“Tababetin maddi karşılığı yoktur”

14 Mart 2013 18:39

Isparta – Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz, eski zamandan itibaren tababetin maddi bir karşılığının olmadığını belirtti. Hasta ile hekim arasındaki ilişkinin tamamen sevgi ve saygıya dayandığını bildiren Büyükyavuz, “Hekim sevgisini şifa vermek suretiyle gösteriyor, minnetini de şifa alan kişi saygıyla ifade ediyor” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı, ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil, Isparta – Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz ve Genel Sekreter Aysel Divarcı, Vali Vekili Niyazi Can’ı makamında ziyaret ettiler.

BİZLER VATANIMIZ İÇİN HASSAS TIBBİYELİLERİZ

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Yorgancıgil, tıbbiyelilerin vatan ve millet sevgisinin üzerinde durdu. Yorgancıgil, “14 Mart, biliyorsunuz ülkemizde ilk modern tıp eğitiminin başlangıcının yıldönümü. Bu dönemle birlikte Tanzimat Dönemindeki geleneksellikten, bilimsel eğitime geçtik. 14 Mart’ın böyle etkinlikler dizisi olarak kutlanması çok daha anlamlı tarihimizde. Ve çok fazla bilinmeyen nokta; Bütün üniversiteli gençler Çanakkale Savaşı’nda savaşmaya gittiler ve bir baskında maalesef şehit edildiler. Bu nedenle 1921 yılında İstanbul Tıp Fakültesi hiç mezun veremedi. Tıbbiyelilerin böyle bir vatan ve millet bağlılığı mevcuttur. Bir başka az bilinen konu da, Sivas Kongresi esnasında manda tartışmalarının olduğu dönemde teklif olarak ortaya getirilen Amerikan ve İngiliz Mandasına karşı o zaman 18 yaşlarında olan genç tıbbiyeli Hikmet bey, kalkıp yüksek sesle ve Mustafa Kemal’e karşı ‘Eğer bu mandayı siz savunur iseniz sizi telin eder ve vatan haini ilan ederiz. Sizin peşinizden gelmeyiz’ diye ifade bulunmuştur. Tabi ki Mustafa Kemal Atatürk de kendisini teselli ederek asla böyle bir şeyin olmayacağını söylemiştir. Bizler de şu anda burada yine ülkemizin sağlık duyarlılığı ile birlikte ülkemizin, vatanımızın sorunlarına karşı hassas tıbbiyeliler olarak buradayız. Ve her zaman da bu şekilde durmaya devam edeceğiz” dedi.

SİZLER TOPLUMUN ÖNCÜLERİSİNİZ

Vali Vekili Niyazi Can da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tıp mensubu kişilerin her zaman için topluma öncülük ettiğini ifade etti. Can; “Böylesine kutsal bir göreve sahip olmanız, bu mesleği seçmiş olmanız gerçekten bizleri de onurlandırıyor. Sizlerle her zaman gurur duyuyoruz. Hem hekimlerimizle, hem sağlık çalışanları ile her zaman gurur duyuyoruz. Tıp; özveri isteyen, insan sağlığını her şeyin üzerinde tutan, bütün zamanlarını hastaya ayıran, insanlığa ayıran, özverili bir meslek. Bu mesleği seçip, insanlara bu kalitede hizmeti sunduğunuz için sizi can-ı gönülden kutluyorum. Isparta-Burdur Tabip Odaları olarak sizi burada görmekten son derece mutluyum. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hepinizin de bildiği gibi bu hafta hem Şehitleri Anma Haftası, hem de tıp mensuplarının kutlaması büyük bir onur ve gururla devam edecek. Bu duygular içerisinde, belirttiğiniz gibi Çanakkale’de genç fidanlarımızı toprağa verdik, şehitlerimizi rahmetle anıyor ve onların anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Tıp mensubu kişiler her zaman için topluma öncülük etmişlerdir. Gıda güvenliği; en çok mücadele eden tıp mensuplarıdır. Çevre ile ilgili olan duyarlılık, insan sağlığını her şeyin üzerinde tutarak, insan sağlığına zararlı olan her türlü etkeni ile ilgili olarak doktorlarımız tarafından tespit edilmekte ve insanlar hastalığa karşı uyarılmakta. Onları nasıl uzun vadede yaşatabiliriz, topluma kazandırabiliriz, insanlara yük olmadan hayatlarını nasıl idame ettirebilirler, bu çalışmaları yürütmeniz, insanlık adına büyük önem taşımaktadır. Türkiye genelinde tıp büyük ilerleme kaydetmiş olmakla beraber, Isparta yaşanılabilir iller arasında sağlık şartlarının çok çok değerlerinin üzerinde olduğuna inanmaktayım. Bu vesile ile 14 Mart Tıp Bayramınızı gönülden kutluyorum” diye konuştu.

HASTA İLE HEKİM ARASINDAKİ İLİŞKİ SAYGI SEVGİYE DAYANIYOR

Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz ise hasta ile hekim arasındaki sevgi – saygı ilişkisinden bahsetti. Büyükyavuz; “Koruyucu hekimlik tabi çok çok önemli. Burada herkes kendi kendinin doktoru, biz yol göstericiyiz. Eski zamandan itibaren tababetin aslında maddi bir karşılığı yok. Hasta ile hekim arasındaki sevgi – saygı ilişkisine dayanıyor. Hekim sevgisini şifa vermek suretiyle gösteriyor, minnetini de şifa alan kişi saygıyla ifade ediyor. Tabi maalesef son zamanlarda izlenen politikalar ile birlikte araya para ve müşteri terimlerinin çok çok fazla girdiğini görüyoruz. Bu da tabii ki bu işleyişi bir miktar değiştirdi. Dolayısıyla biz bunların inşallah tersine döneceğine inanıyoruz.”

 

Bu haber 809 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...