“Dünya aromatik yağlar sektörüne damga vuracağız”

24 Aralık 2019 15:36

Isparta’nın en büyük gülyağı ve konkreti imalatçısı Sebat Gülyağı, Eglantine markasıyla aromatik yağlar sektöründe 84 çeşit ürün geliştirdi. Bu ürünlerin en çok tüketildiği Japonya ve Çin pazarı için Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan Çalık Holding ile ortak oldu.

Gül, gülyağı, gül konkreti ve güle dayalı ürünler konusunda Ar-Ge’ye dayalı çalışmaları ile farklılıklara imza atan ve kıtalar arasında başarıya ulaşan Senir’deki SEBAT Gülyağı, büyük bir ortaklığa imza attı. Eglantine markası ile dünya aromatik yağlar sektörüne yönelik 84 çeşit ürün geliştiren Sebat, Japonya ve Çin pazarı için Çalık Holding ile ortak oldu. Sebat Gülyağı Sahiplerinden Hasan Ali Kınacı, bu büyük işbirliğini ve aromatik yağlar sektörünü şöyle anlattı:

SEBAT, TAİWAN’DA ŞİRKET KURDU

ÇALIK HOLDİNG İLE ORTAK OLUNDU

“Eglantine olarak iç piyasada çalışıyorduk. Ürünleri kaldırdık. Üretimi de durdurduk. Eglantine ismini Çin, Amerika’da ve Avrupa’da tescilledik ama Türkiye’de alamadık. Eglantine ismini yurt dışında kullanıyoruz ve oralarda satıyoruz. Yurt içini kaldırdık. Bu ürünler yurt dışından çok kıymet görüyor. Türkiye’de ucuz, yurt dışında pahalıya satmak sakıncalı oluyor. Bu sıkıntılar olmasın diye dünyanın her yerine aynı fiyatla satmak için Türkiye’de çıkardık. Çin ile başladık.  Taiwan’da şirketimizi kurduk. Aroma terapi hızla büyüyen bir sektör. Çin’de uzun yıllardır kullanıyor. 84 çeşit doğal yağ ürettik. Yüzde 40-50’sini kendimiz üretiyoruz. Firma olarak dünyanın dört bir yanına fabrikalar kurduk. Hindistan’da yasemin yağı üreten tesis kurduk. İtalya’da limon yağı tesisi kurduk. Fas’ta portakal çiçeği için tesis kurduk. Kendi üretemediğimiz ürünleri merkezinden alma imkanımız var. Aromatik yağlar konusunda hedeflerimiz var. Amerika’daki firmaların yaptıkları bir şey yok. Bizden mal alıp, paketleyip satıyorlar. Biz onlara yağ satıyoruz 1 milyon dolar fatura kesiyoruz. Onlar 68 milyon dolar ciro yapıyorlar. 68 kat daha çok para kazanıyorlar.

250’DEN FAZLA ÜRÜN ÇEŞİDİ OLACAK

Çalık Holding ile ortak olduk. Çin ve Japonya için ortak olduk. Yılda 4 milyar dolar ciro yapan bir firma. Enerji ve inşaat alanında çalışıyorlar. Bankaları var. Pasolig onların. Aromatik yağlar konusunda birlikte çalışacağız. Bunun gerisi de olacak. Kozmetik ürünleri de gelecek. Karışımlar olacak. Baş ağrısı, uyku için, mutlu hissetmek için yapılan ürünler var. Piyasaya henüz tam çıkarmadık. Paketlenmiş şekilde hazırız. 250’den fazla ürün olacak. Şu anda 84 ürünü geliştirdik ve çıkardık. Hepsi yağ ürünleri. 5 tane de suyumuz var. Gülsuyu, lavanta suyu gibi. Gülsuyu iç piyasada 25-30 TL’den satılıyor. Yurt dışında 50 dolara satıyoruz. Ticarette aracıları çıkarınca daha çok kazanıyorsunuz. Yurt dışındaki dağıtımını Çalık Holding yapacak. Çin ve Japonya’da dağıtımı yapılacak. Beraber devam ediyoruz. Ciddi geri dönüşler var. Çin’de bir hastane ile görüştük. 300 milyon hastaya hizmet veriyor. Ve şu an bizim ürünlerimizi istiyorlar. Görüşmeler devam ediyor.

OLAYA SADECE GÜL OLARAK BAKAMAYIZ

Olaya sadece gül olarak baktığımız için sıkıntı yaşıyoruz. Zaten tesisler burada mevcut. Lavanta da, kekik de işleyebilirsin. Arpa, buğday değil, bunları yetiştirmemiz gerekiyor. Tek biz yapalım derdinde değiliz. Üniversite de bu alanda çalışması lazım.

ÇALIK HOLDİNG HAKKINDA

1981 yılında Ahmet Çalık tarafından kurulan Çalık Holding enerji, inşaat ve gayrimenkul, madencilik, tekstil, finans, telekomünikasyon ve dijital alanlarında faaliyet göstermektedir. Orta Asya, Balkanlar ve MENA bölgesi olmak üzere, 22 ülkede çalışmalarını sürdüren Grup, 25 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

 

 

Bu haber 321 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...