Pilot İl seçilen Isparta AB’ye hazırlanıyor

13 Nisan 2013 11:28

Avrupa Birliği fonlarından hibe şeklinde verilen paradan faydalanmak üzere Türkiye’de Isparta’nın da içinde bulunduğu 20 pilot İl seçildi. Bunun üzerine ilimizde stratejik planlama çalışması yapılmaya başlandı. Isparta’nın kilit kurumları tek tek stratejik planlarını açıklarken, öncelikli eksikliklerimiz ve sorunlarımız tespit edilecek. Eğer proje hazırlayabilirsek AB’den 1 milyon 950 bin Avro hibe alacağız.

Avrupa Birliği’ne Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu toplantısının ikincisi dün Vali Yardımcısı Niyazi Can Başkanlığında Valilik Göl Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Toplantıda valiliklerde Avrupa Birliği işleri için kapasite oluşturulması kapsamında sunumlar yapıldı. İlk olarak Avrupa Birliği Projeleri Koordinasyon Merkezi Uzmanı İsmail Şevik tarafından genel bir bilgilendirme yapıldı. Daha sonra SDÜ, Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Isparta Belediyesi ve BAKA Stratejik Planlarını açıkladılar.

NE MUTLU Kİ BİZE 20 İLDEN BİRİ OLDUK

Vali Yardımcısı Niyazi Can, Isparta’nın Türkiye’de seçilen 20 pilot İlden biri olmasını sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi. Bu çalışmada İlin öncelikli ihtiyaçlarının tespit edileceğini bildiren Can, “Buradan çıkan öneriler rapor haline getirilecek, Isparta için AB’ye yapılacak katkılar ya da eksiklikler acil şekilde tespit edilip bildirilecek. Belirlenen 20 İlde teknik destek ekipleri oluşturulacak. Kilit kurumların stratejik planları incelenecek. Paydaşlar belirlenecek. Mevcut veriler gözden geçirilecek. Odak gurup toplantıları düzenleyeceğiz. 29-30 Nisan’da tekrar bir araya geleceğiz ve eğitim ihtiyaç analizi çalışması yapacağız. Kısacası yerelde AB için ne tür çalışmalar yapılmalı, eksikliklerimiz nelerdir, ihtiyaç analizi yapacağız. 29-30 Nisan’da tekrar yüz yüze görüşeceğiz” dedi.

KAYGILARIMIZ VAR

Toplantıya katılan Sücüllü Belediye Başkanı Şenel Özkan, bahsedilen konuların hep teknik konular olduğunu belirtti. Bu çalışmadan kırsal alanda yaşayan insanların da etkin faydalanması gerektiğini savunan Özkan, “Esasen Isparta’nın 174 köyü ve 51 beldesi var. bu yerlerin nüfus ve sosyo-kültürel yapısı itibariyle nasıl bir katkı sağlanacak? Göçün önlenmesi için bir proje hazırlanırsa daha da faydalı olur. Ayrıca 2006 yılında Isparta-Konya Bölge Planı yapılmış. Ama yapılan planlama kağıt üzerinde kalmış, yani gerçekleri yansıtmıyor. Hiçbir şey ifade etmiyor. Öte yandan AB’ye girelim diyoruz ama insanla hayvan aynı yerde yaşıyor. Bu yüzden yaşam kalitesinin artırılması lazım” diye konuştu.

BU YIL ISPARTA’NIN TAMAMINI PLANLAYACAĞIZ

Özkan’ın konuşmasının ardından İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım, ihaleye çıktıklarını ve bu yıl sonuna kadar tüm beldelerin imar planlarının bitmiş olacağını müjdeledi. Yıldırım, “Aynı zamanda çevre planı çalışmalarımız da devam ediyor. Isparta’nın tamamını, konut, sanayi, turizm, tarım alanı olarak ayıracağız. Bunu da en kısa sürede Isparta’nın bilgisine sunacağız” şeklinde konuştu.

PROJE HAZIRLAMADA ÇOK EKSİĞİZ

Konuşmaların yapıldığı sırada Vali Yardımcısı Can, Isparta’nın önemli bir eksikliğini gözler önüne serdi. Can, “Isparta’nın 20 İl içinde yer alması bizi fazlasıyla sevindiriyor. Avrupa Birliği’nin sağlamış olduğu 1 milyon 950 bin Avro’luk hibeyi kaçırmamalıyız. Anket çalışmalarının yapılacağını öğrendim. Böylelikle Isparta’nın öncelikli sorunlarını tespit etmemizde vatandaşın da katkısı olmuş olacak. Şunu da üzülerek belirtmek isterim ki Isparta’da proje üretme alışkanlığı yok. Gazetelerden takip ediyoruz; BAKA’ya hibe desteklerden faydalanmak için kaç kişi başvuruyor, ya da TKDK İL Koordinatörlüğüne kaç kişi başvuruyor? Gelen para değerlendirilemeden geri gidiyor. özellikle ilimizde proje hazırlama tekniği çok zayıf. İhtiyaç analizi yapılması gerekiyor. Bu konuda uzmanlardan destek almak zorundayız. Proje hazırlama konusunda da kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

BAKA ÖNCÜLÜK ETSİN

Öte yandan Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, bu çalışmada BAKA’nın lokomotif görevi görmesini talep etti. Özmeral, “AB konusu uzun zamandır devam ediyor. Ama bu konuda eksikliklerin tespiti herkesin keyfine bırakılırsa işin içinden çıkamayız. Ama BAKA tüm ilçe, belde ve köyleri tarayarak eksikliklerimiz çıkarılır ve öncelik sırası da hazırlanır. Bu konuda lokomotif bir ekibin olması lazım. BAKA’dan yeterince istifade edemiyoruz” dedi.

KONULARI KARIŞTIRMAYALIM!

Bu arada Vali Yardımcısı Can, Özmeral’in talebinin ardından düzeltme yaptı. Can konuların karıştırılmaması gerektiğini savunarak “Eksikliklerimizin olduğu aşikar. 1950’li yıllarda AB’ye girilmesi için çalışmalara başlamış, sene 2013 oldu ve hala kapıdayız. Bu süreç 2005 yılından itibaren daha da hızlandı. AB’ye Hırvatistan’dan sonra Türkiye’nin alınacağı söyleniyor. AB bize proje karşılığında hibe veriyor. BAKA’nın ise çalışma alanı farklı. BAKA, TKDK gibi kurumlar seminer yapıp vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor. Bu projeyi kaçırmayalım” diye konuştu.

VERDİĞİMİZ PARAYI FAZLASIYLA GERİ ALMALIYIZ

Konuşmaların ardından kurum temsilcileri sunumlara geçti. İlk olarak SDÜ stratejik planını açıkladı. SDÜ’nün stratejik planını İrfan Ateşoğlu sundu. Ateşoğlu, “Bölge olarak AB fonlarından yeterince faydalanamıyoruz. AB, hibeyi mali gücü yüksek STK’lara veriyor. Bu anlamda proje olacak konuyu iyi yakalamamız gerekiyor. Kerevit’in çıkış noktası da budur. Detaylı incelenip o mantığı yakalamamız gerekiyor. Türkiye olarak neye alıştırılıyoruz? AB bizi proje yapmaya alıştırıyor. AB’ye aday ülkeler olarak fona biz de para veriyoruz. Verdiğimiz parayı yaptığımız projelerle fazlasıyla geri almamız gerekiyor” dedi. Ateşoğlu, swot analizi yaptıklarını belirterek stratejik planlarını açıkladı.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜN HEDEFLERİ GÖZ DOLDURDU

Diğer taraftan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge biriminden Yılmaz Suna stratejik planlarını açıkladı. Suna, “İlköğretimde okullaşma oranımız yüzde 99.11. biz bunu yüzde 100 çıkarmayı hedefliyoruz. Derslik başına düşen ortalama 30 öğrenci sayısını daha aşağılara çekmeyi planlıyoruz. Ayrıca ilimizde ikili öğretim yok denilecek kadar azdır. Seviye Belirleme Sınavında (SBS) OYP puanı ortalamamız 342. Biz bunu her yıl yüzde 2 oranında artırmayı hedefliyoruz. Ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 95’in üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Üniversiteye giriş sınavında iller bazında her yıl ilk 10’da olma hedefindeyiz. Mesleki ve teknik eğitimin okullaşma oranını yüzde 47’den yüzde 52’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Halk Eğitim Merkezi’nde meslek ve gelir getirici kurslara katılanların sayısını her yıl yüzde 10 artırmayı planlıyoruz. Uzaktan öğretime önem vereceğiz. Dershanelerin yüzde 3 fakir öğrenci kontenjanını kullanıp kullanmadığını ve bunun etkin kullanılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Rehber öğretmen açığımız şu anda yüzde 38. Bunu her yıl yüzde 5 azaltmayı hedefliyoruz. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetini her yıl yüzde 10 artırmayı planlıyoruz. Okul imkanlarını her öğrenciye uyumlu hale getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ISPARTA BELEDİYESİ VE BAKA’DA SUNUM YAPTI

İl Özel İdaresi stratejik Planını Mali Hizmetler Müdürlüğünden Şebnem Özdoğan açıkladı. Ardından Isparta Belediyesinin stratejik planını ise Bilgi İşlem Müdürlüğünde görevli Osman Turhan açıkladı. Turhan, stratejik planı 2009 yılında hazırladıkların ve bugüne kadar yüzde 80 gerçekleşme oranı sağladıklarını belirtti. Turhan yapılan hizmetleri aktardı. Son olarak BAKA’nın stratejik planını ise Lokman Pehlivan aktardı. Pehlivan 2010-2013 yılı stratejik palının özetle anlattı. Toplantı sunumların ardından sona erdi. Kurul 29-30 Nisan’da tekrar bir araya gelecek.

Bu haber 938 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...