‘Hindistan - Batı Akdeniz İş Fırsatları’nda ikinci büyük buluşma

1 Mayıs 2013 18:25

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2012’de ilk kez düzenlenen ve yaklaşık 8.5 milyon dolarlık iş anlaşmalarının yapıldığı Batı Akdeniz Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Zirvesi’nin (INCOM 2012) ikincisi Antalya Beldibi’nde gerçekleştirildi. INCOM 2013’de, Antalya, Burdur ile Isparta’dan firmaları ile Hintli işadamları buluşarak yatırım ve ortaklık fırsatları ile ithalat-ihracat görüşmeleri gerçekleştirdi.

“Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak” ve “Bölge plan ve programlarına uygun olarak bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak” görevleri de bulunan BAKA, Hindistan ile gelişme trendine giren ekonomik ilişkilerin artırılmasına katkı sağlamak için yeni bir organizasyona daha imza attı. 3 gün sürecek INCOM 2013 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı, Antalya Beldibi’nde başladı.

BAKA’nın 53 Hintli işadamının katılımıyla ikincisini gerçekleştirdiği INCOM 2013’ün açılış toplantısına Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, BAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Isparta Valisi Memduh Oğuz, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Batı Akdeniz iş dünyasının temsilcileri ile işadamları katıldı. BAKA’nın hazırladığı Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren tanıtım filmi ve sunumunun ardından açılış konuşmasını BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin yaptı. Engin, zirvenin ikincisini yapmaktan, geçen yıl 8.5 milyon dolarlık anlaşmalardan ziyade köklü ve kalıcı işbirliklerinin temellerinin atılmış olması nedeniyle büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

‘YİNE GÜZEL SONUÇLAR DOĞACAK’

Hindistan’ın tarih boyunca Türkiye’nin dostu olduğunu belirten Tuncay Engin, “Hindistan’dan herhangi bir işadamı işbirliği yapmak istediğinde BAKA’nın Türkiye’deki her türlü yatırım fırsatında yardımcı olacaktır. BAKA’nın bütün dünyayla ekonomik bağlantı kurmaya çabalayan, iş dünyasını buluşturan ve yatırımcıları bir araya getiren bir ajans olduğunu vurgulayan Tuncay Engin, “Hindistan’dan 53 işadamımız geldi. İkili görüşmelerden inşallah yine güzel sonuçlar doğacak diye düşünüyorum. Hindistanlı dostlarımıza hoşgeldiniz diyorum” dedi.

Hindistan Ticaret Ataşesi Göktuğ Bayrı ise, dünyanın en hızlı gelişen ekonomisine sahip olan Hindistan’ın önemine dikkat çekti. Hindistan’ın 2020 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini belirten Ataşe Bayrı, Türkiye ile Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Son dönemlerde bu işbirliğinin çabalarının sonuçlarının görülmeye başlandığını söyleyen Bayrı, BAKA’ya böylesine bir organizasyonla yeni iş fırsatları oluşturmasının büyük başarı olduğunu ve geçen yılki gibi başarılı olması nedeniyle teşekkür etti.

HİNDİSTAN’IN TOBB’U FICCI

Hintli işdamlarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ayarındaki kurumu Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) temsilcisi Rohit Sharma ise, Türkiye ile uzun süredir devam eden kültürel ve ticari ilişkileri daha da ileri götürmek istediklerini söyledi. Geçen yılki toplantının ardından bu yıl toplantının işbirliğini daha da geliştirmeye yönelik adım olduğunu belirtti. Sharma, “İş görüşmelerimizden daha iyi bir işbirliği potansiyeli ortaya çıkacak. Türkiye’yi son derece çekici bir işbirliği partneri olarak görüyoruz. İki ülke arasında düşük ticaret hacmini artırmak istiyoruz. Sadece BAKA bölgesinde değil Fethiye, İzmir, Denizli ve İstanbul gibi Türkiye’nin farklı bölgelerinde iş ilişkilerini geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Tüm Hindistan Sanayi Dernekleri Birliği (AIAI) yetkilisi Renu Verma da,  zirveye katılmaktan, sıcak dosthane karşılama ve bölgede ikinci kez olmaktan duydukları memnuniyeti vurguladı. Verma, geçen yıl 6 delegasyonla katıldıkları zirveye bu yıl 22 delegasyonla katıldıklarını belirterek, birebir ikili görüşmelerin çok iyi sonuçlara yol açacağına inandığını belirterek Eylül ayında gerçekleştirecekleri iş zirvesine Türk işadamlarını davet etti.

TARİHTE ÖNEMLİ BİRLİKTELİĞİMİZ VAR

Antalya, Burdur ve Isparta firmaları ile Hintli işadamlarının buluşarak yatırım, ortaklık fırsatları ve ithalat-ihracat görüşmeleri gerçekleştirilecek toplantıdaki konuşmasında Vali Dr. Ahmet Altıparmak, tarihte önemli bir Türk-Hint işbirliği ve kültürel birlikteliği olduğunu belirterek, “Bu işbirliği Hint Büyükelçimizin bir ziyaretiyle başlamıştı. Arkasından ciddi bir özlem olarak iki milletin kaynaşmasında Antalya’nın, Isparta’nın Burdur’un rolünü biraz pekiştirmek için büyük bir gayret ve azimle bu noktaya geldi” diyerek sözlerine başladı.

Geciktirilmiş bu işbirliğinde çok hızlı bir şekilde yol alınması gerektiğinin altını çizen Vali Altıparmak, iki tarafın da özlemle beklediği işbirliğinin geliştirilmesinde bu iş zirvelerinin önemli bir fırsat olacağını belirtti. İki ülkenin ticaret hacmi ve yakalamış oldukları ekonomik kalkınmanın göz kamaştırıcı olduğuna dikkat çeken Vali Dr. Altıparmak, “İki ülkenin işbirliğinin yaratacağı sinerjinin her iki toplum için de büyük kazançlara vesile olacağını düşünüyorum. Biz sadece ticarette de kalmamalıyız. Teknolojide, sanayide, sosyal bilim alanlarında, kültürde, eğitimde, mutlaka ve mutlaka ilişkilerimizi derinleştirmemiz lazım. Bu manada siz işadamlarının, biz yöneticilerin ciddi gayretlerine ihtiyaç var” dedi.

Hintli işadamlarını Antalya’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Altıparmak, konuşmasını Mahatma Gandi’nin “Hindistan bir anadır. Onun iki çocuğu vardır. Bunlardan biri Türkler, diğeri ise Hintlilerdir” sözleriyle bitirdi.

GÜN BOYU İKİLİ GÖRÜŞMELER

Toplantı; karşılıklı hediye takdimlerinin ardından Hintli firmaların temsilcileri ile Antalya, Isparta ve Burdur’daki firma temsilcilerinin ikili görüşmeleriyle devam etti. Batı Akdeniz’deki firmaların temsilcileri ile tarım (tarım makineleri dahil), gıda, yenilenebilir enerji, turizm, gül ve kozmetik ürünler, doğaltaş ve mobilya sektörlerinde Hindistan’da faaliyet gösteren Hintli firma temsilcileri, yatırım ve ortaklık fırsatları ile ithalat-ihracat için ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Gün boyu süren ikili görüşmelerde, Hintli işadamları ile tanışan Batı Akdeniz’de faaliyet gösteren firmalar, konukları üretim tesislerini ve firmalarını gezdirmek için davet etti. Zirvenin ikinci günü, Hintli işadamları iş bağlantıları gerçekleştirebilecekleri bölgedeki firmaları ziyaret ederek yerinde görüşme gerçekleştirecek. Hindistan iş fırsatları zirvesinin son günü konuk işadamları Antalya, Burdur ile Isparta’yı gezecek ve ülkelerine dönecek.

 

 

Bu haber 805 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...