Hayvanlar göz damlası ile aşılanacak

27 Ağustos 2012 19:18

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yıllardır alışılagelen bir uygulamaya son vererek şırınga ile aşılamadan göz damlası yöntemiyle aşılamaya geçiyor. Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Uz, söz konusu yönetimin 13 Eylül’deki Brusella Aşılama Kampanyası ile başlayacağını söyledi.

 

Hayvan hastalıklarında yıllardan beri uygulanan şırınga ile aşılama yöntemin yerine gözden damlatma yöntemi diğer adıyla konjuktival aşılama yöntemine geçilecek.  Konjuktival aşılama yöntemi de ilk olarak Brusella hastalığına karşı yapılan aşılama kampanyalarında kullanılmaya başlanacak.

UYGULAMA 13 EYLÜL’DE BURUSELLA

AŞI KAMPANYASI İLE BAŞLAYACAK

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü 13 Eylül – 13 Kasım 2012 tarihlerinde il genelinde 292 bin 900 Küçükbaş ve 94 bin 600 Büyükbaş olmak üzere toplam 387 bin 500 hayvanı yeni yöntem ile Brusella Hastalığına karşı aşılayacak. Brusella hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit eden önemli zoonoz hastalıklar arasında yer alıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1930 yılından bu yana brusella hastalığına karşı mücadele veriyor. Bu doğrultuda mücadelede yeni bir yönteme geçildi. Yeni yöntemle sığırlar 10 yıl, koyun ve keçiler ise 6 yıl süreyle aşılanacak.

UZ; “KÜPESİZ HAYVANLARA DA KÜPE TAKILACAK”

Isparta’da Brusella aşılama çalışmalarının 13 Eylül 2012 tarihi itibariyle başlayacağını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü İsmail Uz, programı kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı tüm tedbirleri aldıklarını, aşılama kampanyası boyunca programa alınan yaklaşık 387 bin hayvanın tamamını aşılamayı hedeflediklerini belirterek, Kampanya boyunca ekiplerin küpesiz hayvanlara da kulak küpesi takacağını bildirdi.

“ENJEKTÖRLE AŞILAMAYA SON,

GÖZ DAMLASI İLE AŞILAMA YAPILACAK”

Müdür İsmail Uz; “Brusella Hastalığı ile mücadelede Konjuktival Aşı ile Kontrol ve Eradikasyonu Projesi çalışmalarına Eylül ayı itibariyle başlayacağız. Bilindiği gibi Bakanlığımız Brusella hastalığı ile etkin bir mücadele yapılmasını öncelikli planları arasına aldı. Uygulanacak proje ile Brusella hastalığının yeni yöntem ile 10 yıllık süreçte etkisiz hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bu mücadele yıllardır süren şırınga yani enjeksiyonla aşılama yöntemi yerine göz damlası ile aşılama şeklinde yapılacaktır. Yeni yöntem hem daha etkili hem daha kolay hem de hayvanlara eziyet vermeden yapılabilen bir yöntemdir.

“HAYVANLARDAN ALINACAK NUMUNELERLE

HASTALIĞIN SEYRİNİ GÖZLEMLEYECEĞİZ”

Kampanyanın başarıya ulaşması için yetiştiricilerin yardımlarına ihtiyacımız olacaktır. Bilindiği gibi Brusella Hastalığı insan sağlığı açısından da risk oluşturmakta, hayvanlara da büyük zararlar vermektedir. Onun için kampanyanın başarıya ulaşması için her türlü önlemi alıyoruz. Brusella Hastalığının Isparta genelinde etkili olduğunu göz önünde bulundurursak kampanyanın bu açıdan son derece büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.  Bu hastalığa karşı çeşitli zaman aralıklarında kampanyalarımız sürecektir. Bu zamanlarda hayvanlardan alınacak numunelerin incelenmesi ile hastalığın seyrini gözlemleyeceğiz” dedi.

 

Bu haber 1357 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...