“Proje Pazarı Isparta’yı bir adım öne çıkaracak”

15 Mayıs 2013 19:01

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, diğer illerin Isparta’da düzenlenen Proje Pazarı etkinliğine gıpta ile baktıklarını belirterek “Bunu başarmak için kendilerine önce Isparta’da yaşamak ve Ispartalı gibi bilime âşık olmaları gerektiğini söyledim. Aslında bu model, şehirle üniversitenin birleşmesiyle ortaya çıkıyor” dedi. 

SDÜ-BAKA işbirliğiyle 15-17 Mayıs tarihleri arasında bu yıl ikincisi düzenlenen ISPARTEK Proje Pazarı tanıtım toplantısı dün SDÜ’de yapıldı. Toplantıya, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ve çok sayıda işadamı katıldı.

1 MİLYON 50 BİN TL DESTEK VERİLECEK

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, SDÜ’nün Bahar ve Bilim Şenliği konusunda Türkiye ve dünyada öncülüğünü koruduğunu belirtti. Geçen yıl düzenlenen şenliğe diğer üniversitelerin temsilcilerinin de katıldığını ve bu etkinliği nasıl düzenlediklerini sorduklarını ifade eden İbicioğlu, “Hatta bizim çalışmalarımıza gıpta ile bakmışlardı. Bunu başarmak için önce Isparta’da yaşamak ve Ispartalı gibi bilime âşık olmaları gerektiğini söyledim kendilerine. Aslında bu model şehirle üniversitenin birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yine bu yıl dopdolu bir program yapacağız. Şu anda Türkiye genelinde Proje Pazarımıza katılmak için 1300 başvuru geldi. Geçtiğimiz yıl bu rakam 1000 civarındaydı. En çok başvuru ise bilim ve teknoloji alanından yapıldı. Biz SDÜ olarak proje yarışmasında başarıya ulaşanlara 350 bin TL ayrıca risk sermayesi dediğimiz sermayeyi de üzerine eklediğimizde toplamda 1 milyon 50 bin TL parayı destek için vereceğiz. Risk sermayesi işadamlarının projeyi desteklemek için verdikleri para.

BURADA DERECEYE GİREN PROJE BİR

BÖLGEYİ SU TAŞKINLARINDAN KORUYOR

Düzenlediğimiz bu yarışma aslında çok önemli. Çünkü geçtiğimiz yıl ödül alan bir proje Trakya’da bir nehrin taşmasını önlemek için uygulamaya konuldu ve başarılı olundu. Normalde bu projeler hayat geçirmek istenilse afakî rakamlar ortaya çıkabilir ama biz bunları konuşmuyoruz. Ayrıca burada kabul edilen projelerin TÜBİTAK’ta lobisini yapıyoruz. Oradan da ayrıca ücretler alınıyor” dedi.

BİZİM SAKALIMIZI KESTİLER!

Öte yandan Hatay Reyhanlı’daki elim patlamayla alakalı da açıklamada bulunan Rektör İbicioğlu, “Diktatörlerin uzun yaşaması mümkün değildir. Dış güçler ülkemizi jeopolitik konumu itibariyle bataklığa çekmeye çalışıyorlar. Ama bizi panikletemezler. Biz bu oyunlara gelmeyiz. Bu patlamayla bizim sakalımızı kestiler. Kolumuzu kesemediler. Sakalımız daha gür bir şekilde çıkacaktır. İnadına dostluk içinde olmalıyız” diye konuştu.

169 PROJE YARIŞMAYA KATILACAK

Diğer taraftan Proje Pazarı Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kayacan, bu etkinliğin Türkiye’de sınırlı sayıdaki illerde yapıldığını ve bunun Isparta için bir fırsat olduğunu söyledi. Proje Pazarı’nı girişimci ya da sanayici insanların iş alanlarına katıldığı yer olarak gördüğünü bildiren Kayacan, “Buraya katılan projelerin hepsi müşteri arıyor. Bu proje pazarında; Ar-Ge ve İnovasyon bilincinin yaygınlaşması, proje hazırlama ve geliştirme kültürünün oluşması, örnek projelerin sergilenmesi ve ödüllendirilmesi, finansman ve altyapı sıkıntısı ile gerçekleştirilemeyen önemli projelerin ilgili kişi ve kuruluşlar ile hayata geçirilebileceği ortamların oluşturulması amaçlanıyor. Bilim üretme, uygulamaya geçmesine katkı sağlama, yerel, ulusal ve uluslararası sorunlara çözüm arama faaliyetleri üniversitelerin asil görevlerindendir. Ayrıca, bilimsel düşünce ürünlerini girişimci ve sanayicilerle buluşturmak üniversitelerin sosyal sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu kapsamda, SDÜ-BAKA işbirliği ile “ISPARTEK-2013 Proje Pazarı” ikinci kez düzenleniyor. Proje Pazarı ile bölgemiz Ar-Ge kapasitesinin ortaya koyulması ve ulusal işbirliklerinin oluşturulması hedefleniyor. Kapsam olarak, bölgemiz sanayisinin kümeleştiği iki tema olan Tarım, Orman, Gıda ve Teknolojileri ile Teknolojik Makine, Cihaz ve Malzemeler öncelikli olarak seçilmiştir. Bu etkinliklere başvuran 169 proje sergilenmek veya yarışmaya katılmak üzere kabul edildi” dedi.

BİZLER PROJE ODAKLI BİR ITSO’YU SAVUNARAK BUGÜNLERE GELDİK

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen de Oda olarak Proje Pazarını desteklediklerini ifade etti. Isparta’nın geçmiş yıllarında proje bulmakta güçlük çekerken şimdi projenin pazarının oluştuğuna değinen Başdeğirmen, “Bu bize güven veriyor, heyecanlandırıyor ve güçlendiriyor. Geçtiğimiz yıl Proje Pazarı’na 1000 civarında başvuru yapılırken bu yıl 1300’e çıkmış durumda. Burada mutlaka Isparta’ya faydalı olacak projeler ortaya çıkacaktır. Rektör hocam göreve geldiği ilk günden itibaren iki lafından biri ‘Sanayiciler ve SDÜ’ idi. Bizler proje odaklı bir ITSO’yu savunarak bugünlere geldik. Gelişmiş ülkeleri yakalamak için bu projelere ihtiyacımız var. Ancak şehir-üniversite kopukluğu olursa amacımızı engeller. Bizler SDÜ ile şehir bütünleşmesinin daha ileri gitmesi için burada bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜNÜN YAYGINLAŞMASINI HEDEFLİYORUZ

BAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ise girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirtti. Bugüne kadar sadece SDÜ bünyesinde yürütülen Proje Pazarı’nı gelecek yıldan itibaren Batı Akdeniz Üniversiteler Birliği olarak işbirliği içinde yapmayı planladıklarını açıklayan Bilgili, “Bu tabii ki de SDÜ önderliğinde ve uluslar arası çapta olacak. Bizler mütevazı bir destek veriyoruz ama bunu artıracağız” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 925 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...