Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı

Kırmızı eti faydalı hale getirdiler
23 Mayıs 2013 16:19SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılıç ve ekibi geliştirdikleri projeyle kırmızı eti insan sağılığı açısından ekstra fayda sağlar hale getirdi. Bu sayede fonksiyonel hale gelen et aynı zamanda obezite ve kalp damar hastalıklarının engellenmesine katkı sağlayacak.
Geleneksel beslenme alışkanlıklarımız içinde önemli bir yere sahip olan kırmızı et, protein, demir ve B-12 vitamini yönünden oldukça zengin. İnsan sağlığına da faydalı bir besin olan kırmızı et için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılıç ve ekibi büyük bir başarıya imza atarak geliştirdikleri proje ile kırmızı eti fonksiyonel hale getirdi. Amaçlarının fonksiyonel et ürünlerini geliştirmek olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, “Fonksiyonel et ürünlerinden kasıt şudur; Normalde etin sağlamış olduğu faydaların yanı sıra insan sağlığına ekstra fayda sağlayacak ürünler. Çalışma kapsamında yaptığımız şey ise konjuge linoleik asitçe zenginleştirilmiş yeni et ürünlerinin oluşturulmasını hedefledik” dedi. Prof. Dr. Kılıç, projede kırmızı eti fonksiyonel hale getirmek için diyet uzmanları tarafından kilo vermek isteyenlere önerilen çoklu doymamış bir yağ asidinin kullanıldığını da bildirdi.
OBEZİTEYİ ÖNLÜYOR
Prof. Dr. Birol Kılıç, yağ asidi hakkında şu bilgileri aktardı: “Konjuge Linoleik Asit Omega 6 yağ asitlerinden Linoleik Asit’in biyosentezi ile elde edilen bir izomeridir. Biyolojik olarak insan sağlığına faydalı etkilere sahip. Bunların başında antikanserojen özelliği olması, özellikle vücut içerisinde yağların yakılmasını hızlandırması vücutta yağın birikimini azaltıcı bir etkiye sahip dolayısıyla zayıflama anlamında obezitenin önlenmesi anlamında önemli bir fonksiyona sahip. Bunun haricinde kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etkileri var. Çoklu doymamış bir yapıya sahip ve bu şekilde aynen bir balık yağı gibi insan vücudu için kalp damar hastalıkları anlamında önemli bir etkiye sahip. Tabi diğer bir etkisi ise antioksidan özellik göstermesi.”
SUCUKTA BAŞARI SAĞLANDI
Öte yandan sosis, salam gibi işlenmiş gıdalarda uygulanabilirliliği denenen projede en çok sucukta başarıyı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Kılıç, projeyi ürün ve sonuçları açısından şöyle değerlendirdi: “Ürünün kalite parametrelerine de baktığımız zaman antioksidan özelliğini çok net bir şekilde ortaya sundular ve sucuğumuzun raf ömrü diğer kontrol grubuna göre yani konjuge linoleik asidi daha az içeren gruba göre daha uzun bir süre raf ömrüne sahip olduğunu tespit ettik. Araştırma neticesinde şunu söyleyebiliriz: Konjuge Linoleik Asit seviyesi yüksek olan et ürünlerinin tüketiminin özellikle obezitenin engellenmesi kalp damar hastalıklarının engellenmesi ve et ve et ürünleri üzerinde oluşan negatif sağlığa zararlı imajın giderilmesi anlamında önemli katkı sağlayacak sonuçlar vermiştir.”