Orman varlığında 40 yılda %4.9 artış

20 Mart 2013 00:42

21 Mart Dünya Ormancılık Günü Ve Orman Haftası, ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Orman Bölge Müdürü M. Sait Yorulmaz; Isparta’da son 40 yıldaki orman varlığında Isparta İli yüzölçümüne oranla % 4.9 artış olduğunu belirterek, 40 yıl içerisinde Isparta’da43.000 Ha.lık alanda ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü çalışması yapıldığını kaydetti.

Orman Bölge Müdürü M. Sait Yorulmaz; SDÜ Orman Fakültesi işbirliğinde 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftasının çeşitli etkinliklerle kutlanacağını belirterek, şu açıklamayı yapıt: “Biyolojik çeşitlilik açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer alan ülkemiz, flora ve fauna zenginliği ile ekolojik yapısına paralel olarak dünyada az görülen çeşitliliği olan orman varlığına sahiptir. İklim, jeoloji ve toprak yapısındaki farklılıklar, türlerin kompozisyonu ve özellikleri açısından bitki örtüsünde zengin ve çeşitlilik sağlamaktadır. Ülkemiz üç binden fazlası endemik, dokuz binden fazla doğal bitkisiyle bitki endemizmi açısından dünya ülkeleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır. Ormanlarımız bu yönüyle ulusal önemi yanında global düzeyde de dikkati çekmektedir ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması sorumluluğunu da getirmektedir.

Ormanların toplumsal hayatta büyük önem taşıyan su rejimini düzenleme, toprak koruma, çevre kirliliğini önleme gibi hayati fonksiyonları yanında, biyolojik çeşitliliğin korunmasındaki yeri ve rolü son derece önemlidir. Ulusal ve uluslararası düzeylerde önemleri giderek artan "Biyolojik Çeşitlilik" ve "Korunan Alanlar" bakımından ülkemiz önemli potansiyel kaynağa sahip bulunmaktadır.

Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, doğal kaynaklar üzerinde yoğun baskılar oluşturmaktadır. İnsanlık için en önemli doğal kaynakların başında gelen ormanlarda bu baskılardan önemli ölçüde olumsuz olarak etkilenmektedir. Ormanların biyolojik çeşitlilik, toprak koruma, su üretimi, rekreasyon, avcılık, eko turizm gibi fonksiyonlarının giderek önem kazandığı günümüzde, ormanlarımızdan talep ve beklentileri en üst düzeye çıkaracağı açıktır. Bu taleplerin karşılanabilmesi için ormanlarımızın sürdürülebilir şekilde yönetimini gerektirir. Mevcut orman alanlarımızın biyolojik çeşitlilik başta olmak üzere zengin yapısının bilinmesi, korunması ve geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Dünyada orman varlığı azalmaktadır ancak Ülkemiz orman varlığını artıran nadir ülkelerden biridir.

1972 yılından 2012 yılı sonuna kadar 40 yıl içerisinde Ülkemizdeki orman varlığındaki artış aşağıda gösterilmiştir:

YILLAR         Orman Varlığımız                Ülke Yüzölçümüne Oranı

1972                 20.2 Milyon Ha.                               % 26.1

2012                 21.7 Milyon Ha.                              % 27.6

Görüldüğü gibi son 40 yılda orman varlığımız 1.5 Milyon Ha. artarak ülke yüzölçümüne oranında da % 1.5 lik artış sağlanmıştır.

Isparta İli için ise;

YILLAR        Isparta’daki Orman Varlığı                İl Yüzölçümüne Oranı

1972                 0.33 Milyon Ha.                                   %40.1

2012                 0.37 Milyon Ha.                                  %45.0

Isparta ili için ise son 40 yıldaki orman varlığında Isparta İli yüzölçümüne oranla % 4.9 artış olduğu görülmektedir. 40 yıl içerisinde Isparta İlinde43.000 Ha.lık alanda ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü çalışması yapılmıştır.

Ormansızlaşmanın ürkütücü boyutlara vardığını gören Avrupa Tarım Federasyonunun teklifi üzerine 1971 yılında Dünya Gıda Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından, Kuzey Yarım Kürede İlkbaharın, Güney Yarım Kürede Sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart gününü "Dünya Ormancılık Günü" olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde 21 Mart gününü "Dünya Ormancılık Günü", bu günün içinde bulunduğu hafta da "Orman Haftası" olarak kutlanmaktadır.

Isparta İlimizde bu yıl Orman Bölge Müdürlüğümüz ve SDÜ Orman Fakültemiz ile müştereken bu haftanın etkinliklerini planlı bir şekilde halkımızla birlikte kutlayacağız. Aşağıda hazırlanan davetiyede belirtilen program çerçevesinde;

Tüm vatandaşlarımızı etkinliklerimize davet ediyor, 21 Mart Dünya Ormancılık Günlerini kutluyor, saygılar sunuyorum

PROGRAM                                                              

21.03.2013 Perşembe

Saat: 09.00 : Atatürk Anıtına Çelenk Konulması

09.15: Sayın Valimizi Ziyaret

10.30 :Senirce Köyünde (Kağnı Deresi Mevkii)Fidan Dikim Töreni Not: Hava Muhalefeti olması halinde Fidan Dikim Töreni

26.03.2013 tarihine ertelenecektir.

22.03.2013 Cuma

Saat: 10.30 :Valilik önünde Fidan Dağıtımı

25.03.2013 Pazartesi

S.D.Ü. Orman Fakültesi Konferans Salonu Saat: 09.30-Program Açılışı, Saygı Duruşu, İstiklal Marşı

09.35- Üniversite ve OGM nin Tanıtım Filmleri

10.00: Protokol Konuşmaları

10.30: Emekli AGM Genel Müdür Yardımcısı Necati CENGİZ ile Söyleşi

11.50: Biniş Giyme Töreni

12.00: 'Göller Yöresi Ormanlarımız ve Ormancılığımız' konulu Fotoğraf Sergisi

 

Bu haber 772 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...