“Güle 1 TL destek verilse Türkiye şaha kalkar”

28 Mayıs 2013 19:20

Gülbirlik Genel Müdür Hasan Çelik, güle 1 TL destek verildiği takdirde sadece Isparta’nın değil Türkiye’nin uçuşa geçeceğini ifade etti. Ayrıca Gül Çiçeği’nin ya endüstri ürünü ya da kültür ürünü olarak tanımlamasının şart olduğunu anlatan Çelik, bu konuda destek beklediklerini de söyledi.

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, Isparta’nın marka değeri adına en önemli ürünü olan gül ile ilgili önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin dünyada rekabet edebilmesi ve elinde bulundurduğu pazarı kaybetmemesi için güle destek verilmesi ve kategorizesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan Çelik, güle destek sağlandığı an Türkiye’nin uçuşa geçeceğini söyledi.

 GÜLBİRLİK Genel Müdürlüğü’nün 2012’de sadece Gülyağı ihracatında Türkiye’ye 3 Milyon Avro kaynak getirdiğini anlatan Hasan Çelik, Gül Çiçeği’ne farklı bir konumlandırma yapmanın zamanının geldiğini belirtti. Gül Çiçeği’ne 1 TL destek verildiği takdirde sadece Isparta’nın değil Türkiye’nin uçacağını bildiren Çelik, artık çözüm istediklerini ifade etti. Gül Çiçeği’nin ya endüstri ürünü ya da kültür ürünü olarak tanımlamasının şart olduğunu anlatan Çelik, bu konuda destek beklediklerini ifade etti.

DİZLERİMİZİN BAĞI ÇÖZÜLÜYOR

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Çelik, Isparta’nın, dünyada en yakın rakibinin Bulgaristan olduğunu belirtti. Bulgaristan’ın hâlâ Gülyağı üretim sürecinde kullanılan buharı elde etmek için mazot yaktıklarını ancak mazotun yüzde 70’ini devletin verdiğini ifade eden Çelik, “İster Kooperatif olsun ister özel sektör olsun, fark etmiyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından bu sürece destek sağlıyor. Kaynak aktarıyor. Biz ise GÜLBİRLİK olarak buhar elde etmek için yüzde 90 oranında dökme doğalgaz kullanıyoruz. Tek bir KRş destek yok. Ama sahada, onlarla yarışmak zorundayız. Bu haksız rekabet ile mücadele ederken çok çalışmak zorundayız. Deyim yerindeyse dizlerimizin bağı çözülünceye kadar çalışıyoruz. Destek verilse, bir adım atılsa, sadece Isparta değil, Türkiye’nin de uçacağına yürekten inanıyoruz. Zira Gül Çiçeği, Türkiye’yi uluslararası arenada marka yapan bir üründür.”

BU YIL 7.500 TON REKOLTE BEKLİYORUZ

Öte yandan bu yıl beklenen gül rekoltesinin 7500 ton olduğunu ifade eden Çelik, ayrıca bu yıl 2000 ton Gül Çiçeği almayı planladıklarını da açıkladı. 2012’de rekoltenin 6500 ton olduğunu hatırlatan Hasan Çelik, “Biz geçen yıl 1300 ton Gül Çiçeği almıştık” dedi.

TABAN FİYAT NE OLACAK?

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, Gül Çiçeği taban fiyatının kampanya sonunda açıklanacağını söyledi. Geçen yıl brüt 3.1 TL idi. Çiftçinin eline net 3 TL geçti.

ÇIKIŞ YOLU: EKOLOJİK GÜL

Bu arada GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, İyi Tarım Uygulamaları (EUROGAP) Projesi’ni çok önemsediklerini söyledi. Bu projenin gelecekte, uzun bir vadede ORGANİK GÜL için altyapı teşkil edeceğini anlatan Çelik, çiftçiler ile temaslarını sürdürdüklerini kaydetti.

50 KİŞİYE İSTİHDAM

Çelik son olarak hasadın başlaması nedeniyle fabrikalarda çift vardiya dönemine geçtiklerini söyledi. Çelik, bu bağlamda 50 kişilik ek bir istihdam açtıklarını ifade etti.

Bu haber 674 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...