“Ürettiğimiz ürünün karşılığını alamıyoruz”

30 Mayıs 2013 16:13

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicoğlu, Isparta’da üretilen elma ve gül gibi ürünlerde istenilen verim ve gelirin alınamamasının acı bir durum olduğunu söyledi. Bunun en büyük nedeninin kaliteli standardizasyonu yakalayamamak olduğunu belirten İbicioğlu, “Dünya çapında lazım olan network ve standardizasyona ihtiyacımız var. bunun için üniversitemizin laboratuvarlarını sonuna kadar açacağız” dedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, gül ve elma üreticilerini yakından ilgilendiren bir konu hakkında müjdeli haber verdi. Gül ve elma üretiminde Türkiye ve dünyada lider konumda olan Isparta’nın böyle marka değerlerinden istenilen geliri sağlayamadığı için çok üzüldüklerini belirten İbicioğlu, bu sorunu aşmak için SDÜ’nün tüm laboratuvarlarını sonuna kadar açacaklarını söyledi. Laboratuarlarda yapılacak çalışmalar sonrası kalite ve verimin artmasını planladıklarını bildiren İbicioğlu, “Isparta’yla, halkla, ekonomik aktörlerle bütünleşme çalışmalarımız var. Aldığımız bir bilgiye göre Elma Borsası kurulması için çalışmaların başladığını öğrendik. Biz de SDÜ olarak tüm laboratuvarlarımızı bu hizmet için sunmak istiyoruz. Hem de her boyutta. Isparta Türkiye genelinde elma üretiminin yüzde 22’sini karşılıyor. Yani yıllık 650 bin ton elma üretiyoruz ancak ürettiğimizin karşılığını aldığımızı düşünmüyorum. Bunun nedeni kalite standartlarını yakalayamadığımızdan. Bu sorunu el birliğiyle aşabiliriz. Dünya çapında lazım olan network ve standardizasyona ihtiyacımız var” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI GÜL İÇİN YENİ YÖNETMELİK ÇIKARDI

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın gülle ilgili yeni bir yönetmelik çıkardığını ve bu anlamda gül türevlerinin güncellenmesi gerektiğine değinen İbicioğlu, “Eğer yönetmelik tüm şiddetiyle uygulanırsa bundan ilimizin zarar göreceğini düşünüyoruz. Ama bu işi tamamen üreticime ya da STK’lara bırakmayı düşünmüyoruz. Dünyada ilk 500’e giren bir Ziraat Fakültemiz var. Bundan azami derecede faydalanmalıyız. Gülü öne çıkartmak için Gül Vadisi ve Gül Araştırma Merkezi (GÜLAR) gibi projelerimizi hayata geçirdik. Bu anlamda Isparta hak ettiği yeri alması gerekiyor. Bizler adanmış ruhu devam ettirmemiz gerekiyor. Benim gözümde STK temsilcileri birer kahramandır” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 598 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...