Isparta’da Larva Gözlem ve Toplama İstasyonları kuruldu

25 Nisan 2013 18:30

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, uçkunla mücadele için veri elde edilmesi amacıyla Isparta’nın çeşitli yerlerine 10 tane Larva Gözlem ve Toplama İstasyonları kurduklarını açıkladı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sinekler de kendini göstermeye başladı. Halkı ciddi anlamda rahatsız eden sinekle mücadele için Belediye ilk defa istasyon kurdu. Sistem sayesinde ilaçlama miktarında da ciddi anlamda tasarruf edilecek. Larva Gözlem ve Toplama İstasyonları Çayboyu, Gökçay Mesireliği, Ayazma Mesireliği ve kanal boylarına monte edildi. İstasyonlar uçkunla mücadele için veri elde edecek. Bedelsiz olarak temin edildiği belirtilen sistem sayesinde 20 günde bir alınan istatistikler sayesinde o bölgenin uçkun oranı belirlenecek ve buna göre Temizlik İşleri Müdürlüğü’nce ilaçlama programı yapılacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Kurulan sistem özellikle akşam saatlerinde devreye girecek ve çevreye turuncu bir ışık yayacak. Işıkla birlikte uçkunlar için insan nefes ve ter kokusu yayan cihaz, uçkunun bu bölgeye gelmesini sağlayacak. Cihazın yaydığı koku ile birlikte uçkunlar topun içerisine çekilecek ve uyutulacak. 20 günün sonunda kurulan istasyonlarda veriler incelenerek o bölgenin uçkun oranı belirlenecek ve buna göre bölgede yapılacak olan ilaçlama programına ışık tutacak.

DAHA SAĞLIKLI BİR ÇEVRE İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Kurulan sistemin Isparta’da bir ilk olduğunu kaydeden Başkan Günaydın, “Halkımızın daha sağlıklı bir çevrede yaşamaları için yoğun uğraş gösteriyoruz. Şehrimizde ilk kez uygulamaya başladığımız Larva Gözlem ve Toplama İstasyonları sayesinde uçkunla mücadelede daha hızlı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Bu yılki gerek larva, gerekse uçkunla mücadelede önemli başarılar kazandık. Bu başarılarımızı yeni kurduğumuz istasyonlar sayesinde daha da geliştireceğiz. Cihazlarımızın kurulu olduğu bölgelerden 20 gün boyunca istatistikî veriler toplayacağız. Toplanan veriler ışığında ilaçlama programı uygulayacağız. Sistem bize ayrıca uçkun popülasyonu ve tür tespitinde de büyük fayda sağlayacak. Yine sistem larva mücadelesinin zamanlaması hakkında da ciddi bilgiler aktaracak. Sistem sayesinde ilaçlama miktarında da ciddi tasarrufa gidebileceğiz” diye konuştu.

 

Bu haber 700 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...