Kırım Kongo Hastalığı’na karşı eğitim faaliyetleri yürütülüyor

10 Mayıs 2013 17:03

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, geçtiğimiz gün saat 14:00’te Öğretmenevi’nde  “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Uz. Dr. Zeynep Akçam katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, ilimizde tarımsal faaliyetlerin başlaması ve piknik sezonunun hareketlenmesi nedeniyle kırım-kongo kanamalı ateşi ile ilgili olarak hastalıktan ve hastalığın bulaştırıcısı kenelerden korunmak için yapılması gerekenler konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla farkındalık oluşturacak eğitim faaliyetleri yürüttüklerini belirtti.

Kişioğlu; “Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün, koruyucu sağlık hizmetleri Sayın Valimizin onayları doğrultusunda planlama, uygulama ve eğitim çalışmalarımızla hızla devam etmektedir.

Mevsim itibarıyla, ilimizde; tarımsal faaliyetlerin başlaması ve piknik sezonunun hareketlenmesi nedeniyle kırım-kongo kanamalı ateşi ile ilgili olarak hastalıktan ve hastalığın bulaştırıcısı kenelerden korunmak için yapılması gerekenler konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla farkındalık oluşturacak eğitim faaliyetlerimiz yürütülmektedir.

Kırım – Kongo kanamalı ateşi daha çok keneler tarafından taşınan ağır seyrederek öldürücü olabilen viral bir enfeksiyon hastalığıdır.

Ülkemizde ilk kez 2002 yılında görülen hastalık Sağlık Bakanlığımızın yaptığı bilimsel çalışmalar neticesinde 2003 yılında kesin olarak tanısı konmuştur. Hastalığın adının konmasının ardından konunun uzmanları bir araya gelerek “Zoonoz Hastalıkları Danışma Kurulu” oluşturulmuştur. Söz konusu kurul ve komitelerin tavsiyeleri doğrultusunda hastalıkla ilgili tüm tedbirler alınarak çalışmalar başlamıştır.

Tüm dünyada, bu gün itibarıyla, hastalıktan korunmada veya hastalıkta kullanılabilecek etkin ve uygulanabilir bir ilaç mevcut olmayıp destek tedavisi uygulanmaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun katkılarıyla ve TÜBİTAK ortak projesiyle kırım-kongo kanamalı ateşi virüsüne karşı  aşı dünyada bir ilk olarak Türk bilim adamlarınca başlatılmış olup, halen laboratuar çalışmaları devam etmektedir ve tahminen 3 yıl içerisinde sonuçlanarak ülkemiz;  tüm dünyaya,  insanlığa sunulacak değerli bir hizmetin öncülüğünü yapacaktır.

Tüm bunlar göz önüne alındığında hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ve önlemleri almak hastalıktan korunma açısından çok büyük önem arz etmektedir. İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Web Sayfasında konuyla ilgili bilgilendirmeler mevcuttur.

Konuyla ilgili desteklerinden dolayı Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Zeynep AKÇAM’a saygılarımla teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...