Kamu Hastanelerindeki Performans Uygulaması tartışıldı

26 Mart 2013 16:57

Kamu hastanelerindeki performans uygulamasıyla ilgili sıkıntılar TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Fatih Sürenkök, Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz, Genel Sekreteri Dr. Aysel Divarcı, Türk-Sağlık Sen Isparta Şube Başkanı Hayati Yıldız, SES Isparta Şube Başkanı Ali Rıza Deveci ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorların katılımıyla tartışıldı.

Toplantıda TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Fatih Sürenkök, TTB olarak performansa dayalı ek ödemenin, doktorların gelirlerinin en fazla %20'sini oluşturması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Doktorların esas ücretlerinde iyileştirme yapılması için 657 sayılı kanunda makam tazminatı verilecek personele doktorların da eklenmesini önerdiklerini belirtti.

 Performans uygulamasıyla ilgili öne çıkan sorunlar ise şu şekilde oldu:

* Aynı işi yapan ve aynı performans puanını toplayan sağlık personelinin farklı hastanelerde aldıkları ek ödemeler farklılık göstermektedir. Hastanenin ne kadar geliri ve gideri olacağı konusu sağlık personelinin elinde değildir. Bu ücret farklılığı eşit işe, eşit ücret ilkesine, uluslar arası normlara ve Anayasa'ya aykırıdır.

* Performansa dayalı ücretlendirme sisteminde çok çeşitli adaletsizlikler bulunmaktadır. Ücretlendirmeyle ilgili adaletsizlikler sağlık personelinin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.

* Branş nöbetleri nedeniyle hekimler hastanede ayda 7'ye kadar nöbet tutmaktadır. Ek ödemede azalma olmaması için hekimler nöbet izni kullanmadan çalışmak zorunda kalmaktadır. Bu uygulamayla hasta güvenliği tehlikeye atılmaktadır.

* Branş nöbetleri sonrasında hekimlerin fazla mesai sürelerinin emeklilik hesabındaki çalışma gün sayısına dahil edilmesi için çalışma yapılmalıdır.

* Bankaların dağıttığı maaş hesabı promosyonlarıyla ilgili kurumlar arası farklılıklar giderilmelidir.

* Isparta ve Burdur illerinde hekimlerin performansa dayalı ek ödeme uygulamasına bakışlarını tespit etmeye yönelik anket çalışması yapılması ve sonrasında sorunların çözümüne yönelik adımların atılması kararlaştırıldı.

 

Bu haber 658 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...