“Atık suyu içilebilir hale getirdik”

20 Nisan 2013 12:50

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Atık Su Arıtma Tesisine yapılan mekanik yatırımları tanıttı. Günaydın, bu tesisi yaparken çok eziyet çektiklerini ancak 10 milyon TL harcayarak deyim yerindeyse adam ettiklerini açıkladı. Vali Oğuz ise İlim Şehri Isparta’ya kirliliğin yakışmadığını bu tesisin Isparta’ya tekrar kazandırılmasından dolayı Günaydın’a teşekkür etti.

Atık su arıtma tesisine yapılan mekanik yatırımları dün düzenlenen programla tanıtıldı. Programa, Vali Oğuz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Süleyman Tüyer, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, MHP Merkez ilçe Başkanı Ramazan Pala, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

VALİ OĞUZ’UN KATILMASI DİKKATLERDEN KAÇMADI

Bu arada daha önceki belediye programlarına katılmayan Vali Memduh Oğuz’un bu programa katılması dikkatlerden kaçmadı. Oğuz’un gelmesi farklı yorumlara neden oldu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇEVRECİLİK SORUNUNU ÇÖZDÜK

Bu tesisi yaparken çok eziyet çektiklerini ifade eden Başkan Günaydın, önemli bir çevrecilik sorunu çözmüş bulunduklarını belirtti. Buranın ilk 2000 yılında açılışını yaptıklarını ve dönemin parasıyla 26 bin Mark harcandığını hatırlatan Başkan Günaydın, “Aslında burası hibe edilecekti bize ama belediye de kasasından yine o dönemin parasıyla 983 milyon lira harcadı ve tamamlandı. Bu süreç benden önceki belediye Başkanı Mehmet Aybatılı zamanından geliyor. Çevrecilikte o yıl 1 numaraydık. Ama tekrar seçilemedik. Sonra bu tesis bizden sonra bozuldu. Resmen harap olmuş. Tekrar seçilip geri geldiğimizde bu harap manzarayla karşı karşıya kaldık ve sadece yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını gördük. Hemen buranın toparlanması için çalışmaya başladık ve ilk teknik heyeti kurduk. Yaklaşık 3,5-4 yıldır buranın yapımı için uğraştık.

BİZDEN SONRA BURASI 1 GÜN BİLE ÇALIŞMAMIŞ

Bunu yaparken bize ilgili müdürlük tarafından ağır cezalar da kesildi. Bildiğim kadarıyla halen daha 126 bin TL ve yine buna yakın bir rakam cezamız var. Bir önceki il müdürümüz galiba ceza kesmekten zevk alıyor gibiydi. Cuma akşamları gelip buradan numune alıyorlardı ve ona pazartesi günü bakıyorlardı. Tabi alınan numune 3 gün bekleyince raporda istenilmeyen sonuçlar çıkıyordu. Normalde numune aynı gün alınıp hemen incelenmeli. Bizden sonraki belediye döneminde burası 1 gün bile çalışmamış. Burayı deyim yerindeyse adam ettik. Şu anda bize yeni bir tesis yap deseler yapacak kadar uzmanlaştık artık. Burası 10 milyon TL’ye mal oldu. Bundan 10-15 gün sonra buradaki sudan çay kaynatabileceğiz artık. Burayı yaparken çok eziyet çektik. Ama acente kaliteye ulaştırdık. Şu an tesisimiz yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor. Artık Çevre Müdürümüz gelip buradan her gün numune alabilir. Hatta Cuma akşamı da alabilirsiniz. Ben aslında çok üzgünüm buranın 3 yıl önce yapılması lazımdı. Ama geldiğimizde ağır ceza yükü ve icralarla karşı karşıya kaldığımız için önceliğimizi onlara vermek durumunda kaldık” diye konuştu.

İLİM ŞEHRİ ISPARTA’YA YAKIŞTI

Öte yandan Vali Memduh Oğuz, bu tesisin İlim Şehri Isparta’ya yakıştığını bildirdi. Isparta’ya kirliliğin yakışmayacağını saf, temiz ve rafine olması gerektiğini belirten Oğuz, “Şu anda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün buradan almış olduğu numunelerin sonuçlarını olumlu görüyoruz. Hafta dolayısıyla Kutlu Doğum Haftasında bulunuyoruz. Allah ibadetin devamlı olanını sever ve ister. İnşallah bu temizlik hep olur. Isparta’nın çevre ile alakalı sorunu bu tesisten ibaret değil. Başka konular da var. İnşallah onları da çözeceğiz. Geçmiş dönemde kesilen cezalar olmuş. Benim de hukuk alanında ihtisasım olduğu için Başkan Beye cezaların affı için danışmanlık yapabilirim. Şu anda eski günlerdeki durumun olmadığı görülüyor. Bir elinizde mükâfat bir elinizde de mücazat olmalı. Bu tesis Isparta’ya yakıştı. Bizim arzumuz belediyemizin ceza ödememesi. Cezaya verilecek olan para halka hizmet için harcansın. Kokusuz, kirlilikten arınmış bir Isparta olmasını istiyorum. Bu hizmeti sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

VALİ OĞUZ TESİSİ GEZMEDİ

Konuşmaların ardından Vali Oğuz’a tesisi gezdirilmek istendi ancak Oğuz, buradan ayrıldı. Daha sonra Başkan Günaydın ve beraberindekiler tesisi bir süre gezdiler ve incelemelerde bulundular.

 

Bu haber 720 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...