“SDÜ’nün ağaç katliamına göz yumamayız”

13 Mart 2013 21:40

SDÜ Batı Yerleşkesi üzerinde yaklaşık 25 bin dönüm araziye Mükemmeliyet Merkezi kurulacak. Ancak belirlenen alanda ise 1600 ağaç bulunuyor. SDÜ yönetimi bu ağaçların 650’sinin kesileceğini, 950’sinin ise başka bir yere nakledileceğini bildirdi. Ancak TEMA Vakfı İl Temsilcisi Prof. Dr. Recep Çetin aynı fikirde değil. Çetin, burada ağaç katliamı yapılacağını iddia ederek SDÜ yönetimini protesto etti.

TEMA Vakfı Isparta Temsilcisi Prof. Dr. Recep Çetin ve yaklaşık 30 üye dün Batı Yerleşkesinde SDÜ yönetimini protesto ettiler. Sebebi ise yaklaşık 1600 ağacın Mükemmeliyet Merkezi’nin yapımı için kesilecek olması. Mülk SDÜ’nün olduğu için burada ağaçların kesilmesinin ya da taşınması hukuki anlamda herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Ancak TEMA Vakfı üyeleri karardan vazgeçilmesi için Türkiye genelinde eylem çalışmalarının devam edeceğini belirtti.
BU BİR AĞAÇ KATLİAMIDIR!
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Prof. Dr. Recep Çetin, alınan bu kararın tamamen ağaç katliamına yönelik olduğunu bildirdi. Yapılacak yeni bina yüzünden 1600 ağacın kesilmesi ya da taşınmasına göz yumamayacaklarını ifade eden Çetin, şunları söyledi: “SDÜ Batı yerleşkesinde yeni bina yapımı nedeniyle yaklaşık 650 ağaç kesilecektir. 1978-1995 yılları arasında üniversite içindeki alana dikilen yaklaşık 20-25 yaşlarındaki 1500 ağacımız bugün üniversitemiz içinde küçük bir koruya dönüşmüştür. 950 ağacımızın ise başka bir alana nakledileceği bildirilmektedir. Zarar görmeden söküldüklerini varsaysak bile ağaçlarımızın aktarılmak istenen yeni alanda yaşamaya devam edeceklerinin bir garantisi yoktur.
SDÜ ÖRNEK OLMASI GEREKİRKEN AĞAÇLARI KESİYOR
Biz öğretim üyeleri öğrenciler TEMA Vakfı İl Temsilciliği ve SDÜ Genç TEMA Topluluğu olarak üniversite gibi eğitim kurumlarının mevcut yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi noktasında örnek olması gerektiği inancındayız.
ELBETTE YENİ BİNA YAPILSIN AMA UYGUN ARAZİYE YAPILSIN
Üniversitemizin gelişmesi daha çok öğrenciye eğitim verebilmesi için elbette yeni bina ve tesislere gerek vardır ama bunun için toprağı suyu koruyan soluduğumuz havayı üreten canlılara da yuva olan hayatımıza varlıklarıyla değer katan ağaçlarımızın kesilmesi yanlıştır. Üniversitemiz yerleşkesinde yeni bina yapılması için alternatif alanlar da mevcuttur.
EYLEMLERİMİZ KARARDAN VAZGEÇİNCEYE KADAR DEVAM EDECEK
25 dönüm alan üzerine Mükemmeliyet Merkezi kurulacak. Yasalar ağaçların kaldırılması ya da kesilmesine izin veriyor. Hukuki açıdan bir sorun yok. Çünkü burası SDÜ’nün mülkiyetinde. Biz sadece ormanların kaybolmaması için çaba sarf ediyoruz. Vazgeçinceye kadar konuyu sürekli gündeme getireceğiz. Hatta Türkiye genelinde TEMA Vakfı bu konuyu gündemden düşürmeyecek.”

Bu haber 699 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...