Amaç; Su sorunlarına dikkat çekmek

28 Ağustos 2012 18:17

Çevremizdeki su sorunlarına dikkat çekmek, çözüm önerileri sunmak, doğal ve yapay göl ve göletlerin fiziksel ve kimyasal niteliklerini, ekolojisini, çevreyle etkileşimlerini, içlerindeki su ve enerji akımlarını incelemek amacıyla SDÜ’de Limmoloji Sempozyumu gerçekleştirildi.

Düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çetinkaya yaptı. Konuşmasında Limnoloji hakkında bilgi veren Çetinkaya, Limnolojinin kara parçaları üzerinde bulunan göllerin fiziksel ve biyolojik özelliklerini ele alan gözlem ve araştırmaya dayalı bir bilim dalı olduğunu belirtti. Türkiye’de limnoloji biliminin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, “Türkiye limnolojik Ar-Ge ve uygulamalar için mükemmel bir coğrafya konumundadır. İç su kaynaklarımız çok farklı orijin yapı, büyüklük, kimyasal özellik ve zengin tür çeşitliliğine sahiptir. Birçok ülke sahip olduğumuz bu zenginliklere sahip değildir. Van Gölünden Tuz Gölüne kadar, Nemrut Dağının tepesindeki bir krater gölünden herhangi bir sığ gölüne kadar muazzam çeşitlilik içermektedir. Bu farklılık hem kullanım hem de biyolojik varlığımızın geleceğe taşınması açısından büyük bir avantaj sunmaktadır.” dedi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürü Osman Ertürk de, DSİ’nin görevlerine değinerek kurumun Türkiye’deki suların yönetilmesinden, zararlarından bertaraf edilmesinden, bu konuda araştırma ve geliştirme yapılmasından sorumlu olduğunu söyledi. Ertürk, geçmişten bugüne bırakılan kutsal bir emanet olan suyun gelecek nesillere muhafaza edilerek nasıl bırakılabileceğinin tartışılması gerektiğinin altını çizdi. Limnolojinin dünyanın en önemli meselelerinden biri olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise, limnolojiyi insan fizyolojisiyle bağdaştırdı. İnsan organizmasının büyük bir bölümünün de sudan oluştuğunu vurgulayan Akyıldız, insan sağlığının korunması için sarfedilen özenin, kara içi suların yönetimi, kullanımı ve buralarda yaşayan canlıların analizinde de gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Akyıldız “Limnoloji aslında bilimsel bir devrimin parçası olarak, Antik Yunan’dan Ortaçağ’ın sonuna kadar mevcut evren görüşünün değişmesi, atomun yapısının keşfedilmesi, tıptaki gelişmelerin yaşandığı dönemde ortaya çıkmıştır. 16. ve 18. Yüzyıllar bilimsel devrimin yaşandığı dönemlerdir. Bilim elbette evrenin başlangıcından sonuna kadar gelişimini sürdürecek. Tarihsel süreç içerisinde bilim felsefesi de değişiyor. Yani iç sulara ilişkin değişimlerin olması gayet doğal. Bu nedenle limnoloji önemli bir bilim dalıdır. Katılımcılarımıza teşekkür ediyor, sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyoruz.” diye konuştu. Törenin son konuşmacısı Isparta Vali Yardımcısı Niyazi Can ise, göl ve göletler, eko-sistemin çeşitliliği ve iklim özellikleri açısından Isparta’nın yaşanabilir bir kent olduğunu dile getirerek sempozyumun verimli geçmesini diledi.

Açılış konuşmalarının ardından Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Balık, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Kırgız ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ekmekçi’ye Limnoloji alanına verdikleri emeklerden dolayı ödül takdim edildi.

Daha sonra Kürsüye gelen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ekmekçi “Sulak Alanların Hidrodinamiği: Etkin Koruma Stratejileri için Ekohidrolojik Bir Yaklaşım” isimli çağrılı bildirisini sundu.

Yarın sona erecek sempozyumda, “Biyolojik Çeşitlilik”, “Su Kalitesi ve Su Kirliliği”, “İçsu Balıkçılığı”, “Su Kaynaklarının Korunması ve Yönetimi”, “Uygulamalı Limnoloji”, “Limnoekoloji ve İçsularda Balık Yetiştiriciliğinin Çevresel Etkileri” başlıklı konular tartışılacak ve 76 sözlü, 72 poster sunumu yer alacak. Sempozyum oturumları, Orman Fakültesi ve Kültür Merkezi Konferans Salonlarında gerçekleştirilecek.

 

 

Bu haber 1096 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...