“GSS kapsamında borçlu olanların borcu silinsin”

4 Haziran 2013 18:42

Vali Memduh Oğuz, tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir konuda Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hükümet yetkililerine önemli bir teklif sundu. Vali Oğuz, herkesin sosyal güvencesi olmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası(GSS) kapsamında Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaat etmeyen ve kamuya borcu olan vatandaşların borcunun silinmesi teklifinde bulundu. Bakanlık konuya sıcak bakarsa tüm Türkiye’deki vatandaşların GSS kapsamındaki borçları silinecek.

Sosyal politikalardan sorumlu Vali Yardımcısı Dr. Kadri Canan, Vali Memduh Oğuz tarafından tüm Türkiye’deki vatandaşları yakından ilgilendirecek bir konuda Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Hükümet yetkililerine önemli bir teklif sunduğunu bildirdi. Vali Oğuz’un 2012 yılında devreye giren ve sigortalı olsun olmasın herkesin sosyal güvencesi olmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında kamuya borcu olanların borcunun silinmesi konusunda teklifte bulunduğunu bildiren Canan, “Bu ışık Sayın Valimizin sayesinde Isparta’dan yandı. İnşallah kabul görürse tüm Türkiye bundan faydalanacak” dedi.

HER AY 200 TL BORÇLANILIYOR

GSS kapsamında sigortası dahi olmayan vatandaşların her ay en üst limit olan 200 ila 300 TL arasında devlete borçlandığını ve kişinin bunu hasta olup hastaneye müracaat ettiğinde öğrendiğini bildiren Canan, “GSS, vatandaşlarımıza ücret ödeyerek hastane hizmetlerinden faydalanma ve ücretsiz olarak ilacını alabilme hakkını verdi. Bunun için de yeşil kartı iptal etti. Yani vatandaşlarımızın Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına müracaat etmesiyle birlikte sağlık güvencesinden faydalanma hakkını verdi. GSS hayata geçtikten sonra vatandaşlarımıza ilgili vakfa müracaat etmeleri konusunda çağrıda bulunmuştuk.

VALİ OĞUZ DURUMU FARK ETTİ

Müracaat etmeyen vatandaşlarımız aksi takdirde aylık 200 TL borçlandırılıyor. Ve baktık ki vatandaş hastaneye gittiğinde önüne 2000-3000 TL borç çıkıyordu. Vali Memduh Oğuz’un imzasıyla bu borçların kaldırılmasıyla ilgili Sosyal Güvenlik Bakanlığına teklif verdik. ‘Vatandaş Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na müracaat ettiği anda bu hakkı kazansın’ dedik. Bu teklifi Hükümete gönderdik. Vatandaşlarımız GSS’den faydalanmak için ivedi olarak ilgili Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaatını yaptırsın. Hastaneye gittiği zaman bu haktan faydalanma hakkı yok. Borçlarla karşı karşıya kalabilir.

VALİ OĞUZ’UN TEKLİFİ TÜRKİYE GENELİ İÇİN

Valimizin yapmış olduğu bu teklif Isparta’dan çıkmış olabilir ama Türkiye adına yapılmış bir tekliftir ve vatandaşlık görevidir. Çıkar mı çıkmaz mı bilmiyoruz ama vatandaşlarımızın vakfa müracaatlarını yapsınlar. Yoksa bu haktan faydalanmayabilirler. Bu borçların vakıflar tarafından ödenmesi durumu söz konusu değil. Kamuya olan borcu biz ödeyemiyoruz. 

ISPARTA’DA İŞSİZLİK AZALIYOR

Merkez ilçede GSS’ye 7500 kişi başvurdu. Sigortalı sayısı her geçen gün artıyor. Yani çalışan sayısı artıyor. Bu güzel bir durum. Ne kadar az olursa o kadar iyidir. Bu az olanların içinde 1 kişide olsa ‘kalp ameliyatı olacağım’ diyorsa ve GSS’si yoksa bizim için problemdir bu. Borcu olan kişiler borcu ödemeden hastane hizmetlerinden faydalanamıyor. Borcu kendisi ödemesi gerekiyor. Ya da para ödeyerek ilaç almak zorunda kalıyor. Isparta bu anlamda çok iyi konumda.”

 

Bu haber 927 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...