“İbadette ‘devamlılık’ esastır”

25 Ağustos 2012 12:35

İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, Ramazan ayı boyunca her türlü ibadete yoğunlaşıp oruç bittikten sonra tamamen ibadetlerden ayrılmanın doğru bir davranış olmadığını belirterek; “Peygamber Efendimiz ‘İbadetin az da olsa devamlı olanı makbuldür’ buyurmuşlardır” dedi.

 

Bu yıl 20 Temmuz’da başlayan Ramazan ayı ile Müslümanlar oruçlarını tuttu ve bu ay boyunca ibadet konusunda yoğun bir yaşam sürüldü. Ancak, Ramazan ayı ve ardından gelen Ramazan Bayramının sona ermesiyle ibadetlerde de bir takım azalmalar meydana geldi.

MÜFTÜ AVCI; “BİR DÖNEM İBADETE YOĞUNLAŞIP,

BİR DÖNEM BIRAKMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

Bu durumu değerlendiren İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, bir aylık yoğun ibadet sürecinin ardından  ibadetleri bir anda bırakmanın, boşlamanın yanlış bir davranış olduğunu ifade etti. Müftü Avcı, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Allah’a şükürler olsun ki, bu yılda önce Recep ayına, ardından Şaban ayına ve daha sonra oruç ayı olan Ramazan ayına ulaştık ve bu mübarek üç ayları en iyi şekilde geçirdik. Özellikle Ramazan ayında Müslüman kardeşlerimiz oruçlarını tuttu, namazlarını kıldı, fitre ve zekatlarını verdi, iyiliklerini yaptı.

“İBADET DEVAMLILIK GEREKTİRİR”

Fakat, bizim toplumumuzda şöyle bir alışkanlık var. Ramazan ayı ve Ramazan bayramı geçtikten sonra Ramazan ayında yapılan tüm ibadetler bırakılıyor. Yani, kişi bir ay boyunca namaz kılıyorsa namazı boşluyor, Ramazan ayı içindeki iyi niyetini veya iyiliklerini Ramazan ayı sonrası yapmıyor. Bu anlayış ve davranış doğru bir davranış değildir. Zira, Allah (c.c) Kur’an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: ‘Ben cinleri ve insanları, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım’ Bundan anlaşılmaktadır ki, bizim yaratılmamızda Allah’ın muradı, kendisine ibadet etmemizdir. İbadetler ise devamlılık gerektirir. Zira Allah(c.c) ezeli ve ebedi İlah’tır. O’nun lütuf ve ihsanları da hem ezeli, hem de ebedidir. İbadete layık yegane Mabud ise yine O’dur. Öyle olunca, kulluğunda devamlı olması gerekir. Bir zaman kullukta yoğunlaşıp ama bir zaman bırakmak, Allah’ın sevdiği bir kulluk tarzı değildir.

“KUR’ANDA ÖRNEKLERİ VAR”

Eğer, bir dönem ibadete yoğunlaşıp bir süre sonra tamamen ibadetten ayrılmak bu konuda hiçbir ilerleme sağlanmadığını gösterir. Bu durum gelir elde edilmediği halde lüzumsuz yere masraf etmeden başka ele geçen bir şey olmayan bir ticarete benzer.  Çünkü yapılan, yapılmamış gibi yeniden bozulmaktadır. Allah Teala Kur’an’da bir zaman ibadet ve taat yapıp ama bir zaman gelip bu yaptıklarını bozarcasına ibadetlerini bırakan ve günahlarda meşgul olmaya başlayan kimseler için bir takım örnekler vermiştir. İnsan yaptığını bozduktan sonra eline zarardan başka ne geçecektir.

“İBADETLERİ TERK ETMEK ALLAH’IN

SEVDİĞİ BİR KULLUK TARZI DEĞİL”

Peygamberimiz (sav)’de konuda ‘Amellerin Allah katında en değerli olanı, az bile olsa devamlı yapılanıdır’ buyurmaktadır. Amellerde değeri kaybetmemek gerekmektedir.

Ramazan ayında, Müslümanlar ibadet ve taatte daha çok yoğunlaşırlar. Günahları terk etmede de bir gayret göze çarpar. Ancak Ramazanın bitmesiyle yine ibadet ihmalleri ve eskiden alışık oldukları bir kısım günahlara yeniden dönmeler görülür. Bu Allah’ın sevdiği bir kulluk tarzı değildir. Madem kulluğu Allah için yapıyoruz. Öyleyse Allah’ın sevdiği tarzı yapmalıyız” dedi.

 

Bu haber 843 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...