Emekliye 13. maaş müjdesi

2 Nisan 2013 18:10

Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı A. Kadir Ersal, geçtiğimiz günlerde Ankara’ya giderek Sosyal Güvenlik Kurumu yeni Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile bir araya geldiklerini ve ilk ağızdan emeklilerin bankalardan promosyon alacağı müjdesini öğrendiklerini açıkladı.

Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı A. Kadir Ersal, Ankara dönüşü hayırlı haberlerle geldiklerini açıkladı. Son günlerde emeklilerin bankalardan promosyon alabilmesi için çalışıldığını ve konuda SGK yeni Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile biraya geldiklerini belirten Ersal, “Promosyon olayında son aşamaya gelinmiş. Sayın İlhan bu konuda bize bilgilendirme yaptılar. Bankalarla olan pazarlığın son aşamaya geldiğini belirttiler. Şunu diyebilirim ki emeklinin 13. maaşı yolda. Bakanımızın da bu konuda sözü var. Ankara’da toplantıda bizzat söyledi. Önümüzdeki günlerde 13 maaşımızı alabiliriz” dedi.

NORMALDE EMEKLİYE BANKA PROMOSYONU YOK

Kararnamede promosyonun sadece çalışanlara verildiğini ancak emekliye verilmesi yönünde değişiklik yapılması için çalıştıklarını aktaran Ersal, “Bankalar nasıl çalışanlara bu promosyonu veriyorsa bize de versinler istiyoruz. Kanun var bu konuda. Ama kararnamede ‘emekli alamaz’ ibaresi var. Bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Bakanlar Kurulundan bu kararnamenin geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETLİDEN SONRA EN MAĞDUR KESİM EMEKLİLER

Öte yandan emeklinin içinde bulunduğu durumu da gözler önüne seren Ersal, şöyle devam etti: “İntibak Yasası emeklilerimizin yarısını rahatlattı. Olmayabilirdi de. 20 yıldır hiçbir hükümet bunu vermedi çünkü. Ama bizim istediğimiz gibi değil. Rahatlama var. Ama asgari ücretliden sonra en mağdur olan kesim. Onlar da çok az maaş alıyorlar. Tüm emeklimizin yüzde 80-90’ı bankalardan çıkmamaktadır. Kredilerle yaşamaktadırlar. 50-100 kişi buraya geliyorsa kredi nasıl çekilir onu sormaya geliyorlar. Bankaların kredi vermediğini beyan etmektedirler. 65 yaş üstü emeklilerimize özel bankalar kredi vermiyor. Devlet bankası da güç bela vermektedir. Zaten emeklilik yaşı da 65 biliyorsunuz. Burada bir çelişki var. emeklimiz bir bankadan öbürüne koşmaktadır.

5 ÇOCUĞA 10 YIL ERKEN EMEKLİLİK ÇELİŞKİLİ

Bu arada 5 çocuğa 10 yıl erken emeklilik konusu gündeme geldi. Eskiden hükümetlerin yaptığı yanlış uygulamalar vardı. Erken emeklilikten dolayı sıkıntılar yaşanıyordu. Burada bir çelişki var. Hem emeklilik yaşını yükseltiyorsun hem de 5 çocuk yapan 10 sene erken emekli olacak diyorsun. Hani Sosyal Güvenlik Sistemi çökmüştü? Bu nasıl karşılanacak bilmiyorum. Çok önemli bir konu.”

 

 

Bu haber 677 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...