“Gençler İnşaat Mühendisliğinde gelecek görmüyorlar”

23 Aralık 2019 15:19

İnşaat Mühendisleri Günü’nde konuşan Oda Başkanı Şeref Korkmaz, “ilk kez inşaat mühendisliği bölümlerinin boş kaldığı ve taban puanlarının çok düşük olduğu gerçeği ile yüz yüze kaldık. Bunun anlamı açıktır: gençler inşaat mühendisliğinde gelecek görmüyorlar demektir. Bu Sorununun çözümü için neler yapılabileceği üzerine düşünmeli, tartışmalıyız” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Günü dolasıyla bir program düzenledi. Gül Köşkü’ndeki mühendislerin buluşmasında mesleğin sorunları da konuşuldu. Oda Başkanı Şeref Korkmaz, mesleğin alarm verdiğine dikkat çekti. İşte o konuşma:

“Odamızın kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen geleneksel Plaket törenine hoş geldiniz. Bütün konuklarımızı, İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği Yönetim Kurulu adına saygıyla ve hürmetle selamlıyorum. Sevgili Meslektaşlarımız, İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelmektedir, bu bağlamda evrensel bir meslektir.

Kendilerine emanet edilen dünyada, sürdürülebilir bir yaşam kalitesini artırmak amacıyla mesleki bir yetkinlik, etik bir anlayış ve geniş bir işbirliği içerisinde bir bilen olmak durumundadırlar. İnşaat mühendisliği, insanların ihtiyaç duyduğu her yapıyı farklı malzeme ve tasarımlarla bir araya getirip düşünceyi eyleme dönüştüren bir meslektir. İnşaat mühendisleri de bir uygarlık kurucusu ve geliştiricisidirler. Dünyanın herhangi bir yerindeki doğal ve ekolojik değerlerin bozulması yerel düzeyde kalmıyor, tüm insanlığı etkiliyor. Sürdürülebilir bir planlama ile sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması, hizmet sürecimizin ana halkası olarak bizleri şekillendiriyor.

Değerli Katılımcılar, Meslekte geride bırakılan yıllar, elbette bir plaketle ifade edilmeyecek öneme sahiptir. Ancak takdim edeceğimiz plaketleri, odamızın sizlere küçük bir teşekkürü olarak kabul etmenizi istirham ediyorum. Bu akşam burada plaket alacak olan meslektaşlarımızın gencecik bir mühendisken başlayan öykülerinde; onurla, gururla, tutkuyla dolu on yıllar geride bırakılmıştır. Plaketler; şantiyelerde akıtılan teri, proje masalarında çekilen cefayı simgelemektedir. Şantiyelerin tozunu toprağını da resmetmektedir, proje masalarında çürütülen dirsekleri.

Sevdiklerinizden, ailenizden, özel hayatınızdan fedakârlıkları da ifade etmektedir. Hüzünleri, sevinçleri, ayrılıkları, kavuşmaları; başarıları ve başarısızlıkları. Öğrenmenin ve öğretmenin hazzını; dayanışmanın, paylaşmanın huzurunu anlatmaktadır. Belki de hepsinden önemlisi ülke ve insan sevgisinin kutsallığının, kamu yararının tartışılmaz üstünlüğünün, mesleki etik ilkelere bağlılığın kanıtıdır. Bütün bunların ifade ettiği önemi bir plakete sığdırmanın mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle davetimize icabet etmeniz, plaketleri kabul etme nezaketi göstermeniz her türlü takdire şayandır. Yüce gönüllülüğünüz, mütevazılığınız için teşekkür ediyorum.

Değerli Konuklar, Ülkemizin ekonomik açıdan bir kriz içerisinde olduğu artık acı bir gerçektir. Elbette inşaat sektörü de krizdedir. Ekonominin lokomotifi olduğu bilinen inşaat bile bu durumdaysa, diğer işkollarının ne halde olduğunu özetlemeye bile gerek kalmayabilir. Ancak yine de söylemek durumundayız. İnşaat sektörünün krizde olduğunu anlamak için meslektaşlarımızın karşı karşıya bulunduğu işsizliğe, düşük ücretlere, iptidai çalışma koşullarına bakmak yeterlidir.

2019-2020 eğitim döneminde inşaat fakültelerinin kontenjanlarında boşluklar oluşmuş, hatta taban puan bile kalmamıştır. Evet, aramızda üniversitelerimizden değerli akademisyen meslektaşlarımız bulunuyor. Bugüne kadar inşaat mühendisliği eğitiminin niteliği üzerine defalarca tartıştık, sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdık. Ancak ilk kez inşaat mühendisliği bölümlerinin boş kaldığı ve taban puanlarının çok düşük olduğu gerçeği ile yüz yüze kaldık. Bunun anlamı açıktır: gençler inşaat mühendisliğinde gelecek görmüyorlar demektir. Bu Sorununun çözümü için neler yapılabileceği üzerine düşünmeli, tartışmalıyız. Aksi takdirde ilerleyen günlerde mesleğimiz daha da itibarsızlaştırılacak ve bu durum kalıcı hale gelecektir.

Saygıdeğer Meslektaşlarım, Değerli Konuklar, Mesleğimize, meslek alanımıza, meslek odamıza ve memleket meselelerine dair pek çok konu bulunuyor tartışılması gereken ve bir bütün olarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bugün meslekte 25, 40 ve 50 yılını tamamlayan meslektaşlarımız için bir araya geldik. Birlikte hoş saatler geçirmek istiyoruz. Öncelikle sizlere hem bir kez daha hoş geldiniz diyor hem de teşekkür ediyorum. Sevdiklerinizi, dostlarınızı yalnız bırakmadınız. Bir taraftan bizleri onurlandırdınız, diğer taraftan onları mutlu ettiniz. Sözlerime burada son veriyor, bugünkü mutluluğun daim olmasını diliyorum. Kaç yıl geride bırakılırsa bırakılsın, her yeni günün yeni bir başlangıcı müjdelediğini hatırlatarak, hepinize saygılar sunuyorum.”

 

 

Bu haber 271 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...