Kan bağışında ilk 10’dayız

2 Nisan 2013 18:43

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, Isparta’da sivil bağış anlamında her yıl bir artışın yaşandığını belirtti. Türkiye’de 58 kan bağış merkezi içinde Isparta’nın ilk 10’a girdiğini bildiren Kılınçel “Sonunda Isparta’da halkı bilinçlendirmeyi başardık. Bu yıl atılım yılımız olacak” dedi.

Isparta’da halkın kan bağışına olan duyarlılığı arttı. Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Şerafettin Kılınçel, bu duyarlılığı Isparta’da yakaladıkları için çok mutlu olduklarını açıkladı. Duyarlılığın artmasıyla bu yılı en iyi şekilde değerlendireceklerini ifade eden Kılınçel, “Havaların düzelmesiyle birlikte vatandaşın ayağına gitmeye başlayacağız. Şunu da gururla belirtmek isterim ki SDÜ Tıp fakültesinin acil durum dışındaki kan ihtiyacının yüzde 90’ını karşılayabiliyoruz. Eskiden Tıp Fakültesi kan olmadığı için kendisi de kan bağışı alıyordu. Bunu ortadan kaldırdık. Zaten kanı bizden başka kimse de veremiyor. Ayrıca hastaneler kan ihtiyacının yüzde 100’ünü de biz karşılıyoruz.

‘KAN LAZIM’ HABERLERİNİ ARTIK DUYMUYORUZ

Öte yandan kan ilanları artık duyulmuyor. Vatandaşımız bilinçlendi. Isparta’da bunu başardık. Bu yıl girilmeyen hiçbir kuruluş kalmayacak. Bu yıl bizim atak yılımız. Hedefimiz 24 bin 500 ünite kan toplamak. Geçen yıl 22 bin 500’dü. Isparta, nüfusa göre kan bağışında Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Ama biz yarış içinde değiliz. İnsanlarımız bilinçlendi. Bunu Isparta’da başardık. 58 kan bağış merkezi içinde ilk 10’da yer alıyoruz. Bunlar matematiksel değer. Sivil bağış oranında her yıl artan bir gelişme var.

ÖN YARGILARI YIKMAYA BAŞLADIK

Türk Kızılay’ı Türkiye genelinde ön yargıları yıkmaya başladı. Misyonumuzu herkese anlatıyoruz. Eski önyargıları yıkıyoruz. Özellikle kanların satıldığı yönünde söylentiler duyuluyordu, 15-20 yıl önce. Böyle bir şey yok. Bunu söyleyenler kan vermek istemeyip de bahane üretenler. Biz zaten kişilere kan vermiyoruz. Hastanelere kan veriyoruz. Bunlar basit bahaneler. İnsanlarımız da bunlara tamah etmiyor. Yılın ilk kan toplama faaliyetini başlattık. Önümüzdeki günlerde konser faaliyetlerinin olacağı üniversiteye gideceğiz” diye konuştu.

 

Bu haber 791 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...