Nevruz ilgi görmedi

21 Mart 2013 19:38

İlkbaharın gelişi, bolluk ve berekete kavuşmanın simgesi olan Nevruz’u Isparta’da boş karşıladık! Gökçay Tarih Konağı önünde düzenlenen programa halktan katılım olmadı. Protokolün dışında okuldan gelen öğrenciler görüntü sergiledi ancak geçmiş yıllardaki coşku bu yıl yerini sessizliğe bıraktı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Belediye organizatörlüğünde düzenlenen program sönük geçti. Halkın yoğun katılımını beklendiği bu yıl ki programa bir elin parmakların geçmeyecek kadar insan geldi. Sadece protokol üyeleri, belediye personeli ve öğrenciler görüntü verdiler.

YÜRÜYÜŞ DE YAPILMADI!

Her yıl geleneksel olarak Gökçay Mesireliği’nin başından başlayıp Tarih Konağı önüne kadar temsili yürüyüş düzenlenirdi. Ancak bu yıl bu yürüyüş de yapılmadı. Sadece Tarih Konağı girişinden bina alanına kadar yaklaşık 50 m’lik alanda yürüyüş yapıldı.

Program Mehteran takımının gösterisiyle başladı. Nevruz Kutlamalarına protokolden Vali Memduh Oğuz’un yokluğunda vekili Tahir Demir, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın yokluğunda ise vekili Orhan Eren ile Yardımcısı Altan Uğurlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, MHP Merkez ilçe Başkanı Ramazan Pala ve çok sayıda davetli katıldı.

BAZI ÜLKELER BUGÜNÜ YILBAŞI OLARAK KUTLAR

Mehteran gösterilerinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kılıç, Nevruz’un; Tabiatın kıştan kurtuluşunun, bolluk ve berekete kavuşmasının simgesi olması yanında toplumların yaşamlarındaki hareketliliklerin, başlangıçların ve dönüm noktalarının da ifade edildiği bir gün olma özelliğini taşıdığını bildirdi. Aynı zamanda Nevruz’un; Orta Asya, İran ve Anadolu’da yaşayan pek çok halkın tarihte yılbaşı olarak kutladığı ve halen kutlamaya devam ettiği bir gün olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları söyledi: “Dünden bugüne taşıdığımız gelenek ve göreneklerimiz arasında önemli bir yere sahip olan Nevruz, Türk dünyasında değişik adlarla eskiden beri kutlanan bir bayramdır. Türklerde Nevruz hakkındaki başlıca rivayet, bugünün kurtuluş/Ergenekon’dan çıkış günü olarak kabul edilmesidir. Nevruz Bayramı, ayrıca tabiatın canlanmasını, yeniden dirilişini ifade etmektedir. 21 Mart yeni yılın, ilkbaharın, ilkyazın başlangıcıdır. İşte bu nedenlerle bugün Türklerde Nevruz, bir bahar Bayramı niteliğinde kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir. Orta Asya’daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır. Nevruz Bayramı, 2009 yılında ülkemiz, Azerbaycan, İran, Hindistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan tarafından hazırlanan ortak dosyanın UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından kabul edilmesiyle İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine kaydedilmiştir.

KIRGINLIK VE KÜSKÜNLÜKLER GİDERİLMELİ

Türk Kültürü hoşgörü, dayanışma, sevgi ve saygı gibi tüm insanlığın evrensel değerlerini bünyesinde barındıran bir kültürdür. Kültürümüz içerisinde bayramlar her türlü kırgınlığın, dargınlığın giderilerek birlik içerisinde sevgi ve coşkunun paylaşıldığı günler olarak değerlendirilir. Bu nedenlerle Nevruz Bayramı, ülkemizde bahar bayramıyla birlikte kardeşlik, barış, birlik ve beraberliğin coşkusu olarak da ifade edilmekte ve 1991 yılından bu yana 21 Mart tarihinde Bakanlığımız koordinasyonunda yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl ki Nevruz kutlamaları, Bakanlığımız ve TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı) işbirliğinde 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’in yanı sıra Ankara’da ve İstanbul’da ağırlıklı olarak diğer İllerde ise valiliklerin koordinasyonunda gerçekleştirilen bugün burada biz de hep birlikte Nevruz Bayramını kutlamaktayız”

Belediye Başkan vekili Orhan Eren ise Nevruz Bayramı’nın toplumları bir araya getiren bir gelenek olduğunu söyledi. Isparta’da birlik ve beraberlik içinde yaşadıklarını kaydeden Eren, mutlu ve sevinçli olduklarını söyledi.

ÇEŞİTLİ GÖSTERİLER SUNULDU

Konuşmaların ardından, geleneksel halk oyunları gösterileri, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması, mehteran gösterileri sergilendi. Nevruz’un sembollerinden ateş yakıldı ve üzerinden atlandı, demir dövüldü. Sönük geçen programın ardından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

 

Bu haber 791 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...