Emeklilik başvuruları ‘internetten’ yapılmaya başlandı

28 Ağustos 2012 15:13

SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, emeklilik işlemlerinin hızlandırılması için internetten emeklilik başvurusu kabul etmeye, sigortalıya da SMS'le cevap vermeye başladıklarını söyledi.

Sigortalı ve hak sahiplerinin 'Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesini' artık internet ortamında verebildiğini ve bu işlemin PTT’den alınacak e-devlet şifresi ile rahatlıkla yapılabileceğini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Bayram, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Emeklilik işlemlerinin hızlandırılması ve aylık Bağlama sürelerinin kısaltılması için SGK olarak SMS'li emeklilik sistemini başlattık. Yeni sistemle, SSK ve Bağ-Kur'lular artık internetten emeklilik başvurusu yapabilecek. Başvurunun sağlıklı bir şekilde sisteme girmesiyle SGK, sigortalıya 'Başvurunuz kabul edildi' diye SMS gönderecek. Böylece işlemler resmi olarak başlamış olacak” dedi.

SGK İl Müdürü Mehmet Bayram, SGK'nın emeklilik aylığı Bağlama veya diğer ödenek tahsis etme işlemlerinin yasal olarak talep şartına bağlı olduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar da sigortalı ve hak sahipleri söz konusu tahsis yardımlarından faydalanmak için 'Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi' ile SGK'ya doğrudan veya posta yoluyla müracaat etmek zorundaydı. Ancak SGK bir sistem değişikliğine giderek, ssk kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerinin bu belgeleri internet ortamında verebilmelerine olanak sağladı" dedi.

Yeni sistemde internet üzerinden emeklilik talebi başvurusundan ssk ve Bağ-Kur'luların yararlanacağını dile getiren Bayram, şunları söyledi:

"Başvurular e-devlet şifresiyle, SGK internet sitesinden ya da e-devlet portalından yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler, Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin verilmesi seçeneklerine sırasıyla girilecek. Söz konusu seçeneklerden giriş işlemi tamamlandıktan sonra Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi'nin barkod numaralı dökümü yine internet ortamında sigortalı veya hak sahipleri tarafından alınacak. Başvuru tamamlandığında SGK, başvurunun alındığına dair kişiye SMS gönderecek. İnternet ortamından alınan talep belgesi, kurumda gelir veya aylık bağlamaya yetkili ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü evrak servisine hemen gönderilecek. Kişilere ait işlemler de hemen başlatılacak” dedi.

SGK İl Müdürü Mehmet  Bayram, vatandaşın artık kendi hizmet dokümanını, maaş kesintilerini internet ortamında görebilecekleri belirterek, kişilerin kolayca istek ve dileklerini müdürlüklere iletebileceklerini söyledi.

 

Bu haber 1102 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...