Belediyenin tahsil edilecek 50 Milyon alacağı var

3 Nisan 2013 20:20

Belediye Meclisi Denetim Komisyonu, 2012 mali yılı denetimlerini tamamlayıp, hazırladığı raporu meclisin bilgisine sundu. Komisyon Belediye harcamalarında herhangi bir suç unsuruna rastlamadı. Ancak yönetime 7 konuda öneri sunuldu. Alacaklarla ilgili zaman aşımına uğramadan gerekli tedbirlerin alınması istendi. Rapora göre Belediye’nin borcu 120 milyon 500 bin lira. Bütçe açığı ise 9 milyon lira.

Belediye Meclisi Denetim Komisyonu 2012 yılı Belediye Gelir Ve Giderlerine Yönelik Komisyon Raporunu tamamladı. Komisyon üyeleri Remzi Erdoğan, Ahmet Aydemir, Ercan Görgülü, Bilal Uysal ve Erbay Dinçay tarafından imzalanan rapor AK Parti’li Ahmet Aydemir tarafından Meclis’e okundu. O raporun detaylarına göre 2012 belediye bütçesi 161 .5 milyon lira olarak belirlendi. Bütçe gerçekleşme oranı yüzde 68. Belediye’nin gideri 109.3 milyon lira, geliri ise 100.2 milyon lira. Böylece bütçe geçtiğimiz yıl 9 milyon lira açık verdi. 2010 yılında Belediye bütçesi 2.5 milyon lira fazla verirken 2011’de 4 milyon liralık açık vermişti. Böylece bir yıl içinde bütçe açığının 5 milyon lira arttığı görüldü.

54.6 MİLYON TL YAPILANDIRMAYA TABİ TUTULDU

Komisyon raporuna göre Belediye’nin 2012 yılı borcu 120.5 milyon lira. Bu borçların 10 milyon lirasını esnaf, 6.6 milyon lirasını SSK, 5.4 milyon lirasını Maliye, 2.9 milyon lirasını emekli sandığı, 15.4 milyon lirasını İller Bankası, 2.7 milyon lirasını TEDAŞ 3.1 milyon lirasını resmi kurumlar, 19.4 milyon lirasını sermaye artırımı oluşturdu. Belediye’nin yapılandırmaya tabi tutulan borcu ise 54.6 milyon lira olarak tespit edildi.

50.6 MİLYON TL ALACAK VAR

Komisyon Belediye’nin 35 bin 871 mükelleften 50.6 milyon lira alacağı olduğunu tespit etti. Belediye alacaklarının tahsil edilmemesi konusunda ayrı bir paragraf açan komisyon, 6183 sayılı kanun gereğince 5 yılını dolduran 4108 kişiden 1.5, 10 yılını doldurmuş 6643 kişiden toplam 360 bin lira alacağın olduğunu anımsattı. Bu alacakların zaman aşımına uğramaması gerektiğine dikkat çekti.

71 İHALE YAPILDI

Isparta Belediyesi’nde 2012 yılında 71 ihale yapıldı. Yakıt için 5.4 milyon, personel hizmet alımı için 12.2 milyon, temizlik için 8 milyon ödeme yaptı. Personel maaşlarında memurlara 7.8, işçilere 14.2 milyon lira ödeme yapıldı.

İŞTE 7 ÖNERİ

Komisyon raporun sonunda görüş ve önerilerini 7 madde halinde sundu. İşte üyelerin o önerileri:

-Geçici görev yolluğu ödemelerinde, harcırah kanununun 39.maddesinde belirtilen esaslara uyulmadığı görülmüş bu durumun kanun esaslarında belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.

-Akıllı su sayaçlarının kullanılmasını tekrar değerlendirmek, isteyen vatandaşlara alternatif sunulmalıdır.

-İmar Müdürlüğü’nde ortaklığın giderilmesi, tırnak parsel ve 18 uygulamalarında mahkemelik olması halinde, belirlenecek usul ve esaslar dahilinde meclisten yetki alınarak belediyenin menfaatleri korunmalıdır. Meclisin verdiği yetkiler tekrar gözden geçirilmeli ve günün şartlarına göre güncellemelidir.

-Devlet memurlarına verilen sosyal denge ödemeleri hiyerarşik yapıya ve adalet ölçüsüne uygun olmalıdır.

-Belediyenin alacaklarının her yıl arttığı ve gerçekleşen bir yıllık bütçe rakamlarına yaklaştığı tespit edilmiştir. 6183 ve diğer alacakların zaman aşımına uğramadan gerekli tedbirler alınarak işlem yapılmalıdır. Terkini yapılacak sayı ve miktarın tespiti ile meclis kakarı ile terkini yapılmalıdır.

-Meclis kararına istinaden alınan encümen kararları, fiyat tarifesi vb konular ile ilişkilendirilmeli ve tereddüde mahal bırakmayacak şekilde açık bir şekilde yazılmalıdır.

-Zabıta Müdürlüğü’nün ve Hal Rüsum, varakaları kıymetli evrak hükmünde olduğu için kayıtlı ve numaralıdır. İmar Müdürlüğü’nün zabıt varakaları ise numarasızdır. Bunlarda aynı kategoride olduğu için numaralandırılmalıdır.

Bu haber 609 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...