacıların da kafalarına göre iş yapmamaları gerekir. Arkasından da iyi bir denetim şart.

ESTETİK KURULU KURULMALI

En önemlisi Isparta genelindeki çevre kirliliğini etkileyen, bunlarla alakalı rahatsızlık veren yapılarla ilgili bir tespit komisyonu tarzında bir komisyon kurulması gerekir. Ama burada hep birlikte çalışılması gerekir. Bir ayağın eksik kalması çalışmada sonuç vermez. Belediye, Valilik, sivil toplum örgütleri birlikte hareket ederse çok güzel bir estetik kurulu kurgulanabilir. Bu kurulda estetik anlamda Isparta’nın yapılaşması için çalışabilir. Biz buna hazırız. Ancak konunun siyasi kanatlardan da desteklenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 749 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...