“Evrenimizin sınırları her geçen gün büyümektedir”

9 Nisan 2013 18:55

Türkocakları Isparta Şubesinin 05.04.2013 cuma sohbetinin konuğu SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü  Öğretim Üyesi Prof.Dr.Seyfettin Çakmak,konusu ise "Evrenimizin sınırları" oldu. Türkocağı konferans salonundaki sohbet SDÜ Öğretim üyesi ve öğrencilerinin  katılımına sahne oldu. Programını projeksiyon görüntüleri ve şekille süsleyen günün sohbet konuğu Çakmak özetle şöyle konuştu:

"Ölçmeyi esas alan fizik, evrenimizin sınırlarını her geçen gün büyültmektedir. İnsanlık bugününü sadece kendi duyu organlarını kullanarak oluşturabilir miydi? Sadece 20Hz ile 20kHz arasındaki sesleri duyan bir insanın bu frekans aralığı dışındaki ses dalgalarını ölçemediğini bir düşünün... Bunu diğer duyu organlarımız için de düşünebilirsiniz. Çevresini duyu organlarıyla tanımaya başladığı zaman diliminden, bilimsel çalışmalarını teknolojiyle geliştiren günümüze değin fiziğin heyecanlı yolculuğu üzerine konuşmak istiyorum.

Fizik, diğer disiplinleri etkilemesi bakımından önemlidir. Örneğin, elektromanyetik ve nükleer fizikteki yenilikler günümüz toplumunun gelişmesinde önemli yer tutan televizyon, bilgisayar, elektrikli ev eşyaları, nükleer silahlar gibi ürünlerin, termodinamikteki yenilikler motorlu taşımanın gelişmesine neden olmuştur. Sıvı helyumun keşfiyle başlayan süper iletken malzeme arayışında yüksek sıcaklık süper iletkenlerine doğru yolculuk... İnsan beynindeki elektriksel akımın doğurduğu o çok küçük manyetik alanların ölçülebilmesi...  CERN deki hızlandırıcılarda büyük manyetik alan kaynağı rolünü üstlenen süper iletkenlerin dünyası...

Bilinmezlerin bilinir kılınması için bilim, tüm evrenin yapısını ve hareketlerini birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelemeyi sürdürmektedir. Fizik, kuarklar, nötrinolar ve elektronlar gibi temel parçacıklardan galaksi süper kümelerine kadar çok geniş bir yelpazede birçok fiziksel süreci inceler. Fizik hem gözlemlenebilir şeyleri temel nedenlere indirgemeye hem de bu temel nedenleri birbirleriyle ilişkilendirmeye çalışır. Bu bağlamda fizik, katıhal fiziğinden doğan yoğun madde fiziği, matematiksel fizik, atom, molekül ve optik fiziği, yüksek enerji/parçacık fiziği  ve astrofizik gibi araştırma alanlarında çalışmaları sürdürmektedir. Örneğin, insanın görünür bölge dışındaki elektro manyetik dalgaları keşfetmesi ile nano dünyadan makro dünyaya pek çok fiziksel sürecin tanımlanması sağlanmıştır. Her iki ölçekteki dünyamızın erişilmez dediğimiz sınırlarını zorluyoruz. Neredeyse her alanda kullanılmaya başlanan teknoloji, sayısal bilimlerin en büyük yardımcılarından biri haline gelmiştir. Son zamanlarda tıp, genetik ve moleküler biyoloji alanında gösterilen ilerlemede teknolojinin payı büyüktür. Teleskopun ilk günlerinden beri geçirdiği değişimler uzayın derinliklerine ulaşmamızı sağlamış ve karanlık bilinmeyenin içindeki sırları çözmemize yardımcı olmuştur. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi bilimin fayda alanına giren bir başka sistemler yumağını oluşturur...

Fizik ve genel anlamda bilimin gelişmesi ile her alanda öne çıkan teknolojik gelişmelerin tetikleyici ve artan etkisi günümüz biliminde müthiş sıçramalara yol açmıştır. Bu heyecan verici sıçramalar dünyasında buluşmak ümidiyle..." dedi.

Soru,cevap,katkı ve ikramların ardından sohbete son verildi.12.04.2013 cuma günü  46 kişilik otobüs ile 2 gün sürecek Kurtuluş savaşı dönüm noktalarından olan Afyon Kocatepe gezisi olduğu için cuma sohbetinin yapılmayacağı duyuruldu.

 

 

Bu haber 679 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...