598 Hacı adayı kutsal yolculuğa hazırlanıyor

30 Ağustos 2012 18:33

Bu yıl Diyanet aracılığıyla 361, Acenta aracılığıyla da 237 olmak üzere toplam 598 Hacı adayı kutsal topraklara gidecek. Hacı adayları kutsal yolculuk hazırlığına seminerlerle başladı.

Hac ibadetinin İslam’ın 5 şartından birisi olduğunu ve hali vakti yerinde olan her Müslümana farz olduğunu, hacca gidenlerin Allah’ın misafirleri konumuna yer aldığını ifade eden  İl Müftü Yardımcısı Mahfuz Ata, hacı adaylarının kutsal yolculukları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Haccın kabul olması için, haccın farzlarını, vaciplerini, ve sünnetlerini eksiksiz yapmaya çalışmalı, niyeti düzeltmeli, riya karıştırmamalı, ihlasla hareket etmeli ve helal para ile gitmelidir.

Ticareti, dünyalık işleri hac işine karıştırmamalıdır. Borçları varsa ödemeli, hak sahipleriyle helalleşmeli, günahlarına tevbe etmelidir. Bunlara riayet edilerek yapılan hac makbul olur. Hadis-i şeriflerde, ‘Hac edin ki muhtaç olmayasınız. Yolculuk edin ki sıhhate kavuşasınız’ ve ‘Hac zenginliğe, zina fakirliğe sebep olur’ buyrulmaktadır.  Hacca giderken orada ölmekten korkmamalıdır. Hatta hac yolunda ölmeyi ganimet bilmelidir. Yine Hadis-i şerifte buyuruldu ki: ‘Hacca giderken veya gelirken ölenin geçmiş günahları af olur. O kimse hesaba çekilmeden azap görmeden Cennete girer’ Hacca giden, başkalarına sıkıntı vermediği gibi onlardan gelecek sıkıntılara da katlanmalı, yumuşak davranmalıdır. Hadis-i şerifte ‘Yumuşak davranmayan hayır yapmamış olur’ buyuruldu. Sert, kırıcı olmaktan da kaçmalıdır. Hadis-i şerifte, ‘Sertlikten ve çirkin şeyden sakının. Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir’ buyuruldu. Hacca gidip gelenin değil, haccı kabul olanın günahları af olur” dedi.

İl Müftü Yardımcısı Mahfuz Ata, bu yıl Diyanet aracılığıyla 361, Acenta aracılığıyla da 237 olmak üzere toplam 598 hacı adayının kutsal topraklara gideceğini, bu rakamın verilebilecek ek kontenjan ile de artabileceğini sözlerine ekledi. 

Bu haber 677 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...