“Tarım kenti Isparta bitmek üzere!”

15 Mayıs 2013 19:00

Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “Tarım Kenti Isparta” ibaresinin tarihe karışacağını Isparta’yı büyük bir tehlikenin beklediğini ileri sürdü. Kutlu, “Çünür’de 1200 dekar arazi imara açıldı. Her yer beton yığını haline geliyor. Bazılarımız da ‘Yeni şehir kuruyoruz’ diye övünüyor. Geleceğimizi düşünmeden hareket ediyoruz. Araziler hunharca imara açılmamalı” dedi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri dün Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çiftçilerin yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra gündeme dair değerlendirmede bulunan Kutlu, “Sıkıntılarımız var. Şu anda mayıs ayının ortasına geldik ve halen daha depolarımızda elmalarımız var.

TARSİM, SERALARDA SİGORTAYI ENGELLİYOR!

Öte yandan Tarım Sigortaları (TARSİM) seracılarımıza engel çıkarıyor. Çünkü istinat duvarı yapılmasını istiyor. Bu da seracılara büyük bir külfet getiriyor. Seracılar bunu yapamıyor ve sigorta yaptıramıyor. Bunun kalkması lazım. Konuyu genel merkeze ilettik. En kısa zamanda düzene gireceğini düşünüyoruz. Isparta’da seracılık bir hayli ilerledi. Antalya’nın arka bahçesi oldu. İstinat duvarı yapılması şart değil aslında” dedi.

SINIFLAMA KONUSUNDA HATA YAPIYORUZ!

Diğer taraftan elmada yaşanılan sıkıntılara geri dönen Kutlu, “Elmada 2010 yılında ihracatçıya ton başı 50 dolar verildi bir daha verilmedi. Elma satışımızı bu durum engelliyor. İhracatçıya ton başı 100 dolar verilmeli ki bir fazla satmaya çalışsın ve elmamız tükensin. Elmalarımız hala depolarda. Üreticimizin de bunda kabahatleri mutlaka var. Sınıflandırma hataları var. Devamlı uyarıyoruz. Numaralarına göre depoya konulmasını istiyoruz. Atadan gördüğü gibi depolanıyor” diye konuştu.

ISPARTA BETONLAŞIYOR BİRİLERİ ÖVÜNÜYOR!

Tarım kenti Isparta ibaresinin artık ileride söylenemeyeceğini çünkü Isparta’nın gün geçtikçe betonlaştığını ileri süren Kutlu, “Isparta tarım kenti ama tarım kenti bitmek üzere. Çünür’de 1200 dekar alan imara açıldı. Isparta beton yığını haline geliyor. Bazılarımız ise ‘Yeni şehir kuruyoruz’ diye övünüyor. Geleceğimizi düşünmeden hareket ediyoruz. Çocuklarımız ileride ne yiyecek? Isparta tarım kenti ama araziler hunharca imara açılmamalı. Türkiye aç kalmasın istiyoruz” dedi.

YERALI SULARINI DİKKATLİ KULLANALIM

Son olarak bu yıl yaz aylarının çok kurak geçeceği şeklinde uzmanlar tarafından uyarıların yapıldığını ve bunun için herkesin önlem alması gerektiğini savunan Kutlu, “Tedbirleri her zaman almak lazım. Kuraklık olsun olmasın, yer altı sularını kullanırken dikkatli olunması lazım. Vahşi sulamaya devam ediliyor. Damla sulama ile yüzde 70 tasarruf sağlanıyor suda. Acilen damla sulama sistemine geçilmeli. Damla sulamaya da devlet desteği de var. Ağır ilerliyor. Suyu itinalı kullanmalıyız ve geleceğimize bırakmalıyız” ifadelerini kullandı. 

 

 

Bu haber 738 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...