Çin’deki yeni tarım tekniklerine yerinde inceleme

29 Nisan 2013 17:53

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) ve Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) işbirliği ile Çin’in Shandong Eyaleti’ne düzenlenen çalışma ziyaretinde dünyanın en büyük sebze ve sebze teknolojileri fuarına katılım sağlandı. BAKA heyeti, Shandong Shouguang Organize Tarım Bölgesi ve Lojistik Parkı ile bölgede yer alan yeni nesil topraklı ve topraksız klasik seralarda da incelemelerde bulundu.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlık ettiği heyette, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, TÜÇİAD Türkiye Başkanı Kemal KOÇAK, Antalya İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Ramazan ATILGAN, TÜÇİAD Türkiye Başkan Yardımcısı Mahmut Ruhi Alpagot ve diğer Antalyalı işadamları yer aldı.

Batı Akdeniz’den işadamlarının yer aldığı BAKA tarım heyeti, Çin Shandong ziyareti kapsamında Weifang Şehri Shouguang bölgesinde düzenlenen ve bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Çin Sebze ve Sebze Teknolojileri Fuarı’nı ziyaret etti. Fuar hakkında Antalya tarım heyetine bilgi veren Çinli yetkililer, fuarın geçmiş yıllarda 1 ay sürdüğünü, fakat bu yıl talep üzerine 40 gün açık kalacağını söyledi. Çinli yetkililer, fuara geçen yıl 2,2 milyon ziyaretçinin geldiğini, büyük ilgi gören fuara bu yıl 2,5 milyon kişinin gelmesinin beklendiğini ifade etti. Antalya Valisi başkanlığındaki heyet, daha sonra 450 bin m2 alana yayılan ve bünyesinde 10 sergi salonunu içeren, sebze ve meyvelerin toplanabileceği büyük bir bahçe ve sebze müzesini barındıran fuarı yerinde inceledi.

3 TONLUK DOMATES VE SALATALIK AĞAÇLARI

BAKA heyeti, Shouguang Sebze ve Sebze Teknolojileri Fuarı’nda yılda 3 bin kilo ürün veren domates ağacı projesini yerinde inceledi. Çinli yetkililer, domates ağacı projesi hakkında Antalyalı işadamları ve resmi yetkililere detaylı bilgiler verdi. Her biri yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda dikili olan domates ağacı projesi, sebze teknolojileri alanında yeni bir atılım olarak değerlendiriliyor. Shouguang fuar yetkilileri, domates ağacı projesinin Weifang Şehri yerel yönetiminin özel bir projesi olduğunu ve bu yıl benzer bir yöntemle yine yılda 3 ton ürün veren salatalık ağacı projesini geliştirdiklerini ifade etti.

Antalyalı  işadamlarıyla beraber domates ağacını inceleyen BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ise, “Batı Akdeniz Bölgesi’nde de benzer tarımsal Ar-Ge projeleri geliştirebiliriz” dedi. Domates ağacı incelemesinin ardından Antalyalı işadamları fuarda stant açan firmaları ziyaret ederek temaslarda bulundu.

TARIM ÜRÜNLERİ LOJİSTİK PARKI

25 işadamından oluşan BAKA heyeti, Weifang şehrinde ayrıca Shandong Shouguang Tarım Ürünleri Lojistik Parkı ve Shandong Shouguang Organize Tarım Bölgesi’ni ziyaret etti. BAKA heyeti, para yerine Shouguang Tarım Ürünleri Lojistik Parkı Tarım Bankası’ndan açılan hesabın geçerli olduğu sistem hakkında bilgi edindi. Çinli yetkililer, yaklaşık 2 bin dönüm arazi üzerinde konumlanan ve toplam yatırım tutarı 350 milyon doları bulan Shouguang Tarım Ürünleri Lojistik Parkı hakkında Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve beraberindeki heyete bilgi verdi. Çin’in en büyük yaş meyve sebze dağıtım merkezi olma özelliği taşıyan tarım ürünleri parkı hakkında Vali Altıparmak, “Antalya’da da Çin’dekine benzer olarak bütün tarımsal işlemlerin tek bir elden yürütüldüğü bir tarım üssünün faydalı olabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

TÜÇİAD Türkiye Başkanı Kemal Koçak ise, “Shandong Çalışma Ziyareti’nin son etabında yapılan incelemelerin ve fuar ziyaretinin özellikle işadamları için çok önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu. Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan da, Antalya’da soğuk hava depoları, Ar-Ge departmanları ve alıcıyla satıcıyı buluşturan birimlerin bulunacağı bir merkezin, tarımsal verimliliği ve ihracat değerlerini artıracağına dikkat çekti.

BAKA heyeti, Çin Shandong gezisinin son bölümünde Shandong Shouguang Organize Tarım Bölgesi’nde Çinli çiftçilerin üretim yaptığı seraları da bizzat gezerek yetkililerden bilgi aldı. Sera ziyaretlerinde ilk olarak Hollanda tarzında topraksız tarım yapan yeni teknolojiyle donatılmış seralar incelendi. Topraksız tarım seralarında yazılım teknolojisinin yanı sıra güneş enerjisi sistemlerinin de sera sistemine entegre edildiği görüldü.

ISI KAYBI TOPRAK DUVARLA ÖNLENİYOR

BAKA heyeti, Shouguang’da modern seraların bulunduğu alanın incelenmesinin ardından, zemini yerin birkaç metre altında bulunan, kuzey kısmı beton ve balçıkla örtülü bulunan ve kullanımı birkaç yıl önce yaygınlaşan seralar inceledi. Kömür, doğalgaz ya da diğer yollarla ısıtma takviyesine ihtiyaç duymayan tamamen doğal yollarla üretim yapılan bu sera Antalya tarım heyetinin büyük ilgisini çekti.

Çin’de yeni nesil klasik sera olarak adlandırılan seralarda, sera ilk önce zeminin 3-5 metreyerin altına kazılması ve bu şekilde toprak ısısından yararlanma üzerine kurulmuş durumda. Ayrıca ısı kaybının yüksek olduğu seranın kuzey ve doğu taraflarına topraktan bir duvar yapılarak ısı kaybı minimize ediliyor. Bu şekilde kurulan seraların içindeki toprak duvarlar ilave olarak keçe ile kapatılıyor. Seranın dış yüzeyinde, sera üzerine açılıp kapanabilen hasır veya keçe bir örtü de sera veriminin maksimize edilmesine ve sera ısıtma maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlıyor.

Sera sistemi hakkında Antalya Valisi ve beraberindeki heyete bilgi veren Çinli yetkililer, yeni nesil klasik seraların yüksek verim düşük maliyet çalıştığını ifade etti. Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, söz konusu seralarda ısının yüksek seviyelerde kolayca muhafaza edilebildiği için seralarının çok ekonomik olduğunu ve Antalya’ya da uyarlanabileceğini ifade etti.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Shandong gezisi sonunda yapmış olduğu açıklamada, tarımsal üretimde Çin’in en büyük eyaleti olan Shandong ile Batı Akdeniz arasındaki ilişkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini kaydetti. BAKA Genel Sekreteri, 2014 yılında Shandong’un liman şehri Qingdao’da Dünya Botanik Exposu’nun düzenleneceğini hatırlattı. Tuncay ENGİN ilk etapta 2013 yaz aylarında Shandong’dan Çinli bir işadamı grubunun Antalya, Isparta ve Burdur’a gelerek Türk işadamları ile ortak projeler üzerinde görüşmeler yapmasının planlandığını söyledi.

 

 

 

Bu haber 680 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...