Dünyada Nüfusla Birlikte Gıda İhtiyacı da Artıyor

24 Nisan 2013 13:55

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü tarafından düzenlenen “Kendi Yürür Hasat Makinaları İle Ürün Hasadı, Sorunları Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Barida Otel Eğirdir Salonu’nda başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı SDÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Yılmaz, dünya nüfusunun giderek arttığını buna bağlı olarak da gıda ihtiyacının hızla arttığını söyledi. Büyüklüğü artmayan tarım arazileri ile gıda ihtiyacının karşılanabilmesinin yeni yüzyılın en büyük sorunu olduğunu belirten Yılmaz, “Arazi büyüklüklerinin artmadığı, azaldığı su kaynaklarının giderek tükendiği bu senaryoda, tarımda ön görülen tek yol verim artışı olarak görülmektedir. Verim artışı sağlamanın yolları ise yüksek ve daha dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi, iş gücü, zaman ve üretim maliyetlerinden tasarruf etmeye olanak sağlayan tarımsal mekanizasyon uygulamalarıdır” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ise, “Kendi Yürür Hasat Makineleri İle Ürün Hasadı, Sorunları Ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”nın yerinde ve zamanında yapılan çok önemli bir çalıştay olduğunu belirterek günümüzde modern tarım ve ekipmanlarının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun da konuşmasında dünyada açlık oranının her geçen gün arttığı bu tür çalıştayların farkındalık oluşturması açısından ülke için çok verimli olduğunu söyledi.

AKYILDIZ : TABİATIN KİRLENMESİ

İNSANLARI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Konuşmasına tarihte yaşanan devrimlerden bahsederek başlayan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise tarım devriminin, devrimlerin özünü oluşturduğunu belirtti. Günümüzde teknolojinin çok hızlı geliştiğinin altını çizen Akyıldız, bilim ve teknikte yaşanan gelişmelerin insanoğlunu ne yönde ve nasıl etkilediğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek “ Dünyada ne varsa, ne kadar değişiklik yaşanıyorsa insanoğlunun genetiğinde de o kadar değişme oluyor. Tabiatın kirlenmesi insanları olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu. Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız,  günümüzde bedensel işçilikten beyin işçiliğine geçildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bilim ve teknikle entegre olmalıyız, topraklarımızın tümünü etkin bir şekilde kullanmalıyız. Ayrıca insan ve toprak ilişkisinin de çok iyi yönetilmesi gerekiyor.”

Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu da günümüzde hayatı kolaylaştırıcı akıllı makinelerin kullanıldığını tarımsal kalkınmada mevcut kayıpların ortadan kaldırılması, ilaç ve gübrelemenin terk edilmesi, çiftçiliğin tarım mühendisleri tarafından yürütülmesi, bilimsel boyuta ulaşılabilmesi için tarımsal makinelerin kullanılması gerektiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın gerçekleşmesine katkı sağlayan, kurum ve kuruluşlara plaket verildi.  2 gün boyunca sürecek olan çalıştay, çeşitli oturumlarla devam edecek.

 

Bu haber 591 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...