Sağlık turizmi yol haritasında beyin fırtınası

27 Mayıs 2013 15:40

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), sektörün ilgili paydaşlarının katıldığı Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı’nı Antalya’da gerçekleştirdi. Batı Akdeniz’deki sağlık turizmi potansiyeli, kümelenme çalışmalarının sonuçları hakkında ve sektörde mevcut durumla ilgili panelle bilgilendirmelerin ardından çalışma gruplarında da sektörün sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

2014-2023 yılları arasındaki TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinin kalkınmadaki yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlıklarını sürdüren BAKA, Alternatif Turizm, Kentsel Gelişim Senaryoları, Doğaltaş ve Tarım çalıştaylarının ardından Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı’nı da gerçekleştirdi. Sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, sigortacılar, hava yolu şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve sektörün ilgili paydaşlarının katıldığı Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi’ndeki Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in konuşmasıyla başladı.

HEDEF HİNDİSTAN VE ABD SEVİYESİ

Sağlık turizmi potansiyelini artırmak ve dünyada Hindistan ile ABD seviyesine çıkarmak için kurumlar arası çalışmalar yapıldığını aktaran Tuncay Engin, çalıştayda ortaya çıkacak olan fikirler, görüş ve önerilerin hem BAKA’nın hazırlıklarını sürdürdüğü 2014-2023 Batı Akdeniz Bölge Planı’nda kullanılacağını hem de yürütülen kümelenme çalışmaları için bir yol haritası niteliğinde olacağını ve Batı Akdeniz’in sağlık turizminin gelişmesi açısından çok önemli bir çalıştay olacağını belirtti.

Turizmde Londra ve Paris'in ardından dünyada üçüncü sırada yer alan Antalya'nın hedef pazarının Avrupa, Rusya olması nedeniyle doğu ülkelerinde yeterince tanınmadığını söyleyen BAKA Genel Sekreteri Engin, “Nüfus olarak dünyanın yarısına yakınının yer aldığı Hindistan, Çin, Japonya ve Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde biz oralarda yokuz. Üzücü birşey. Demek ki biz oralara ulaşamamışız. Turizm ve sağlık turizminde diğer çalışmalar devam etmek kaydıyla hedef pazarlarımızı çeşitlendirmek, artırmak, dünyanın diğer alanlarına da ulaşmak zorundayız” diye konuştu.

Tuncay Engin, Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında Ekonomi Bakanlığı’ndan 1.5 milyon dolar kaynak fon alacaklarını ve bu fonun sağlık turizmi potansiyelinin dünyada tanıtımı ve pazarlanması amacıyla kullanılacağını kaydetti. Sağlık ve hizmetlerinde etik sorunun çok önemli olduğunu vurgulayan Engin, çalıştayda ‘Tanıtım ve Pazarlama’, ‘İnsan Kaynakları’, ‘Etik Sorunlar ve Ortak Rekabet’, ‘Aracı Kurumlar’ ve ‘Hukuki Düzenlemeler’ konularının ele alınacağını kaydetti.

‘SAĞLIK TURU YAPTIRILMALI’

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın da, sağlık turizminin çeşitlendirilmesi, markalaştırılması ve sürdürülebilmesi amacıyla her bölgenin sağlık turizmi potansiyelini belirleyip bu alanlarda çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Antalya’da sağlık turları düzenlenmesinin turizme katkı sağlayacağını söyleyen Aydın, “Yaşlıya sağlık turu yaptırmalı. Zaten Antalya turizm kenti. Turizm altyapısı ve kültürü var. Yaşlı, engelli ‘ölü sezon’ dediğimiz sonbahar ve kış döneminde getirip bir ay tatil yaptırılırsa sezon değerlendirilmiş olur. Antalya için sağlık turları vazgeçilmez bir konudur. Bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

Antalya'nın turizmde marka haline geldiğini kaydeden Aydın, “Geçen yıl Türkiye'de 262 bin yabancıya sağlık alanında hizmet verildi. Bu hizmetlerden yararlananlardan 2 bini Amerikan vatandaşıdır. Artık Türkiye, sağlık turizminde bölgesinde cazip bir merkez haline gelmiştir” diye konuştu. Turizmde yapılan hatalara sağlık turizminde düşülmemesi gerektiğini de vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

‘UCUZLUKLA BU İŞ YÜRÜMÜYOR’

“Turizmde ucuzculukla bu işin yürümeyeceğini gördük, acısını da yaşıyoruz. Bugün kişi geliyor, bir hafta boyunca yiyor, içiyor, yatıyor, harcadığı para bin doları geçmiyor. O kadar yatırımlarımız var ama karlılık oranımız düşük. Sağlık turizminde ucuzdan ziyade 'kaliteliyiz, markalıyız, iddialıyız' demeliyiz. Bu şekilde sağlık turizminin sürdürülebilir olacağına, çok daha ön sıralara çıkacağına inanıyorum.”

Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, sağlık turizminde Antalya’nın yol haritasının Antalya mevcut turizm altyapısını kullanarak, Yaşlı turizmi, Sağlık turları düzenlemesi, Belirli alanlarda odaklanıp marka olma ve Üniversite, özel sektör ve kamu sürdürülebilirlik için birlikte çalışma olarak özetledi.

Antalya'ya havalimanının her yıl 12 milyon turiste hizmet verdiğini, Antalya, Isparta ile Burdur’un coğrafi ve ulaşım açısından sağlık turizmine elverişli bir bölgede yer aldığını belirten Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ise, bölgede akredite olmuş kuruluş sayısını artırılması, etik sorunları çözmek gerektiğini belirtti. Vali Yardımcısı Kurdoğlu, şöyle devam etti:

‘HEDEFİ SEÇMEK GEREKİYOR’

“Sağlık problemi yaşayan kişinin muhtaçlığından faydalanmaya kalkılırsa kaybedilir. Antalya, Isparta ve Burdur sağlık turizm yönünden avantajlı. Sağlık turizminde ana öge sağlık olmalı ama bu turizm ile birlikte yürümeli. Bize yol gösterecek anahtar sözcüğü ve bu yolda yürüyecek hedefi seçmek gerekiyor. Antalya’da 500 bin yatak kapasitesi var. 2002’de ihracat gelirimiz 35 milyar, turizm gelirimiz ise 8,5 milyar dolardı. 2012 yılında ise ihracat gelirimiz 150 milyar, turizm gelirimiz 23 milyar dolara ulaştı. İhracatta 4 kattan fazla büyürken, turizmde 2.5 kat büyümüşüz. Yatak kapasitemiz mi, kültürel varlıklarımız mı, otel sayımız mı azaldı? Hayır, hatta daha kaliteli hizmet sunuyoruz ama birbirimizin bacağına kurşun sıkıyoruz. Bunun yargılamasını, öz eleştirisini sağlık turizminde yapamazsak vardığımız noktalarda yanlışlar yaparız” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından mevcut durum analizi ve katılımcıların bilgilenmeli amacıyla panel yapıldı. Panele, Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dursun Aydın, BAKA uzmanı Saadettin Dikmen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uzman yardımcısı Gülşah Tarhan, Antalya Sigorta Acenteleri Derneği’nden Adnan Semerci ve Konyaaltı Turistik Tesisler Birliği Derneği Başkanı Metin Ölçer konuşmacı olarak katıldı.

ÇALIŞMA GRUPLARI VE KONULAR

Panelin ardından ‘Tanıtım ve Pazarlama’, ‘İnsan Kaynakları’, ‘Etik Sorunlar ve Ortak Rekabet’, ‘Aracı Kurumlar’ ve ‘Hukuki Düzenlemeler’ konularındaki çalışma gruplarından beyin fırtınası yapıldı. Çalışma grupları, çözüm önerileri getirilmesi ve somut uygulanabilir projeler üretilmesi hedefiyle şu konuları ele aldı:

‘Hekim kadrosunda kısıtlamalar’, ‘Etik konular, etik kurul, turistin sağlığında yaşanan problemler, gerekli olmadığı halde yapılan tetkikler’, ‘Fiyat ve kalite politikaları’, ‘Tanıtım, reklam uygulamaları’, ‘Ara eleman sıkıntısı, hemşire sıkıntısı, yabancı dil yoksunluğu problemleri’, ‘Sertifikasyon, akreditasyon ve denetim’, ‘Ortak rekabet ve işbirliği’, ‘Devlet desteklerinden faydalanma’, ‘Müşteri gözünde imaj ve güven oluşturma’, ‘Ölçme ve değerlendirmede envanter ve kayıt eksikliği’, ‘Vizyon eksikliği, Batı Akdeniz markası oluşturulması’, ‘Küresel sermayenin yatırımlara entegrasyonu’, ‘Sağlık sigortası, SGK, ikili anlaşmalar, mütekabiliyet anlaşmaları’, ‘Kümelenmeyi temsil edecek organizasyonların kurulması ve işleyişi’, ‘Hizmet standartların oluşturulması ve uygulanması’, ‘Hasta transferi, otel rezervasyonu uygulamalarının nasıl yapılacağı’, ‘Bölgemiz için hedef pazarların belirlenmesi’, ‘Aracı kurumların işlevlerinin değerlendirilmesi’, ‘Hekim ve hastane kalitesinin artırılmasına yönelik projeler’, ‘Marka oluşturmak, belli alanlarda uzmanlaşmak’ ve ‘Sağlık turizminde sigorta hizmetleri sigorta konusu’.

Çalıştay, grup sunumlarının yapılmasıyla tamamlanırken, sonuç raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

 

Bu haber 735 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...