2013 yılı tarımsal desteklemeleri %20 arttı

1 Mayıs 2013 18:31

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen; 2013 yılı tarımsal desteklemeleri ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Şölen açıklamasında; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2013 yılında üreticilere vereceği tarımsal desteklemelerle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı 8 Nisan 2013 tarih ve 28.612 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu Kararıyla birlikte birçok ürüne verilen destekleme miktarlarında geçen yıla göre desteklemeler yüzde 20 artmıştır. Bu sene ilk defa verilecek desteklemeler arasında ise ilave süt analizi ve damızlığa ayrılan manda yavrusu gibi kalemler eklenmiştir. Damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği hayvan başına 100 TL olarak belirlenmiştir.

Çok yıllık yem bitkilerinde ise daha önce çok yıllık bitkilerde 3-4 yılda bir destekleme ödemesi yapılırken bundan sonra bu bitkiler için her yıl ödeme yapılacaktır. Çok yıllık bitkilerden sulu yoncada dekar başına 50 lira, kuru yoncada 30 lira, korungada ise 40 lira destekleme ödemesi yapılacaktır.

Artış yaşanan destekleme kalemleri ise şöyle sıralanmıştır. Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında dekar için 2,9 lira mazot, 4 lira da gübre desteği ödemesi yapılacaktır. Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer lira gübre ve mazot; hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,3 lira mazot ve 5,5 lira gübre destekleme ödemesi gerçekleştirilecektir. Yine fark ödemeleri kapsamında kilogram başına destekleme miktarı kütlü pamukta 50 kuruş, aspirde 45 kuruş ve zeytinyağında 60 kuruş olarak belirlendi. Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dışındaki 6 aylığın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine 300 yerine 375 lira ödeme yapılacaktır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinden alınabilir”.

 

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...