TORYUM Madeni ülke ekonomisinin lokomotifi olacak

27 Mayıs 2013 16:12

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Özkorucuklu’nun da aralarında bulunduğu heyet, toryumdan kesintisiz güç üretmek için gerekeli olan tabancayı üretmeyi başardılar. Proje tamamlandığında Türkiye’nin dünyanın süper güçlerinden biri olacağını belirten Özkorucuklu, Türkiye yüzyıllar boyunca ülkemizin tüm enerji gereksinimini karşılayabilecek miktarda toryum rezervine sahip. Geleceğin enerji kaynağı olarak düşünülen Toryumu geliştirme çalışmalarımız 2003 yılından bu yana yapılıyor’’ dedi.

Türk Hızlandırıcı Merkezi Serbest Elektron Lazeri Projesi kapsamında dünyanın dikkatini çekecek olan önemli bir parça üretildi. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Özkorucuklu’nun da aralarında bulunduğu heyet, kurulan merkezde Toryumu harekete geçirecek olan tabanca yaptı. Bu tabanca Toryum’a lazer ışığını gönderecek ve ortaya kesintisiz bir güç çıkacak. Uluslararası geçerliliği olan kaynaklara göre Türkiye’de toryum rezervi 744 bin ton. Yani dünya Toryum rezervinin yüzde 11’ini sadece Türkiye kendisi barındırıyor. Bu rakamla Türkiye Hindistan’ın ardından dünyada ikinci sırada. Yürüttükleri proje hakkında bilgi veren Özkorucuklu, 1 ton toryumun 3,5 milyon ton kömür veya 200 ton Uranyum’a karşılık geldiğini belirtti. Mevcut Uranyum rezervimiz ile yani 7300 ton Uranyum ile Türkiye’nin 1 yıl dahi kesintisiz gücü karşılanamazken Toryum rezervimiz ile Türkiye’nin 13 bin yıl kesintisiz güç elde edeceğini bildiren Özkorucuklu, “Kısacası Türkiye yüzyıllar boyunca ülkemizin tüm enerji gereksinimini karşılayabilecek miktarda Toryum rezervine sahip. Geleceğin enerji kaynağı olarak düşünülen Toryumu geliştirme çalışmalarımız 2003 yılından bu yana yapılıyor” dedi.

LAZERİ ELDE EDECEK OLAN TABANCA ÜRETMEYİ BAŞARDILAR

Öte yandan Toryum’un tek başına bir işe yaramadığını onu harekete geçirecek lazeri elde edecek olan elektronların harekete geçirilmesi için ihtiyaç olan tabancayı üretmeyi başardıklarını ifade eden Özkorucuklu, “Bu bahsettiğimiz şeylerin hepsi yapılabilir ama teknik eleman sorumumuz var. Eğer teknik eleman sorunumuzu da çözersek ki yetiştirmeye başladık, Isparta bu alanda Uluslararası Araştırma Merkezi’ne dönüşebilir. Ya da bu merkezin önemli parçalarının üretildiği bir yer haline gelebilir. Önemli olan Isparta bu projeye ne verebilir? Isparta, kapasite olarak beyin gücü olarak bu merkez için yeterli seviyede. Ancak dediğim gibi teknik eleman yok. Bu çalışmalara bugün itibariyle başlarsak dünyaya ‘Biz bunu yapabiliriz’ mesajı verebiliriz.

HIZLANDIRICI MEKANİZMASININ KURULMASI GEREKİYOR

Bu alanda ilk çalışmamız rahmetli hocamız Prof. Dr. Engin Arık’la Eskişehir’de başladı. Toryum yakıt olarak kullanılacaksa mutlaka proton hızlandırıcısına ihtiyaç var. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. İlk ama en önemli adımını atmış bulunmaktayız. Bunu harekete geçirecek olan tabancayı kendi imkânlarımızla üretmeyi başardık. Bundan sonra hızlandırıcı mekanizmasının kurulması için çalışacağız” diye konuştu.

TÜRKİYE SÜPER GÜÇ OLUR

Diğer taraftan dünyada doğal kaynakların tükenmeye başladığını ve o zaman Toryum gibi Uranyum gibi değerlerin gündeme geleceğini ifade eden Özkorucuklu, “Biz de bunu şimdiden öngörerek çalışmalara başladık. 160-170 kişilik bir ekiple Ankara’da çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca 2023 ve 2073 gibi hedeflerimiz de var. Bu çalışma bizim 10-15 yılımızı alacak. Bu konuda geleceğimiz için genç insanları yetiştirmeliyiz. Çünkü bu proje yetişmiş insan olmadan gerçekleşmiyor. Edindiğim bilgilere göre 2014 yılında Türkiye’de büyük çapta Bilim Merkezi kurulacak. Şu anda biz emekleme aşamasındayız ama 4-5 yıl sonra koşmaya başlayacağız. Dünya toryum rezervinin yüzde 11’ini elinde bulunduran Türkiye bu çalışmaları tamamladığımızda dünyanın tüm enerjisini karşılayabilir konuma gelecek. Burada Türkiye’nin 13 bin yıl kesintisiz enerjisini karşılayacak olan rezervden bahsediyoruz. Eğer Türkiye bunu başarırsa yani bizler başarırsak Türkiye o zaman dünyanın süper güçlerinden biri olur. O zaman biz başka ülkelere değil, başka ülkeler Türkiye’ye bağımlı olur” şeklinde konuştu.

TÜRK SANAYİCİSİNE DE BİR ŞEYLER ÜRETİYORUZ

Bu arada proje sayesinde Türk sanayicisine de bir şeyler öğrettiklerini ifade eden Özkorucuklu, “İstediğimiz şeylerin özelliklerini söyleyerek onlara ürettirdik. Türk sanayisine de bu şekilde katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Bu haber 1193 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...